in

Druga skupina hrvatskih državljana iz Gaze krenula prema Hrvatskoj

Druga skupina hrvatskih državljana iz Gaze krenula prema Hrvatskoj
Slatka-Tajna.Eu
Druga skupina hrvatskih državljana iz Gaze krenula prema Hrvatskoj

Druga skupina hrvatskih državljana evakuiranih iz Gaze iz Kaira je krenula na put prema Hrvatskoj. U zagrebačku zračnu luku trebali bi stići sutra ujutro u 8.30 letom iz Istanbula.

Hrvati iz Gaze stigli u Hrvatsku

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Prva skupina evakuiranih hrvatskih državljana, njih 22, iz pojasa Gaze jutros je stigla Hrvatsku. Kažu da su u Gazi doživjeli nezamislive strahote. 

– Dobro smo, putovanje je bilo dugo. Strašno je. Sve je bombardirano – bolnica, škola. Jedna naša državljanka, prijateljica je poginula prije nekoliko dana. Puno je puta bilo napada, ali nikada ovako, ovo je genocid, rekla je jedna od pristiglih, te dodala da su fizički dobro, ali ne i psihički.

– Hvala Bogu što smo stigli ovdje. Situacija je strašna, mrtvi na ulicama, dodao je jedan gospodin.

U zagrebačkoj zračnoj luci je i Amani Elbalawi, koja očekuje povratak oca.

– Moj otac bio je u katastrofalnoj situaciji, kao i svako tamo. Izašao je uz pomoć veleposlanstva jer smo na vrijeme poslali dokumente. Sačekali su ga na egipatskoj strani i sad je na putu za Zagreb.

Amani je rekla kako je njezin otac krajem rujna otišao u pojas Gaze posjetiti braću i sestre.

– Nitko nije mogao ni zamisliti što će se dogoditi, iako su oni tamo navikli na sve to, ali nikada do ovakvih razmjera nije došlo, rekla je. 

Na pitanje kako je uspjela komunicirati s ocem, rekla je da dva-tri dana nisu uopće imali kontakt .

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Većinom smo se čuli ujutro preko telefona, direktno smo zvali na njegov broj mobitela. A kada je htio internet, morao je ići do jedne banke koja je na otvorenom. To je bilo jako nesigurno, rekla je Amani.

Podsjetimo, u četvrtak su evakuirani svi hrvatski državljani koji su htjeli napustiti pojas Gaze. Iako su se prvotno prijavila 23 hrvatska državljanina, jedna se žena predomislila i odlučila ostati, potvrđeno je tada iz službenih izvora.

U Gazi je, prema podacima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, ukupno 47 hrvatskih državljana, a njih samo 23 zatražilo je da ih se evakuira.

Nažalost, jučer se pojavila informacija da je jedan Hrvat poginuo. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da to još nije potvrđeno.

Plenković: Danas povratak dijela hrvatskih državljana iz Gaze

Proces povratka 22 od 23 hrvatskih državljana koji su htjeli napustiti Pojas Gaze počeo je, rekao je premijer Andrej Plenković u izjavi za medije u Bjelovaru.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman dan ranije je kazao kako postoje informacije da je u toj palestinskoj enklavi jedan hrvatski državljanin poginuo, no da to nije potvrđeno.

Plenković je rekao kako i dalje nema pouzdanih saznanja te da se te informacije provjeravaju.

Premijer je zahvalio veleposlanstvima u Izraelu, Egiptu i Katru na toj operaciji, kao i katarskom emiru koji je bio vrlo konstruktivan u tom procesu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

JK HITNO PRITEKLA U POMOĆ DIDI DŽEJ! Zbog Prije nastavio neviđeni haos, mala od skandala se javno obrušila na sve: Saberite se!

JK HITNO PRITEKLA U POMOĆ DIDI DŽEJ! Zbog Prije nastavio neviđeni haos, mala od skandala se javno obrušila na sve: Saberite se!

I opet, samo je jedan kralj tenisa, Novak Đoković

I opet, samo je jedan kralj tenisa, Novak Đoković