in

U subotu ćete dobiti testnu poruku

U subotu ćete dobiti testnu poruku
Slatka-Tajna.Eu
U subotu ćete dobiti testnu poruku

Predstavljen sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Foto: HTV / HRT

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je na predstavljanju Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) da će poruke upozorenja o kriznim situacijama uskoro moći primati svi korisnici mobitela na ugroženom području te strani korisnici u roamingu.

Božinović je pojasnio da je u pitanju inovativan projekt te je precizirao kako će građani dobiti SMS s obavijestima o tome da je u tijeku moguća krizna situacija, kao i sugestija što činiti u tim situacijama.

– Već smo naučili da je preventiva ključ, pogotovo ona usmjerena na zaštitu ljudi i imovine, rekao je.

Slični sustavi, rekao je Božinović, već postoje u svijetu, a ovaj koji će se koristiti u Hrvatskoj je kombinacija nekoliko drugih. Razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka.

– Poruke će, objasnio je, biti anonimizirane što znači da nitko u državnom sustavu neće imati podatak kome su poruke upućene, a sustav će se prvi put testirati ove subote. Svi će dobiti testnu poruku, dodao je, objasnivši da je izabrana subota jer je to dan kada se i inače testiraju sirene i sigurnosni sustavi.

Božinović je naglasio kako će tri operatera s nacionalnom koncesijom, Telemach, A1 i Hrvatski Telekom biti u poziciji testirati i vlastite mogućnosti te da je ovo prvi put da i oni u Hrvatskoj sudjeluju na takvom projektu. Dodao je da su poruke koje će se slati u slučaju krizne situacije spremne na devet stranih jezika i dobivat će ih i stranci koji se u tom trenutku zateknu u Hrvatskoj. Ne svi i odmah, ali se tome teži”, kazao je Božinović, dodajući da je Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji sigurnost prioritet.

SRUUK je jedinstveni alat, kojim će se po prvi puta u Hrvatskoj, porukama putem mobilnih telefona brzo i učinkovito moći obavijestiti građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta.

U MUP-u ističu da će se realizacijom projekta SRUUK osigurati brza i pouzdana komunikacija za upravljanje kriznim situacijama korištenjem modernih tehnologija. Riječ je o 8,3 milijuna eura vrijednom projektu, od čega EU sufinancira projekt s 7,1 milijun eura bespovratnih sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Na predstavljaju projekta nazočili su i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, članovi uprave teleoperatera, predstavnici HAKOM-a i Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), kao i predstavnici tvrtki koje su izradile sustav te predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Božinović: Nabava kanadera ne ide očekivanom brzinom

Predstavljajući SRUUK, Božinović se dotakao i projekt zajedničke nabave novih kanadera na razini EU za koju je rekao da u ovom trenutku ne ide očekivanom brzinom.

– Nadamo se da taj proces ide i siguran sam da će se dovršiti jer je to u interesu svih država članica, pogotovo našeg mediteranskog bazena gdje su se kanaderi pokazali kao najefikasnije sredstvo za borbu protiv šumskih požara i požara na otvorenim površinama, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SRETNIJI JE BIO NA ROBIJI: Zvezdanu prisjelo lažno vjenčanje sa Anđelom!

SRETNIJI JE BIO NA ROBIJI: Zvezdanu prisjelo lažno vjenčanje sa Anđelom!

AL PAĆINO (83) ČEKA DIJETE S 54 GODINE MLAĐOM DJEVOJKOM: Slavni glumac ljubi fatalnu crnku koja je zavela i starije od njega – Senzacija

AL PAĆINO (83) ČEKA DIJETE S 54 GODINE MLAĐOM DJEVOJKOM: Slavni glumac ljubi fatalnu crnku koja je zavela i starije od njega – Senzacija