in

Nova regulacija na naplatnoj postaji Lučko

Nova regulacija na naplatnoj postaji Lučko
Slatka-Tajna.Eu
Nova regulacija na naplatnoj postaji Lučko

Hrvoje Ordulj, voditelj Odjela za sigurnost prometa HAC-a

Foto: HRT / HTV

Na najvećoj naplatnoj postaji u zemlji, u Lučkom, uvedena je nova regulacija prometa. Cilj je smanjiti gužve uoči i tijekom turističke sezone. U HAC-u objašnjavaju da su se upravo ondje dosad stvarali najveći čepovi, kada su se vozila s obilaznice uključivala u promet iz smjera Zagreba. Sve je jasno označeno, samo se još vozači trebaju snaći u novoj regulaciji.

Pred naplatnom postajom Lučko, umjesto tri, sada su četiri prometna traka. Tri traka slijeva sužena su i predviđena za osobne automobile, a krajnji desni – za kamione, vozila s kamp-kućicama i autobuse.

Nova prometna regulacija u čvoru Lučko donosi to da je iz svih pravaca jednaki prioritet prilaska samoj naplatnoj postaji, istaknujo je Hrvoje Ordulj, voditelj Odjela za sigurnost prometa HAC-a.

– Vozači znaju da su do sada bile tri prometne trake iz smjera Jadranske avenije, dvije prometne trake iz smjera Buzina, odnosno iz smjera istoka i samo jedna prometna traka iz smjera Jankomira, odnosno s autoceste A2 iz Bregane. Ulaskom u Schengenski prostor granice više nisu te koje će zaustavljati promet, znači promet u kontinuitetu dolazi do čvora Lučko. Hrvatske autoceste su bez investiranja u građevinske zahvate izvele novu prometnu signalizaciju, horizontalnu i vertikalnu, s kojom smo dobili isti prioritet za sva tri pravca. Jadranska avenija je sužena na jednu traku, prilaz iz smjera Buzina je također u samom kraku sužen na jednu traku i sva vozila koja ulaze u čvor bez prestrojavanja mogu doći do naplatne postaje, kazao je Ordulj.

Novost su i ENC uređaji koje će se moći koristiti na svim trakama koje budu otvorene, a ako bude gušćeg prometa bit će ih otvoreno svih deset.

– Vozači koji dolaze na naplatnu postaju prvenstveno su domaći vozači koji imaju naviku prestrojavanja u krajnju desnu traku, kako bi došli do ENC staza. To više ne moraju raditi, mogu zadržati svoju stazu. Znači, svih deset ulaza može biti ENC. Na taj način smo pokušali utjecati na vozače da imamo što manje preplitanja na samom kolniku i da imamo što manje incidentnih situacija, istaknuo je.

No problem će ipak ostati kad se prođe naplata, dakle bez obzira na četiri trake, poslije se sve sužava u dvije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Dvije trake su iza naplatne postaje sve do Karlovca, Bosiljeva i dalje račvanja prema Rijeci. Tu u principu nemamo što reći vozačima nego da poštuju ograničenja brzine, da poštuju razmak, da na nekim incidentnim situacijama na kolniku, kao što su čvorovi, odmorišta, uključenja, isključenja – neka paze na razmak i neka održavaju brzinu. Brzina će se ograničavati dinamičkom signalizacijom, pa neka probaju poštivati ta ograničenja. Kada promet krene neka svi zajedno krenu, neka se voze u nekom kontinuitetu da nemamo nagla usporavanja i nagla kočenja. Samo na taj način će protočnost prometa biti jednolika i promet će moći teći, istaknuo je.

Ova prometna regulacija ostaje na snazi do daljnjega i nije samo predviđena za ljeto vrijeme. Ako se pokaže da će u sezoni biti dobra, ostat će do daljnjega, a ako se pokaže da treba ići u nekakve građevinske zahvate, onda će se i krenuti u tom smjeru, naglasio je Ordulj.

U prvih pet mjeseci ove godine promet autocestama povećan je za 14 posto u odnosu na lani. Ove godine očekuje se rekordan broj vozila u smjeru mora, a u HAC-u najavljuju da nova regulacija prometa na Lučkom nije predviđena samo za ljetne mjesece nego ostaje trajna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

‘EXPRESS’ U FRANKFURTU PRED ČOLIN MUZIČKI ZEMLJOTRES: Od jutros gužve i veliki redovi pred dvoranom

‘EXPRESS’ U FRANKFURTU PRED ČOLIN MUZIČKI ZEMLJOTRES: Od jutros gužve i veliki redovi pred dvoranom

OVO DO SADA NISTE VIDJELI: Bosanac uhvatio Cecu za nogu

OVO DO SADA NISTE VIDJELI: Bosanac uhvatio Cecu za nogu