in

Država izdaje “narodne” trezorske zapise

Država izdaje “narodne” trezorske zapise
Slatka-Tajna.Eu
Država izdaje “narodne” trezorske zapise

Država izdaje “narodne” trezorske zapise

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Država će ovaj mjesec po prvi puta građanima ponuditi kupnju trezorskih zapisa, najavio je ministar financija Marko Primorac.

Ciljani nominalni iznos izdanja trezoraca je 440 milijuna eura pri čemu će, kako je rekao, prvi krug upisa biti namijenjen građanima, a drugi institucionalnim ulagačima.

Minimalno će se po ulagatelju moći upisati tisuću eura trezoraca. To će biti nominalna vrijednost jednog trezorskog zapisa koji će građani dobiti po dospijeću.

Datum izdanja je 23. studenoga.

Prvi krug upisa počinje 13. studenoga i traje do 20. studenoga u 11:00 sati i namijenjen je građanima, a dospijeće je 21. studenoga 2024. Godišnja stopa prinosa je 3,75 posto.

Pravo kupnje u prvom krugu imaju fizičke osobe punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje, te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj.

Jedan ulagatelj može podnijeti samo jednu ponudu za upis trezoraca.

Trezorci će se kupovati uz diskont, po cijeni od 963,95 eura za jedan zapis, a po dospjieću građani će dobiti 1.000 eura za jedan zapis (nominalni iznos) odnosno ostvarit će prinos od 3,75 posto godišnje. Moći će se upisati u 170 poslovnica Fine diljem Hrvatske.

Drugi krug upisa namijenjen institucionalnim ulagačima bit će otvoren 21. studenoga, od 9 do 11 sati.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Ulaganja u trezorske zapise neće se oporezivati porezom na dohodak, rekao je Primorac.

Trezorski zapisi su kratkoročni utrživi vrijednosni papiri s rokom dospijeća do jedne godine. Instrument su tržišta novca. Izdaju ih državni trezori (ministarstva financija), a mogu ga izdavati i jedinice lokalne uprave.

Smatraju se nerizičnim vrijednosnim papirom radi umjerenog prihoda i sigurnosti.

Prodaju se na dražbi uz diskont (popust), tako da im je cijena pri prodaji niža od nominalne, a o dospijeću se isplaćuje nominalna cijena. Obično se izdaju na 91 dan, 182 dana ili 364 dana.

– Građani koji, primjerice, budu htjeli kupiti jedan trezorski zapis, platit će ga 963,95 eura. Po dospjeću, nakon godine dana, dobit će 1000 eura. Nema nikakvog kupona, nikakve kamate, ali na toj razlici, da tako kažem, u cijeni, odnosno u vrijednosti koju će građani dobiti po isteku roka dospjeća, odnosno po dospjeću, to će jamčiti taj prinos od 3,75 na godišnjoj razini, rekao je ministar Primorac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DAN ZALJUBLJENIH U SARAJEVU: Zbog ovog je Nina Badrić izabrala šeher, a kako i ne bi

DAN ZALJUBLJENIH U SARAJEVU: Zbog ovog je Nina Badrić izabrala šeher, a kako i ne bi

Igrači u štrajku, otkazana utakmica Premijer lige

Igrači u štrajku, otkazana utakmica Premijer lige