in

Poziv liječnika na oprez, što učiniti u slučaju trovanja napitkom

Poziv liječnika na oprez, što učiniti u slučaju trovanja napitkom
Slatka-Tajna.Eu
Poziv liječnika na oprez, što učiniti u slučaju trovanja napitkom

Tihomir Bradić i Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Otkrivena su tri slučaja trovanja gaziranom vodom Romerquelle – jedan u Rijeci i dva u Zagrebu. Ministar Beroš pozvao je na oprez i rekao da je riječ o “više proizvođača i više vrsta ambalaže s različitim punjenjima iz više zemalja”. Što učiniti u slučaju konzumacije otrovne tekućine, objasnio je za HRT liječnik KBC-a Zagreb Tihomir Bradić.

Kod osoba koje su se otrovale napitkom, utvrđene su ozljede sluznice ždrijela i jednjaka. U slučaju konzumacije toksične tekućine, liječnik savjetuje da popijenu tekućinu treba ispljunuti i nikako dodatno ne piti vodu, sodu bikarbonu i slično.

– Ukoliko dođe do ingestije pića, tada je apsolutno potrebno što prije prekinuti ingestiju, nikako ne pokušavati razrijediti tu otopinu koja je ingestirana većim volumenom vode jer može doći do pogoršanja stanja, može doći do aspiracije, odnosno udisanja korozivnog sredstva, što može dovesti onda i do razvoja ozljeda dišnog sustava, naglasio je.

Pokušaj neutralizacije može dovesti do ekstremne reakcije

– Izbjegavajte pokušaj neutralizacije sode, bikarbonom ili sličnim sredstvima, zato što će to dovesti do eksterne reakcije, neutralizacije kiseline lužinom, što će dovesti do pogoršanja ozljeda, dodao je.

Nakon kojih simptoma se javiti na hitni prijem?

– Prije svega bih savjetovao izbjegavanje uopće konzumacije gaziranih pića u ovom trenutku dok ne saznamo više informacija o tome koja su od njih sigurna, a koja nisu. Kod konzumacije korozivnih sredstava, znači kiseline i lužine, očekujemo vrlo nagao nastup simptoma. Čovjek osjeti vjerojatno promijenjeni okus pića, a s druge strane automatski počinje bol i pečenje u usnoj šupljini, objasnio je liječnik Bradić.

‘Oprez, radi se o više proizvođača i više ambalaža s više punjenja’

– Sve institucije postupaju. U tijeku je i postupanje DORH-a, policije i Državnog inspektorata, a kad utvrdimo sve okolnosti javnosti ćemo priopćiti o čemu se radi. Da bi spriječili nove slučajeve, kazao je ministar Vili Beroš koji je večeras došao u KBC Zagreb. Potvrdio je da u ovom trenutku nema informacija o drugim slučajevima. Dodao je da je od Glavnog državnog inspektora dobio informaciju da preliminarni nalazi biti gotovi sutra.

Ministar je upozorio na opći oprez u konzumaciji bilo kojeg pića. Dodao je kako se radi o “različitim proizvođačima i različitim vrstama ambalaže sa različitim punjenjima u različitim državama”.

Riječ je vjerojatno o korozivnim sredstvima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je u poslijepodnevnim satima dostavila Sanitarna inspekcija. Riječ je o “dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno 8 litara tekućine”, potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Riječ je vjerojatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve ozljede uzrokovati”, naglasio je Capak.

Capak: Svi mogu piti vodu iz vodovodne mreže

Rezultati analize bit će poznati sutra, o čemu će biti obaviješten Državni inspektorat, a u tijeku su policijska istraga i postupanje DORH-a. Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat, dodao je ravnatelj HZJZ-a.

– Mi u ovom trenutku ne možemo savjetovati da se pije ovo ili ono piće. Svi mogu konzumirati vodu za piće iz vodovodne mreže koja je zdravstveno ispravna, pod kontrolom Sanitarne inspekcije i ovlaštenih laboratorija kazao je Capak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

EIB i Evropska komisija utrostručuju savjetodavnu podršku Zapadnom Balkanu u okviru programa JASPERS

EIB i Evropska komisija utrostručuju savjetodavnu podršku Zapadnom Balkanu u okviru programa JASPERS

Koliko dugo meso možete držati zamrznuto?

Koliko dugo meso možete držati zamrznuto?