in

Ruski ‘akademik’ koji hvali Miloševića i Dodika nosi mošti kroz BiH

Ruski ‘akademik’ koji hvali Miloševića i Dodika nosi mošti kroz BiH
Slatka-Tajna.Eu
Ruski ‘akademik’ koji hvali Miloševića i Dodika nosi mošti kroz BiH

“Visoka delegacija Ruske Federacije”. Tako je zvanično predstavljen dolazak četiri ruska državljanina u Sokolac, šezdesetak kilometara od Sarajeva.

Delegaciju predvodi Sergej Baburin, lider krajnje desničarske stranke Ruski općenarodni savez, koja se od 2007. godine nije kandidirala na izborima.

Baburin javno podržava Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS), a bio je i svjedok odbrane pred Haškim tribunalom u predmetu protiv Slobodana Miloševića, bivšeg srbijanskog predsjednika.

Čest je gost i u Beogradu gdje održava predavanja.

U okviru posjete Bosni i Hercegovini je najavljen kao predsjednik međunarodne akademije, koja u Rusiji nije registrirana kao naučna institucija, prema zvaničnom registru obrazovnih institucija u toj zemlji.

S Baburinom su u Bosnu i Hercegovinu stigli i Andrej Snjegov, Sergej Dobrinjin i episkop ruske pravoslavne crkve Konstantin. Snjegov i Dobrinjin su formalno uposlenici više fondacija koje se u svojim programima zalažu za ”mir, ljudski dignitet i zaštitu prava sunarodnjaka”.

Sergej Baburin je 1990-ih godina kao parlamentarac dolazio u Beograd kako bi podržavao Slobodana Miloševića.

U Sokocu susret sa načelnikom sa američke ‘crne liste’

U Sokocu se ruska delegacija susrela s načelnikom Milovanom Bjelicom, koji se već 20 godina nalazi na američkoj “crnoj listi” zbog podrške Radovanu Karadžiću. Na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) ko je inicirao dolazak Rusa, Bjelica je kazao:

“Jedan od njih, ne znam koji, vjerovatno radi u Ministarstvu inostranih poslova i zadužen je za duhovno i kulturno. To su vam većinom ljudi iz nauke”, kazao je načelnik Milovan Bjelica za Radio Slobodna Evropa.

Milovan Bjelica na fotografiji sa pres-konferencije o kolektivnim centrima u BiH, 2015. godine

Načelnik Sokoca kaže da mu je poznato da je riječ o “crkveno-naučnoj delegaciji” koja sa sobom nosi i mošti Aleksandra Nevskog, sveca Ruske pravoslavne crkve.

S najavom o dolasku “visoke ruske delegacije”, na općinskoj stranici je, istovremeno, objavljeno da je načelnik Milovan Bjelica prihvatio ideju o bratimljenju Sokoca s gradom Možajska iz Moskovske oblasti.

Bratimljenje “dva grada vojničke slave” je inicirao ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija, kadar Milorada Dodika, koji je naveo da je tokom posjete Možejsku “prepoznao mnoge istorijske i patriotske sličnosti”.

Koja je uloga Baburina danas i devedesetih godina prošlog vijeka?

Baburin je uoči Sokoca boravio u Ugljeviku, općini na sjeveroistoku BiH, gdje se, također, susreo sa tamošnjim načelnikom.

Inače, u Republici Srpskoj većinu ima Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata, dok su načelnici Sokoca i Ugljevika Milovan Bjelica i Vasilije Perić, članovi najveće opozicijske Srpske demokratske stranke.

Baburin, predsjednika RS Milorada Dodika smatra ”srpskim državnikom koji se suprotstavlja vojno-političkim, ekonomskim i duhovnim pokušajima Zapada da uništi Srbe”, kako je naveo u čestitci Dodiku nakon izbora u oktobru 2022.

“Sanjam da zajedno možemo prijeći na novi nivo naših odnosa i početi stvarati jedinstvenu uniju s Bjelorusijom, Srbijom i drugim prijateljskim državama. Te nade polažem i u Milorada Dodika”, naveo je Baburin.

Sergej Baburin, fotografija iz RSE arhive

Sergej Baburin, fotografija iz RSE arhive

Baburin je 1990-ih godina kao parlamentarac dolazio u Beograd kako bi podržavao Slobodana Miloševića, koga naziva “posljednjim narodnim herojem Jugoslavije”, a na sahrani 2006. godine je tvrdio da je “Milošević ubijen u Hagu”, gdje je bio svjedok njegove odbrane.

Baburin je 2016. godine, tokom predstavljanja knjige “Srbija i Euroazijski savez” u Beogradu, ocijenio da ”samo takva zajednica država i naroda može spasiti pravoslavnu civilizaciju i cijelo čovječanstvo”.

On podržava i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“U februaru 2022. Ruska Federacija ne samo da je započela denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine, već je započela praktično oslobađanje ruskog svijeta od pošasti neonacizma i rusofobije”, stav je Baburina o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Baburin se na predavanjima koja je držao po Rusiji i Srbiji, predstavljao i kao direktor Centra za integracijske i civilizacijske studije, prvi potpredsjednik Međunarodne udruge fondacija za mir, doktor prava, profesor te kao zaslužni naučnik Ruske Federacije.

Lidera minorne partije koja od 2007. godine nema nijednog zastupnika i danas najavljuju kao bivšeg potpredsjednika Dume.

Baburin dijelio zvanja akademika u regiji

Baburin je tokom posjete dvjema općinama u entitetu Republika Srpska zvanično najavljen kao predsjednik ‘”Međunarodne slavenske akademije” koja, zapravo, nije naučna institucija s oficijelnom akreditacijom, već je registrirana kao udruženje građana.

Sergej Baburin je posjetio i Ugljevik, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Sergej Baburin je posjetio i Ugljevik, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Baburin je zvanje “akademika” 2018. godine dodijelio, među ostalim, i danas pokojnom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

“Akademik” je istovremeno postala i Danica Grujičić, aktualna ministrica zdravlja u Vladi Srbije, koja vodi kampanju za ispitivanje posljedica NATO bombardiranja iz 1999. godine na zdravlje građana Srbije.

U društvu s Baburinom u BiH, odnosno u općine Ugljevik i Sokolac, je i Andrej Snjegov. Snjegov je 2020. godine na konferenciji o rusko-vijetnamskim odnosima predstavljen kao generalni direktor “Međunarodne javne fondacije za obranu ljudskog dostojanstva i sigurnosti”.

U zajedničkom zborniku radova s Baburinom predstavljen je kao savjetnik “Fondacije za potporu i zaštitu prava sunarodnjaka”.

I ove fondacije su, kao i Baburinova “akademija”, registrirane kao udruženje građana. Sergej Dobrinjin, treći zvanični suputnik, do sad se nije pojavljivao u društvu Baburina i Snjegova.

‘Crkveno-naučna delegacija’

“Visoka delegacija”, kako je predstavljena, donijela je dio posmrtnih ostataka (mošti) ruskog sveca Aleksandra Nevskog, u Bosnu i Hercegovinu gdje pomažu gradnju ruske pravoslavne crkve.

“Mi nemamo nikakvih sumnji, mi smo na strani Milorada Dodika i Republike Srpske, zato što se visoki evropski funkcioneri hoće uzeti dušu Republici Srpskoj i ukinuti je”, rekao je Baburin 12. septembra u Ugljeviku, gdje je s ostatkom ruske delegacije prisustvovao slavi manastira svetog Aleksandra Nevskog koji su podigli ruski pripadnici UN-ove mirovne misije 1997. godine.

Ugostio ih je načelnik Vasilije Perić koji je kazao da je taj manastir ”simbol srpsko-ruskog prijateljstva za koje se nadam da će biti vječno”.

Šta se zna o općini Sokolac?

Općina Sokolac ima oko 12.000 stanovnika, prema posljednjem popisu iz 2013. godine.

Načelnik Općine Sokolac Milovan Bjelica pored vozila EUFOR-a na Sokocu, mart 2022.

Načelnik Općine Sokolac Milovan Bjelica pored vozila EUFOR-a na Sokocu, mart 2022.

Na zvaničnoj stranici općine Sokolac svakodnevno se objavljuju i vijesti u kojima se slavi, naprimjer, rusko zauzimanje sela u Ukrajini.

U Sokocu će ruska delegacija odati počast za blizu 1.000 poginulih boraca Sarajevskog korpusa Vojske Republike Srpske, sahranjenih na vojničkom groblju Novi Zejtinlik.

Ruska trojka je stigla i u pratnji novinara koji će snimiti i “predstaviti ruskoj publici istinu o ratu na području Sarajevsko-romanijske regije”.

Bivši komandant tog korpusa Stanislav Galić osuđen je za ratne zločine počinjene nad stanovništvom Sarajeva na doživotni zatvor, a njegov nasljednik na tom položaju Dragomir Milošević na 33 godine.

Inače, ruski državljani mogu u BiH boraviti bez viza do dva mjeseca.

Evropska unija je od BiH u više navrata tražila ukidanje sporazuma o bezviznom režimu s Rusijom iz 2013. godine. Sankcije BiH prema Rusiji nisu zaživjele zbog protivljenja ministara iz Republike Srpske.

Sigurnosne službe BiH su nekim ruskim državljanima zabranjivale ulazak u BiH, kao naprimjer ruskom piscu Zaharu Prilepinu, ruskom milijarderu Konstantinu Malofejevu ili članovima ruske bajkerske grupe Noćni vukovi Aleksandru Zaldostanovu i Saši Saviću.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pripremite englesku pitu od jabuka, poslasticu koja miriše na jesen

Pripremite englesku pitu od jabuka, poslasticu koja miriše na jesen

Mezimica Ace Pejovića proslavila punoljetstvo! Iva blista u raskošnoj haljini, a oko vrata papreno skup nakit

Mezimica Ace Pejovića proslavila punoljetstvo! Iva blista u raskošnoj haljini, a oko vrata papreno skup nakit