in

Medved: Odajmo počast žrtvama dostojanstveno i bez radikalizacije

Medved: Odajmo počast žrtvama dostojanstveno i bez radikalizacije
Slatka-Tajna.Eu
Medved: Odajmo počast žrtvama dostojanstveno i bez radikalizacije

Tomo Medved poziva na apolitizaciju Domovinskog rata

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar branitelja Tomo Medved je pozvao sve građane da pijetet žrtvama u Domovinskom ratu odaju dostojanstveno, bez politiziranja i radikalizacije.

Rekao je to u Donjoj Stubici gdje je otvoren spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata u spomen na sve poginule, stradale i nestale hrvatske branitelje, posebice na jedinog poginulog branitelja s područja Donje Stubice, pripadnika ‘Tigrova’ Stjepana Tučkara.

Medved je istaknuo da ga posebno raduje što je među inicijatorima postavljanja spomenika kao motiv prepoznat i poziv na zajedništvo.

Kao što smo tada u Domovinskom ratu bili jedinstveni, potrebni su nam jedinstveno i zajedništvo i danas. Od svih nas se očekuje da upravo kroz takav pristup, s pijetetom, iskažemo zahvalu onima koji su svoje živote podarili na oltar naše domovine, da izbjegnemo svaki oblik politiziranja ili zlouporabe naših komemoracija, okupljanja, sjećanja na žrtve, naglasio je Medved.

Poziv vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da podnese ostavku, ministar Medved je nazvao još jednim dokazom ‘politiziranja s obljetnicom i komemoracijom u Vukovaru’.

Pozivam i njega i sve koji to čine imaju vremena, neka odustanu, neka promisle i zastanu na trenutak. Pozivam ga neka čuje i glas žrtve, neka pozove obitelji poginulih, nestalih, umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, neka čuje i njihov glas, poručio je.

Bez politizacije Domovinskog rata

Medved je dodao da su i ove godine u Vukovar pozvani svi koji osjećaju potrebu doći pokloniti se žrtvama.

Odajmo počast u tišini, dostojanstvu, skromnosti, bez radikaliziranja i politiziranja. To je ono što očekujem da će se dogoditi kao što se događalo svih ranijih godina, zaključio je ministar Medved.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar podsjetio je da je u Domovinskom ratu sudjelovalo više od 11 i pol tisuća zagorskih branitelja.

Nema ni jedne vojne ili policijske postrojbe, ni jednog ratišta na području Hrvatske gdje nisu bili prisutni zagorski branitelji. S ponosom kažemo i uvijek ponavljamo da je vrhovni zapovjednik oružanih snaga bio prvi hrvatski predsjednik doktor Franjo Tuđman, naglasio je Kolar.

Dodao je kako nitko nema pravo, bez obzira od kuda dolazi i u čije ime govori, privatizirati Domovinski rat ni Vukovar, Škabrnju ili bilo koju bitku Domovinskog rata.

Svi koji 18. studenoga žele doći u Vukovar, svi koji žele doći u Škabrnju su dobro došli, zaključio je Kolar.

Spomenik je izrađen na inicijativu HDZ-a Grada Donja Stubica i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade ‘Tigrovi’, a autorica je Mirjana Drempetić Hanžić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuComments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“KAD JE UPOZNAM, MOGU I DA UMREM” Ova pevačica je bila Radašinova najveća želja, omiljena je u narodu i poznata po britkom jeziku

“KAD JE UPOZNAM, MOGU I DA UMREM” Ova pevačica je bila Radašinova najveća želja, omiljena je u narodu i poznata po britkom jeziku

EKSTRAVAGANCIJA NA SCENI: Svi pričaju o Prijinoj haljini otvorenih leđa

EKSTRAVAGANCIJA NA SCENI: Svi pričaju o Prijinoj haljini otvorenih leđa