in

Igrači u štrajku, otkazana utakmica Premijer lige

Igrači u štrajku, otkazana utakmica Premijer lige
Slatka-Tajna.Eu
Igrači u štrajku, otkazana utakmica Premijer lige

Iz Rukometnog kluba Čelik, člana Premijer lige BiH, mediji su danas dobili obavijest o otkazivanju utakmice 6. kola prvenstva Sloge iz Doboja, koja je trebala da se igra 8. novembra u Gradskoj areni Zenica.

U saopštenju stoji:

„Jučer je Uprava kluba primila obavijest sa sastanka svih igrača RK Čelika, koju je potpisao kapiten tima Mevludin Čehajić, u kojoj se Uprava kluba obavještava da igrači ne žele dalje igrati za Klub koji i pored datih obećanja nadležnih nema nikakvu podršku Grada i Gradske uprave.

Rukometaši RK Čelika pišu:

,,Obavještavamo Upravu kluba, Gradonačelnika i Gradsku upravu Zenica i javnost da su se svi igrači RK Čelika 05.11.2023. godine pojedinačno izjasnili i odlučili da od danas ne žele dalje igrati utakmice za RK Čelik. Jedini razlog je što Grad, i pored obećanja, nije stao iza nas nakon plasmana u Premijer ligu BiH, pa je došlo do napuštanja tima i odlaska iz Kluba najiskusnijih igrača. Sve to nakon što smo grčevitom sportskom borbom na terenu vlastitim snagama nakon pet godina, bez ičije pomoći, izvojevali plasman u najviši rang 
takmičenja u državi.

Mi koji smo do sada ostali u Klubu nakon plasmana u Premijer ligu s tugom i gorčinom kažemo – ne možemo i ne želimo ni mi dalje! Nemoguće je igrati za Klub u najvećem rangu takmičenja u državi ako te Gradska uprava ne podržava. RK Čelik je od Grada još u prvom polugodištu ove godine, još dok smo bili u Federalnoj ligi, dobili svega 16 hiljada KM, što je u toj ligi i potrošeno. Uvijek nas je stid bilo pričati kolegama-igračima u Premijer ligi, čiji klubovi imaju godišnji budžet od 300, 500, 600 hiljada KM, pa sve do 1,8 miliona KM godišnje. Vjerovali smo i očekivali da će se nešto i kod nas u Gradu promijeniti. Nažalost nije, iako je bilo obećanja. Zar je Zenica za sport siromašnija od mnogih i po deset puta manjih gradova?”.

U jutrošnjim kontaktima predstavnika Uprave sa igračima rečeno je da bi štrajk igrača ipak mogao biti prekinut i nastaviti da se igraju utakmice jedino u slučaju ako Gradonačelnik nešto promijeni i uključi se u rješavanje problema u ovom Klubu, da nađe načina da se izvrši uplata klubu jedne mjesečne stipendije igračima, te za troškove za odigravanje narednih nekoliko prvenstvenih utakmica. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


„Nažalost, gotovo je nemoguće da će se to desiti. Ako se to ne desi, jedina realna opcija je dalje urušavanje i nestanak ovog kluba sa mape sportskih kolektiva Grada, nakon 73 godine postojanja. Klub je istrošio sve vlastite resurse i mogućnosti, a Grad očito ne želi a znamo da može, da obezbijedi, ne sada neke stotine hiljada KM, već je potrebno samo par desetina hiljada, da se spasi Klub do kraja godine. A za dalje je Klub za narednu godinu bio napravio novu strategiju.

Najviše nas od svega boli to što smo imali čvrsta obećanja od strane Gradonačelnika, jer smo ga još 4. septembra obavijestili da namjera-vamo da napustimo Premijer ligu BiH, ako nemamo njegovu i podršku Grada. Da nismo imali obećanja još tada bi smo odusutali od Premijer lige i bilo bi to tada bolno, ali mnogo bezbolnije.

Danas je za nas tužan dan, tužna godina i decenija za sve istinske ljubitelje sporta i rukometa kod nas“, saopšteno je iz zeničkog kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Država izdaje “narodne” trezorske zapise

Država izdaje “narodne” trezorske zapise

“EXPRESS” NA PROMOCIJI DADE POLUMENTE: Album posvetio kćerci Alei

“EXPRESS” NA PROMOCIJI DADE POLUMENTE: Album posvetio kćerci Alei