in

Plenković: Hrvatska primjer poštovanja prava nacionalnih manjina

Plenković: Hrvatska primjer poštovanja prava nacionalnih manjina
Slatka-Tajna.Eu
Plenković: Hrvatska primjer poštovanja prava nacionalnih manjina

Premijer Plenković na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Svjetski dan romskog jezika, 5. studenog, svečano je obilježen u Muzeju suvremene umjetnosti. Svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako je Hrvatska pravi primjer poštovanja prava nacionalnih manjina, pogotovo romske.

– Obilježavamo Svjetski dan romskog jezika, kada osobito ističemo poštovanje jeziku i kulturi romske nacionalne manjine, rekao je među ostalim.

Ocijenio je da suradnja Vlade i predstavnika romske zajednice u Hrvatskoj u osnaživanju položaja Roma predstavlja putokaz za brojne druge europske zemlje. Istaknuo je Belišće i Beli Manastir kao primjer dobre suradnje Roma s jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

– Veliki projekt Europsko-romsko-kulturno-sportskog centra u Istri pokazat će što sve zajedno radimo. Ovo je poticaj svim Romima u Hrvatskoj da se još više integriraju u društvo, posebno kroz obrazovni sustav, poručio je.

Zahvalio je Veljku Kajtaziju i Savezu Roma u RH Kali Sara na suradnji koja je zalog za izgradnju uključivog i tolerantnog hrvatskog društva.

– Brojni projekti koji doslovno niču diljem Hrvatske gdje živi romska manjina govore da to nije samo deklaratorna podrška nego vrlo konkretna i sustavna politika koja se manifestira u pripremljenim projektima, ali isto tako i u proračunskom praćenju tih aktivnosti, rekao je Plenković.

Kajtazi je kazao da bez podrške Vlade od 2016. ne bi bilo ogromnih iskoraka u rješavanju problema Roma u Hrvatskoj. Pritom, kaže, nije riječ o vatrogasnim mjerama, već o sustavnom pristupu kroz operativne programe za nacionalne manjine, a kojima nije zanemareno očuvanje romskog jezika.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet naglasio je da je promicanje uporabe romskog jezika u obrazovanju, medijima, javnom i svakodnevnom životu pridonosi povećanju poštivanja romske kulture, dostojanstva i identiteta.

– Pri tome je iznimno važna uloga i samih Roma koji moraju prihvatiti da je obrazovanje imperativ’, dodao je najavivši da će Grad Zagreb i nadalje dodjeljivati stipendije romskim učenicima i studentima.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Ćelić rekao je da je za Sabor osobito važna 2012. kada je parlament jednoglasno prihvatio potporu međunarodnoj inicijativi o ustanovljenju Svjetskog dana romskog jezika.

– Jezik je bio i ostaje jedan od presudnih sastavnica svakog naroda. On nam omogućuje očuvanje i prenošenje vlastite kulture na sljedeće naraštaje, povezujući nas s našim precima i potomcima, kazao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić ocijenila je da Svjetski dan romskog jezika samim svojim postojanjem podsjeća i upućuje na to koliko je jezik važan za identitet romskog naroda.

– Iako jezik nije jedina identitetska odrednica pojedinog naroda, on je nedvojbeno ključna karika u lancu identitetskih sadržaja, jer s jezikom rastemo, živimo u njemu i s njime jesmo, kazala je.

Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u RH Kali Sara, zaključila je da je očuvanje jezika vrlo bitno istaknuvši da narod nestaje ukoliko ne očuva vlastiti jezik.

– Ono na što smo jako ponosni jest da je 2015. godine i UNESCO priznao romski jezik kao kulturnu baštinu. Dakle, jezik je normalno vrlo važan za jedan narod, jer ako nestane jezik onda i tog naroda nema, ne postoji. Na svakom jeziku se radi zapravo čitav život, ne možemo reći – mi smo standardizirali jezik. Ne, na jeziku se radi non-stop, poručila je Krčmar.

Plenkoviću uručena medalja ”Romska majka”

Na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika dodijeljene su i Nagrada za životno djelo ”Ferenc Sztojka” i Nagrada za životno djelo ”Šaip Jusufi”, a koje se istaknutim pojedincima tradicionalno dodjeljuju za posebne zasluge u očuvanju, standardizaciji i razvoju romskog jezika.

Nagradu ”Ferenc Sztojka” uručena je Agimu Saitiju, dok je nagrada ”Šaip Jusufi” posthumno dodijeljena Bajramu Halitiju.

Ove godine po prvi put je dodijeljena i medalja ”Romska majka” koju je saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi svečano uručio premijeru Andreju Plenkoviću.

Hrvatski sabor je na sjednici 24. svibnja 2012. prihvatio Zaključak o potpori međunarodnoj inicijativi za ustanovljenje 5. studenog – Svjetskim danom romskog jezika.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se kao romski nacionalni praznik i zauzeo je ravnopravno mjesto s druga dva romska praznika – Svjetskim danom Roma i Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MAMAC ZA PJEVAČE: Kome na velikoj svadbi u Švicarskoj pjevaju Armin Bijedić i Menil Velioski

MAMAC ZA PJEVAČE: Kome na velikoj svadbi u Švicarskoj pjevaju Armin Bijedić i Menil Velioski

OD DRANJA NAM IZLETE ŽILE NA VRATU – VOLIM JE A VRIJEĐAM JE! Lukas iznio detalje braka sa Sonjom – “Taj kepec je bolji…”

OD DRANJA NAM IZLETE ŽILE NA VRATU – VOLIM JE A VRIJEĐAM JE! Lukas iznio detalje braka sa Sonjom – “Taj kepec je bolji…”