in

HRT: Turistički sektor – generator rasta: u ovoj godini očekuju se prihodi veći 10%

HRT: Turistički sektor – generator rasta: u ovoj godini očekuju se prihodi veći 10%
Slatka-Tajna.Eu
HRT: Turistički sektor – generator rasta: u ovoj godini očekuju se prihodi veći 10%

Mnogobrojni turisti i dalje posjećuju Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Agencija Standard and Poor’s procjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine rasti snažnije nego u većini članica eurozone, a to je poduprto, među ostalim, “dinamičnim” turističkim sektorom. Hrvatska ima najveći udio turizma u BDP-u među članicma Unije. Turistička potrošnja velik je generator prihoda, dobiti i radnih mjesta. Pa je u odnosu na druge mediteranske konkurente, Hrvatska ovisnija o prihodima od turizma i izloženija negativnom utjecaju krize.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić kaže kako možemo biti zadovoljni dosadašnjim tijekom turističke godine.

– Ušli smo u posezonu, u rujnu također bilježimo odlične rezultate, s više od 10 posto dolazaka u odnosu na prošlu godinu. Kumulativno smo na plusu od 8 posto dolazaka i 2 posto noćenja, dakle nastavljamo s kontinuitetom stabilnog, čak bih rekao i rastućeg turističkog prometa, što je odraz stanja na tržištima. Naime, Hrvatska ima dobar miks na gotovo svim europskim tržištima, dakle nema pretjerane ovisnosti o nijednom tržištu, iako su najbrojniji Nijemci, kao što znamo. Imamo i snažan povratak s dalekih tržišta, prije svega iz SAD-a, rekao je Staničić gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Smatra kako naša zemlja i dalje kotira kao destinacija gdje gost dobiva pravi omjer kvalitete i cijene.

– Ono što možemo reći s aspekta tržišta, informacije koje smo prikupili tijekom glavne turističke sezone, ali i predsezone koja je bila rekordna, je da Hrvatska i dalje kotira kao destinacija gdje gost dobiva pravi omjer kvalitete i cijene. To je u konačnici najvažnije. Tijekom cijele ove godine, posebice tijekom glavne turističke sezone, bili smo svjedoci nekog negodovanja i rasta cijena, što je posljedica globalne situacije. No važno je istaknuti da će tržište regulirati te cijene kako bi gosti dobili kvalitetu i pravi omjer cijene i usluge. Činjenice potvrđuju da je Hrvatska i dalje jedna od najtraženijih turističkih destinacija na Mediteranu, ističe direktor HTZ-a.

Staničić kaže kako je sada pravi trenutak za usvajanje novih strateških dokumenata. 

– Vjerujem da je ova turistička godina signalizirala potrebu za budućim promjenama u hrvatskom turizmu. Smatram da je sada pravi trenutak za usvajanje novih strateških dokumenata. Počevši od sljedeće godine, planiramo potpuno provesti naš strategijski, marketinški i operativni plan, što će zapravo označiti početak nove ere u hrvatskom turizmu. Ministrica Brnjac je najavila i novi Zakon o turizmu koji je trenutno u saborskoj proceduri, objašnjava.

Poručio je kako je turizam “dugoročna igra” te da ga treba “postaviti na stabilne temelje održivosti i kvalitete”.

– Vjerujem da će svi ovi dokumenti pružiti potrebne alate i mehanizme kako bismo u budućnosti, s obzirom da je turizam dugoročna igra, postavili turizam na stabilne temelje održivosti i kvalitete. Naš glavni cilj je promovirati Hrvatsku kao cjelogodišnju i kvalitetnu turističku destinaciju, gdje gosti dobivaju vrijednost za svoj novac. Želimo ponuditi raznoliku ponudu za goste različitih financijskih mogućnosti. Također ćemo iskoristiti činjenicu da smo nedavno pristupili Schengenu i postali dio eurozone, što nas čini bližima glavnim tržištima. Važno je kontinuirano provoditi promotivne aktivnosti na tim tržištima kroz različite kampanje i aktivnosti, poručio je Stanišić.

Smatra kako će novi Zakon o turizmu pružiti mehanizme, na primjer, studije o prihvatnim kapacitetima pojedinih destinacija, koje će na vrlo precizan način, temeljen na egzaktnim pokazateljima, utvrditi maksimalni broj turista koji se može primiti u određenoj destinaciji.

– To će postati svojevrsni ograničavajući faktor u razgovorima i istovremeno će biti ključan pokazatelj za razmatranje budućeg razvoja turističke ponude na razini destinacije, posebno kada je riječ o smještajnim kapacitetima. U tom kontekstu, moramo razmisliti o budućem razvoju hrvatskog turizma i svakako će struktura smještaja biti jedan od ključnih izazova u budućnosti, rekao je Kristijan Staničić.

Sredina je rujna, a vreva na ulicama Dubrovnika ne jenjava. Na krajnjem jugu zadovoljni su ovogodišnjim brojevima.

– Mi smo na 92 posto u odnosu na 2019., što je sukladno našim ppanovima. Mi smo računali da ćemo biti 10 posto vše nego lani kad smo bili na 83 posto od 2019, istiće Miroslav Drašković, direktor Turističke zajednice Dubrovnik.

Uveli smo euro, što nas je približilo našim gostima, no zbog rekordne inflacije neki su negodovali.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Mislim da su cijene poprilično visoke, ustvrdio je turist iz Češke.

Posljednjih godina dosta se ulagalo u turizmu. 50 posto hotela u kategoriji je 4 i 5 zvjezdica, većina kampova je visoke kvalitete.

– Puno se pričalo o skupoći, da je Hrvatska skupa destinacija. Mi se ne bi složili s time, sad se događaju situacije da se nekako izjednačavamo s ostalom turističkim destinacijama, svaki kupac ima ono što jasno želi. Postoje neke destinacije koje nisu tako skupe kao neke u Hrvatskoj, ističe Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Zadar.

I u obiteljskom smještaju broj kreveta nezaustavljivo raste – ove sezone novih 33 000 ležajeva.

– Gosti dolaze na kvalitetu, cijene dakle nekima varijaraju, ali 70 posto će radije platiti bolju cijenu za dobar smještaj, kaže Klaudio Grdović, predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zadarske županije.

I turizam na kontinentu bilježi povećan promet u odnosu na 2019.

– Ono što je zanimljivo da imamo 60 posto stranih gostiju, 40 posto domaćih. Brojimo veći broj noćenja, a sličan broj dolazaka, što je znači da ti isti gosti dulje borave na destinaciji, rekla je Vanja Jurić, direktorica TZ Osječko-baranjske županije.

Prihodi od turizma rastu, lani su premašili 13 milijardi eura i prihode iz referentne 2019.

– Visoki udio turizma u BDP nije dobra stvar, to izaziva i ovisnost. Ja se nadam da će se taj udio smanjiti, na način da će sve ostale djelatnosti povećati i da ćemo imati jednu uravnoteženu bilancu. Financijski efekti će biti bolji, ali hoće li biti bolji da prevladaju inflaciju to ćemo tek vidjeti, poručio je Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija, HGK.

Procjena je HNB-a da bi prihod od turizma ove godine mogao biti veći 10 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KOMŠIJE OTKRILE JEZIVE TAJNE: Ruši se ukleta kuća Vide Pavlović

KOMŠIJE OTKRILE JEZIVE TAJNE: Ruši se ukleta kuća Vide Pavlović

Rvač Stevan Mićić obezbijedio medalju na SP i plasman na Olimpijske igre

Rvač Stevan Mićić obezbijedio medalju na SP i plasman na Olimpijske igre