in

Kako 10 minuta svjesnog čitanja dnevno može smanjiti anksioznost

Kako 10 minuta svjesnog čitanja dnevno može smanjiti anksioznost
Slatka-Tajna.Eu

Čitanje ima brojne dobrobiti za mentalno zdravlje, a može pomoći i u borbi s anskioznošću, naročito ako je riječ o praksi svjesnog čitanja.

Svjesno čitanje (mindfullness reading) je čitanje kada su vaš um i tijelo najsmireniji i tihi, to jest čitanje kada je monolog zaustavljen, kada je vaše tijelo pripremljeno za čitanje i kada ste potpuno prisutni. Ključno je pronaći neke prakse koje će vam pomoći da zaustavite unutarnji monolog, barem na neko vrijeme, njegujete tišinu i tjelesnu budnost, obratite pozornost na ono što je ispred vas i samo budete u činu čitanja.

Čak i samo 10 minuta takvog čitanja može učiniti čuda za naše mentalno zdravlje te utjecati i na smanjenje anksioznost, prema podatcima sa Univerziteta Colorado.

 

Kako se pripremiti za svjesno čitanje?

U početku je vrlo izazovno umiriti svoj um i fokusirati se isključivo na tekst pred sobom, no u tome nam može pomoći nekoliko brzih koraka.

Za svjesno čitanje u početku birajte laganiju poeziju i prozu.

 

  1. Pronađite tiho mjesto

Pronađite tiho mjesto bez ometanja s malo ili nimalo okolne buke ili pokreta u pozadini. Zvukovi i prizori oko odvlače pažnju s teksta dok čitamo, čak i kada toga nismo svjesni. Tišina i odsutnost kretanja u okolini vaši su saveznici kada pokušavate utišati unutarnji monolog i pronaći fokus prilikom čitanja.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










  1. Pronađite udoban položaj tijela

Stvorite udoban, uspravan položaj tijela za čitanje. Kada ste uspravni i leđa su vam ravna, vaša dijafragma ima više slobode da artikulira vaša pluća te na taj način dobivate najviše kisika u svoj mozak, što vam pomaže da ostanete fokusirani. Suprotno tom, ležeći položaj ne pogoduje budnosti i svjesnosti.

 

  1. Duboko dišite

Odvojite minutu-dvije kako biste se prije čitanja posvetiti svome disanju. Ono će vam pomoći utišati vanjski svijet.

Postoji nekoliko načina za svjesno disanje, ali za početak pokušajte sjesti u udoban, uspravan položaj, zatvoriti oči i udisati kroz nos, duboko i polako, a potom izdahnuti zrak na usta. Primijetite fozičke promjene u svom tijelu.

Kakav je osjećaj disati? Kada vaš um počne „razgovarati“ s vama, primijetite misao i otpustite je. Nemojte brinuti o tome. Primijetite i otpustite. U redu je imati misli tijekom svjesnog disanja. Ako to prakticirate, lakše ćete razbistriti svoj um, ali razbistriti um nije poanta. Poanta je usredotočiti se na svoje tijelo, na svoje disanje.

 

Nakon ova tri koraka vaš um i tijelo spremni su za čitanje. Za početak ove prakse odaberite lagano štivo nipošto zahtjevne ili stručne tekstove.

The post Kako 10 minuta svjesnog čitanja dnevno može smanjiti anksioznost appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prijavio kečap, ali pogledajte šta je pronašla granična policija…

Prijavio kečap, ali pogledajte šta je pronašla granična policija…

Zelenski šokiran neuspjehom UN-a i Crvenog križa da pomognu Ukrajini

Zelenski šokiran neuspjehom UN-a i Crvenog križa da pomognu Ukrajini