in

Ove dvije greške uništavaju djetetovo samopouzdanje

Ove dvije greške uništavaju djetetovo samopouzdanje
Slatka-Tajna.Eu

Jačanje samopouzdanja kod djeteta jedna je od najvažnijih stvari koju roditelji moraju usavršiti.

Iako je ponekad teško napraviti sve na ispravan način, psiholozi tvrde da postoje određene stvari koje bi bilo dobro izbjegavati jer navodno uništavaju samopouzdanje djeteta.

Jedna od tih stvari je pretjerano hvaljenje i podilaženje djetetu. Iako na prvi pogled ova navika može izgledati stimulišuće i podsticajno, stvarnost je zapravo nešto drugačija.

Naime, psiholozi upozoravaju kako pretjerano hvaljenje djece čini više štete nego koristi. Ako neprestano govorimo svome djetetu da radi fantastičan posao, zapravo mu na neki način dajemo do znanja da se ne treba više truditi, a upravo samopouzdanje dolazi iz rada, tačnije iz pokušaja i neuspjeha te ponovnog pokušaja.

Osim toga, još jedna greška koja itekako utiče na smanjeno samopouzdanje kod djece jeste nedozvoljavanje da uče iz vlastitih grešaka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sasvim je razumljivo da roditelji nastoje spriječiti svoje dijete da pati, ali s vremena na vrijeme mora se suočiti sa greškama i neuspjehom.

Kako objašnjavaju psiholozi, danas postoji sve više roditelja koji sve vrijeme pokušavaju spasiti svoju djecu od neuspjeha, a upravo je učenje na vlastitim greškama najbolji način da dijete izraste u samouvjerenu i uspješnu osobu.

(Index.hr)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Predsjednik i premijer razmijenili teške riječi oko datuma Dana državnosti

Predsjednik i premijer razmijenili teške riječi oko datuma Dana državnosti

Tomas: Jokić ne voli košarku

Tomas: Jokić ne voli košarku