in

Koliko košta da ugradite saunu u kući, iznenadićete se

Koliko košta da ugradite saunu u kući, iznenadićete se
Slatka-Tajna.Eu

Saune više nisu rezervisane za spa i velnes centre, već se sve češće mogu vidjeti i u stanovima i kućama.

Nasuprot uvriježenom vjerovanju, one nisu privilegija samo bogatih – najjeftinija se može napraviti za 2.000 EUR, dok najskuplji primerci koštaju i više od 16.000 EUR.

Ni ne čudi onda da je primjetna velika ekspanzija gradnje sauna, i taj trend je u uzlaznoj putanji, kako otkriva za portal eKapija Milan Delić, koji radi u kompaniji koja se, između ostalog, bavi ugrađivanjem sauna.

“Preduslov za saunu u stanu ili kući je postojanje izlaza za ventilaciju i dovoljan napon struje. Gabariti stana i kuće nisu presudni za saunu, a proces izgradnje je zahtevan samo ako se ona radi u kosim delovima”, ističe Delić.
Budući da se prilikom korišćenja nekih vrsta saune savjetuje naizmenično tuširanje, prednost je postojanje kupatila ili tuša u blizini. Sagovornik napominje da se u kuće mogu ugraditi sve vrste sauna, od finske, preko bio, do IC saune. Finska sauna, poznata i po nazivu suva sauna, je prostorija od drveta sa temperaturom vazduha oko 90°C i sa niskom vlažnošću vazduha koja iznosi od 10 do 15%. Izvor zagrijavanja je greiač na struju koji je okružen vulkanskim kamenjem.

Bio sauna je moderna alternativa finskoj sauni i dizajnirana je da bude pogodnija ljudima kojima ne prijaju visoke temperature.

Niža temperatura, do 50°C krasi i infracrvenu saunu gdje izvor toplote nije toplo kamenje, već toplotne ploče i šipke koje emituju infracrvene zrake, a koje su postavljene unutar drvenih zidova u sauni. Upravo se infracrvene saune nerijetko preporučuju za stan jer se brzo zagrijavaju, koriste manje električne energije nego tradicionalne.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Parno kupatilo, s druge strane, znatno je zahtjevnije.

“Minimalne mere za finsku, bio ili kobi saunu su 160×150, a za IC saunu 150×100. Parno kupatilo zahteva mnogo više ulaganja i tehničkih stvari. Cena ugradnje saune ili parnog kupatila zavisi od izbora materijala i opreme, lokacija i drugih faktora. Sauna se održava brisanjem sedalnih delova ASEPSOL sredstvom i na dve godine se premaže danskim uljem”, kaže Delić.

U određenim dijelovim svijeta nije rijetkost da čak i skromniji stanovi posjeduju saunu. Stara finska izreka kaže “Prvo napravi stan, a onda saunu”, a po nekim statistikama, trećina sauna na svijetu nalazi se upravo u ovoj zemlji. Saune su popularne i u ostalim skandinavskim zemljama, a i kod nas je shvatanje o blagodetima saune sve prisutnije.

“Generalno se sauna vezuje za ljude sa dubljim džepom, ali nije samo privilegija bogatih. Radili smo saune za osobe koje rade u pogonima, ali znaju koji efekat dobijaju korišćenjem saune”, zaključuje sagovornik eKapije.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Policijsko obezbjeđenje Bakira Izetbegovića spriječilo kurire da Sebiji uruče zvaničan akt o smjeni s KCUS-a!

Policijsko obezbjeđenje Bakira Izetbegovića spriječilo kurire da Sebiji uruče zvaničan akt o smjeni s KCUS-a!

JAVNOST FRAPIRANA: Kletva u Zadruzi ledi krv u žilama

JAVNOST FRAPIRANA: Kletva u Zadruzi ledi krv u žilama