in

Visoki predstavnik ‘svjesno odlučio da ne ide u Banju Luku’

Visoki predstavnik ‘svjesno odlučio da ne ide u Banju Luku’
Slatka-Tajna.Eu
Visoki predstavnik ‘svjesno odlučio da ne ide u Banju Luku’

Posjeta visokog predstavnika Banjoj Luci nije bila definitivno dogovorena, saopćio je Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što je Ured predsjednika Republike Srpske zabranio održavanje sastanaka s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom u službenim prostorijama predsjednika tog entiteta.

Naredbu sa zabranom je potpisala generalna sekretarka predsjednika RS Jelena Pajić Baštinac, a u njoj se ističe da se odnosi na sve osobe “koje koriste službene prostorije institucije predsjednika RS”, što uključuje službu predsjednika i potpredsjednike RS.

“Danas je visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH. Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom”, poručili su iz OHR-a.

OHR navodi da je Schmidt razgovarao s potpredsjednikom RS-a Ćamilom Durakovićem o situaciji u vezi sa povratnicima u Republici Srpskoj i dogovorili su se da se uskoro sastanu i nastave razgovor.

Također, u toku dana, visoki predstavnik se sastao sa premijerom Federaciije BiH Nerminom Nikšićem i ministrom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Nerinom Dizdarom, saopćio je OHR.

“Usijane spekulacije o tome gdje bi i koga bi mogao posjetiti visoki predstavnik odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine”, navodi OHR.

Otkazani sastanak

Schmidt se u utorak u Banjoj Luci trebao sastati sa opozicionim liderima u Republici Srpskoj, ali su oni to odbili. Također, bio je planiran sastanak s potpredsjednicima tog entiteta Durakovićem i Davorom Pranjićem.

Duraković je u utorak potvrdio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je visoki predstavnik u BiH otkazao sastanak sa njim u Banjaluci.

Govoreći o donesenoj naredbi o zabrani sastanaka, rekao je da to “potvrđuje koliko je diskriminatoran režim”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Zabrani održavanja sastanka prethodila izjava predsjednika RS Milorad Dodik koji je 6. septembra najavio da se sprema uredba o zabrani ulaska visokog predstavnika u Republiku Srpsku.

Dodik je tada rekao da će Schmidt biti uhapšen ili deportovan ako krene u Republiku Srpsku.

Ta najava uslijedila je nakon višemjesečnog rasta tenzija u BiH zbog Dodikovog potpisivanja kontroverznih i antiustavnih zakona.

Narodna skupština RS 27. juna usvojila je dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Radi se o zakonima koji navode da se odluke OHR-a više neće objavljivati u toj publikaciji, a time ni poštovati u tom entitetu BiH, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Schdmit je svojim odlukama od 1. jula poništio oba zakona.

U međuvremenu, Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika i vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Znate li zašto u restoranima uvijek prvo iznose hljeb?

Znate li zašto u restoranima uvijek prvo iznose hljeb?

Na balkonu košarkaši i basketaši, Đoković zaplakao (VIDEO)

Na balkonu košarkaši i basketaši, Đoković zaplakao (VIDEO)