in

U napadu nožem u Francuskoj nekoliko ozlijeđenih

U napadu nožem u Francuskoj nekoliko ozlijeđenih
Slatka-Tajna.Eu
U napadu nožem u Francuskoj nekoliko ozlijeđenih

Nakon napada u Annecyju, gradu u francuskim Alpama

Foto: Florent Pecchio/L’essor Savoyard / Reuters

Četvero male djece i jedna odrasla osoba ozlijeđeni su u napadu nožem u parku u Annecyju, gradu u francuskim Alpama, priopćila je francuska policija, nakon što je prvotno izvijestila da je ozlijeđeno osmero djece. Sirijski tražitelj azila posijao je strah i izazvao metež u Francuskoj. 

Djeca su u dobi od oko tri godine, rekli su u policiji.

BFM TV izvijestio je da se napad dogodio u parku u blizini jezera Annecy oko 9.45 i da je napadač sirijski tražitelj azila. 

Policija je potvrdila da je osumnjičeni 31-godišnji Sirijac, koji je u Švedskoj imao status izbjeglice, piše BBC. Kako prenose mediji, ima ženu i trogodišnje dijete.

Policiji je također rekao da je sirijski kršćanin. Osumnjičeni je nepoznat francuskim sigurnosnim službama. Motiv i identitet napadača se istražuju, a očekuje se da će lokalni tužitelj iznijeti više detalja na konferenciji za novinare koja počinje uskoro. 

Snage sigurnosti brzo su poslane na mjesto događaja, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin objavio je na Twitteru da je napadač uhićen. Naoružana policija stigla je na mjesto događaja i brzo savladala napadača, piše BBC. Uhićen je i prevezen u bolnicu zbog ozljeda, izvijestile su lokalne novine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru je objavio da je šokiran napadom u parku u Annecyju. 

– Djeca i odrasli su između života i smrti. Nacija je u šoku. Naše misli su s njima, kao i s njihovim obiteljima i mobiliziranom hitnom službom, kazao je.

Premijerka Élisabeth Borne poručila je na Twitteru da su njezine misli sa žrtvama te da pozdravlja intervenciju policije koja je brzo uhitila napadače. Također je poručila da će stići što prije u Annecyju.

Gradonačelnik Annecyja François Astorg na Twitteru je napisao da su njegove misli uz žrtve i njihove obitelji.

Predsjednica francuskog parlamenta Yaël Braun-Pivet pozvala je na minutu šutnje za žrtve.

Minuta šutnje za žrtve napada , Foto: Sarah Meyssonnier/Reuters

Minuta šutnje za žrtve napada , Foto: Sarah Meyssonnier/Reuters

– Ima vrlo male djece koja su u kritičnom stanju i pozivam vas da im minutom šutnje odamo počast. Nadamo se da posljedice ovog teškog napada neće naciju zaviti u crno, rekla je Yaël Braun-Pive.

Na taj događaj reagirao je cijeli politički vrh. Predsjednica većinskog kluba zastupnika stranke Renaissance u parlamentu Aurore Berge rekla je da ih je “sve obuzela strepnja”, dok Eric Ciotti iz redova Republikanaca govori o “snažnim emocijama i velikom gnjevu”.

– Kako je to moguće? Napasti najmanje, izbosti ih nožem. Naše srce razbilo se u tisuće komadića, rekao je Jean-Luc Mélenchon, čelnik krajnje ljevice Nepokorene Francuske. 

Marine Le Pen
, čelnica krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje (RN), oglasila se na Twitteru. 

– Sa strahom i užasom doznajemo za napad na malu djecu u Annecyju koji je počinila osoba naoružana nožem. Moje misli su sa žrtvama i njihovim voljenima, napisala je. 

U dosjeu osumnjičenika nema ništa što bi upućivalo na povijest nasilja ili povezanost s islamističkim skupinama, kaže BBC. Trenutno se utvrđuje je li riječ o terorističkom napadu.

Eleanor Vincent svjedočila je sceni samo nekoliko trenutaka nakon napada. Za BBC je ispričala da je situacija bila pomalo kaotična dok su policajci trčali na mjesto događaja s mitraljezima i opremom za suzbijanje nereda.

Vincent kaže da nije vidjela trenutak uhićenja jer je područje već bilo ograđeno.

– Policija je bila vrlo brzo na mjestu događaja. Bio je to trenutak šoka, bio je to trenutak užasa. Ljudi su ovdje na odmoru, kaže.

– Morat će proći neko vrijeme prije nego što roditelji dovedu svoju djecu na igrališta. Mislim da će trauma zbog ovog događaja u Annecyju potrajati. Ovakvo što nikad se ovdje nije dogodilo. Nekako smo se naviknuli da se takve stvari događaju u Marseilleu, Parizu ili Lyonu, ali očito će mjesta napada biti ondje gdje to nitko ne očekuje, komentirao je stanovnik grada u kojem se dogodio napad. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

OSTAVIO SVE BEZ TEKSTA: Božo opet šokirao modnom kombinacijom

OSTAVIO SVE BEZ TEKSTA: Božo opet šokirao modnom kombinacijom

Porsche BH i XYLLION ugovorom o saradnji promoviraju e-mobilnost u BiH

Porsche BH i XYLLION ugovorom o saradnji promoviraju e-mobilnost u BiH