in

Za unošenje ustaške zastave trojici huligana prijeti doživotna zabrana

Za unošenje ustaške zastave trojici huligana prijeti doživotna zabrana
Slatka-Tajna.Eu
Za unošenje ustaške zastave trojici huligana prijeti doživotna zabrana

RIJEKA – Nakon utakmice evropskih kvalifikacija između Hrvatske i Letonije koja je odigrana na stadionu HNK Rijeke, UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) zbog rasizma i diskriminacije na meču. Vijest je potvrdio HNS.

“Posmatrač FARE-a podnio je izvještaj delegatu utakmice u kojem je navedeno da je u sektoru s hrvatskim navijačima primijećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istakeo ustašku zastavu te je zbog tog incidenta UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a”, stoji na službenoj stranici krovne fudbalske organizacije u Hrvatskoj.

Javnosti se obratio vodilac poslova prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u, Jurica Jurjević: “UEFA je otvorila disciplinski postupak protiv HNS-a zbog utakmice Hrvatske i Letonije u Rijeci. Postoje dva izvještaja: prvi je izvještaj UEFA-inog delegata utakmice, u kojem nije zabilježen nijedan incident. Nije bilo pirotehnike, neprimjerenog skandiranja ni transparenata neprimjerenog sadržaja i slično. Dodatni izvještaj UEFA-i je dostavio posmatrač FARE-a. On je sredinom prvog poluvremena primijetio zastavu koja je imala ustaško obilježje.”

Dodao je i kako trojici pojedinaca koji su zastavu unijeli prijeti doživotna zabrana odlaska na utakmice: “Tu smo zastavu zamijetili i mi iz službe sigurnosti u prvom poluvremenu. Nakon toga su čuvari oduzeli tu zastavu i tu su osobu izveli sa stadiona i predali policiji. Policija je uhapsila osobu i pokrenula prekršajni postupak. Naknadno je utvrđeno da je na sceni bila i treća osoba, koja je unijela zastavu. 

U slučaju da UEFA kazni HNS utakmicom bez publike, što je izvjesno budući da je već izrečena uslovna kazna, Jurjević kaže da bi se moglo igrati pred djecom: “Imamo još pet dana za žalbu, HNS će dostaviti sve podatke koje je skupio s utakmice. Radi se o najviše tri osobe, a na utakmici je bio 8151 gledalaca.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Nastavio je:

“Takav je odnos bio na tribinama, a takav je i u hrvatskom društvu, radi se o promilima izgrednika. Hrvatski fudbal ni reprezentacija ni društvo ne trebaju biti taoci takvih pojedinaca. HNS će podnijeti tužbu protiv te trojice za nadoknadu štete i narušavanje časti te ugleda.”

Još je dodao:

“HNS radi na prevenciji takvog ponašanja i zato su se svi ostali na tribinama normalno ponašali. Nećemo se lako predati jer naš je stav da hrvatski građani ne zaslužuju igranje bez publike. Hrvatska ne zaslužuje igrati pred praznim stadionom. Ali ako nas kazne utakmicom bez publike u Osijeku, onda će se, ako UEFA dozvoli, igrati na stadionu punom djece”, prenio je “Index”


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OVO JE NOVA DJEVOJKA ACE LUKASA: Dekolte atraktivne plavuše svima zapao za oko 

OVO JE NOVA DJEVOJKA ACE LUKASA: Dekolte atraktivne plavuše svima zapao za oko 

DOK POPOVIĆ NAJAVLJUJE NAJZANIMLJIVIJU SEZONU: Ovako će izgledati scena novih „Zvezda Granda“

DOK POPOVIĆ NAJAVLJUJE NAJZANIMLJIVIJU SEZONU: Ovako će izgledati scena novih „Zvezda Granda“