in

U Gorskom kotaru noć protekla mirno, nema opasnosti od poplave

U Gorskom kotaru noć protekla mirno, nema opasnosti od poplave
Slatka-Tajna.Eu
U Gorskom kotaru noć protekla mirno, nema opasnosti od poplave

U Gorskom kotaru stanje povoljno

Foto: HTV / HRT

Jučerašnje obilne oborine donijele su probleme i mještanima u Gorskom kotaru. U mjestu Hrvatsko nedaleko od Broda na Kupi rijeka Kupa dosegnula je rekordni vodostaj. 

Nakon jučerašnjih obilnih oborina i rekordnog vodostaja rijeke Kupe, u Gorskom kotaru, stanje je povoljno, izvijestila je za HRT novinarska Danijela Minić.

Dodala je kako je noć protekla mirno i nije bilo znatnijih oborina pa nije bilo problema s vodom, te trenutno promet teče normalno.

– Voda je opasno prijetila u selu Hrvatsko, 20-ak kilometara u dolini gornjeg toka rijeke Kupe, gdje su postavljeni zaštitni nasipi kako bi se spriječilo poplavljivanje kuća, no to se srećom nije dogodilo. Voda je samo natopila okolne vrtove i dvorišta, rekla je.

Jučer je zabilježen rekordan vodostaj Kupe od 445 centimetara, što je više i rekorda iz 1984. godine od 407 cm.

– Danas se ne očekuju veće oborine pa ova svetkovina u Gorskom Kotaru protječe mirno i nema problema kada je voda u pitanju. Ono čega se stanovnici boje je sljedeći vodni val. Prema prognozama on bi trebao uslijediti s četvrtka na petak i u nedjelju, kada se ponovno očekuje porast vodostaja s mogućim ekstremima, izvijestila je Minić.

Dobra u Lešću u pripremnom stanju obrane od poplave

Vodostaj rijeke Dobre kod Toplica Lešće u srijedu u 10 sati dosegao je 210 centimetara i time dosegao nivo za proglašavanje pripremnog stanja obrane od poplave, no prema podacima Hrvatskih voda na tome bi trebalo i ostati jer uzvodno Dobra opada.

Rijeka Dobra jučer je naglog rasla.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U Turkovićima kod Ogulina Dobra je jučer tijekom dana porasla na 155, ali jutros je izmjereno 129 centimetara. Taj val je stigao u Lešće i ide dalje u Kupu u Karlovcu.

Kupa u Karlovcu je na 518 centimetara, te je počela stagnirati, nakon što je neprekidno rasla od utorka u 14 sati, s vodostaja 198 na 518 u srijedu u 9 sati.

Glavnina vala stigla je s izvorišnog dijela Kupe u Gorskom kotaru, gdje su jučer obilne kiše rezultirale rekordnim vodostajem u selu Hrvatsko od 445 centimetara.

Korana u Karlovcu još uvijek raste, šest centimetara na sat, te iznosi 429 centimetara, ali u uvjetima bez oborina i tu slijedi stagnacija i opadanje.

Mrežnica je na samo 49 centimetara i ne raste, tj. u Juzbašićima je cijeli utorak bila na koji centimetar iznad pola metra, a sada je 49 cm.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

G20 razvija novi ekonomski koridor

G20 razvija novi ekonomski koridor

MIRKO KODIĆ DAO ČITULJU ZA PREMINULOG SINA: I Bog je poželio da te ima uz sebe

MIRKO KODIĆ DAO ČITULJU ZA PREMINULOG SINA: I Bog je poželio da te ima uz sebe