in

Novi sraz Milanovića i Plenkovića oko diplomacije

Novi sraz Milanovića i Plenkovića oko diplomacije
Slatka-Tajna.Eu
Novi sraz Milanovića i Plenkovića oko diplomacije

Predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković ponovno je optužio predsjednika Zorana Milanovića da je on taj koji opstruira imenovanje novih veleposlanika te je kritizirao šefa države da ničim nije pridonio onome što premijer smatra vanjskopolitičkim uspjesima zemlje, a nakon što je Milanović danas rekao kako i njemu ne odgovara što je Hrvatska u tri i pol godine popunila samo jedno veleposlaničko mjesto.

Predsjednik i vlada, koji suodlučuju o imenovanju veleposlanika, i dalje se međusobno optužuju što su već duže vremena upražnjena neka veleposlanička mjesta, uključujući u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Vatikanu.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, odgovarajući na pitanja novinara nakon susreta s crnogorskim predsjednikom, rekao je da njemu ne odgovara što je Hrvatska u tri i pol godine popunila samo jedno veleposlaničko mjesto. Svi se, dodao je, trebaju zapitati komu je u interesu da se nastavi spor Pantovčaka i Banskih dvora o imenovanju veleposlanika.

– Kome prezervacija ovog stanja više odgovara? Meni ili onome koji želi zadržati totalnu kontrolu? I to nad kakvim resursom. Neš’ ti ambasadora. I onda na njihova mjesta dolaze otpravnici poslova. Dakle to je tiha penetracija, izjavio je Milanović.

Premijer Andrej Plenković odgovorio je da je Vlada željela pravodobnu rotaciju veleposlanika, još u jesen 2020., kada je Ministarstvo vanjskih poslova sastavilo potencijalnu listu. Predsjedniku, kaže, nisu uručena napisana rješenja da ih samo potpiše, no on je rekao da neće listu nego podjelu “fifty-fifty” (eng. pola-pola, op.a.).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Pravila fifty-fifty ne postoje. Nije bila nikada praksa niti u odnosima bilo koje Vlade s bilo kojim predsjednikom ili predsjednicom. Dakle, tog načela nema. To bi vam onda od prilike značilo kao da imate dvije diplomacije. Jedne veleposlanike koji su valjda odgovorni i lojalni Vladi i druge koji su odgovorni i lojalni predsjedniku. To ne postoji nigdje. To nije normalno. Prema tome, razgovarati o kandidatima i pregovarati o onome tko će ići na pojedino mjesto se naravno podrazumijevalo s naše strane i tada. Ali oni su ti koji su to odbili, odgovorio je Milanoviću premijer Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ALEKSANDRA MLADENOVIĆ PROGOVORILA O TRUDNOĆI: Jedva čeka da uzme svoju bebu u naručje

ALEKSANDRA MLADENOVIĆ PROGOVORILA O TRUDNOĆI: Jedva čeka da uzme svoju bebu u naručje

Bivši muž Snežane Savić otkrio da ima tešku bolest: Poslije nje oženio se 32 godine mlađom glumicom, a blizance dobio sa 76

Bivši muž Snežane Savić otkrio da ima tešku bolest: Poslije nje oženio se 32 godine mlađom glumicom, a blizance dobio sa 76