in

Ovaj dio svakodnevice može uništiti brak

Ovaj dio svakodnevice može uništiti brak
Slatka-Tajna.Eu

Bilo da se radi o hrpi neispeglanog veša, suđu koje čeka da ga neko opere ili složi u mašinu ili prašini koja se već danima taloži po kući, kućanski poslovi mogu uticati na odnose između partnera na različite načine – i pozitivno i negativno.

Tvrdi to i dr Regina Lark, stručnjak za veze, i objašnjava kako situacija u kojoj jedna strana osjeća da na sebe preuzima više kućanskih poslova može izazvati ljutnju.

Ta emocija može ključati i vremenom dovesti do značajnih nesuglasica ili napetosti u odnosu, kaže Lark. S druge strane, kada oba partnera jednako pridonose kućanstvu i priznaju međusobne napore, to, kaže, potiče osjećaj vrijednosti i uvažavanja jačajući vezu.

Kako biste izbjegli potencijalni problem, u nastavku smo izdvojili najveće greške vezane za kućne poslove koje parovi rade.

1. Nepospremanje za sobom

Može se raditi o bilo čemu, od ostavljanja prljavog posuđa do neiznošenja smeća. Kada jedna osoba stalno čisti za drugom, pojavljuju se ljutnja i frustracija. Nepospremanjem zapravo pokazujemo nedostatak poštovanja prema trudu i vremenu druge strane.

2. Različiti standardi

Ovo je nešto što se često događa. U mnogim slučajevima jedna strana može istrpjeti manje ili više nereda, dok druga želi da sve bude besprijekorno. Različiti standardi mogu dovesti do sukoba ako se o njima ne razgovara. Nerealna očekivanja dovode do razočaranja i sukoba, zato je bitno međusobno razgovarati o tome i zajednički pronaći najbolje rješenje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


3. Zanemarivanje “nevidljivog truda”

Postoje zadaci, odnosno poslovi koji često prolaze neopaženo, a zapravo su ključni za neometano vođenje kućanstva.

Neki od “nevidljivih” zadataka na koje morate obratiti pažnju i cijeniti ih jesu izrada popisa namirnica, dogovaranje termina kod zubara, plaćanje računa, održavanje kontakta sa komšijama, porodicom, prijateljima…

4. Umanjivanje uticaja našeg ponašanja na djecu

To kako pristupamo kućanskim poslovima može uticati na djecu. Ukratko, djeca često oponašaju ono što vide u svojoj okolini. Ako vide da jedan roditelj preuzima većinu tereta na sebe, lako mogu zaključiti da je to uobičajen način funkcionisanja i jednom kada odrastu funkcionisaće po istom obrascu.

Podjela kućanskih poslova koja se temelji na tradicionalnim rodnim ulogama može ojačati stereotipna uvjerenja kod djece, objasnila je Lark. U praksi to može značiti da će dječak koji gleda oca koji radi samo na otvorenom i majku koja obavlja sve poslove u kućipotencijalno definisati to kao uloge specifične za pol, što nije dobro.

(Zadovoljna.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Skoko u vinariji koja je krenula iz garaže, a završila u bivšoj vojarni

Skoko u vinariji koja je krenula iz garaže, a završila u bivšoj vojarni

Povrede pokosile Memfis: Devetorica van stroja

Povrede pokosile Memfis: Devetorica van stroja