in

Sukobi prosvjednika i vojnika KFOR-a na sjeveru Kosova, deseci ozlijeđenih

Sukobi prosvjednika i vojnika KFOR-a na sjeveru Kosova, deseci ozlijeđenih
Slatka-Tajna.Eu
Sukobi prosvjednika i vojnika KFOR-a na sjeveru Kosova, deseci ozlijeđenih

Postrojbe ROSU na Kosovu

Foto: Stringer / Pixsell

Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) priopćile su u ponedjeljak da je 25 vojnika iz multinacionalnog kontingenta ozlijeđeno tijekom akcije obuzdavanja srpskih prosvjednika u općini Zvečan, na sjeveru Kosova, gdje se prosvjedi Srba očekuju i u utorak. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za izazivanje sukoba optužio je kosovskog premijera Albina Kurtija.

KFOR, mirovna misija na Kosovu pod vodstvom NATO-a, osudila je nasilje.

– Suprotstavljajući se najaktivnijim prosvjednicima, više vojnika talijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmetom ničim izazvanih napada i zadobilo je traumatske rane s prijelomima i opeklinama uslijed eksplozije zapaljivih naprava, stoji u priopćenju KFOR-a, prenosi agencija Reuters.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je srbijanskog kolegu Vučića za destabilizaciju Kosova.

– Srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande napale su kosovsku policiju, časnike KFOR-a i novinare. Oni koji izvršavaju Vučićeve naredbe da destabiliziraju sjever Kosova, moraju se suočiti s pravdom, tvitala je Osmani.

Vučić je u obraćanju novinarima u Beogradu optužio kosovskog premijera Kurtija da je odgovoran za incidente i sukobe na sjeveru Kosova “u kojima su ozlijeđeni deseci osoba, među kojima 41 pripadnik mirovnih snaga na Kosovu (KFOR)”.

Snage KFOR-a razbile su danas popodne skup prosvjednika okupljenih ispred zgrade općine Zvečan, a korišteni su suzavac i šok-bombe, na što su prosvjednici uzvratili kamenjem, bocama i drugim predmetima.

Kosovska policija je ranije danas suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim lokalnim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru.

Vučić je rekao da su incidenti počeli kad je jedan pripadnik posebnih postrojbi kosovske policije ROSU, “a ne pripadnik KFOR-a”, ispalio više hitaca u pravcu Srba, a jednog od njih pogodila su dva metka. Uslijedio je “odgovor Srba kamenjem i na druge načine, dodao je Vučić. On je rekao da “Srbija neće dopustiti progon i pogrom svog naroda na Kosovu” i zamolio zemlje Kvinte da “urazume svoje čedo”, aludirajući na partnerski odnos Zapada prema Kosovu.

Vučić je u izvanrednom obraćanju rekao da je u današnjim sukobima ozlijeđen 41 vojnik KFOR-a, najviše iz mađarskog i talijanskog kontigenta, te više od 50 Srba, od kojih su trojica teško ranjena.

– Nadam se da nijedan nije životno ugrožen, rekao je Vučić, ustvrdivši da je za incidente “isključivo kriv Albin Kurti” i da je danima unazad upozoravao na njegove namjere, ali da nitko nije htio čuti i razumjeti ta upozorenja.

U posljednja tri dana i slijep i politički nepismen mogao je razumjeti što je to što je bilo pripremano za danas na Kosovu i Metohiji, a sve u organizaciji Albina Kurtija i s njegovom željom da dođe do velikog sukoba između Srba i NATO-a, rekao je Vučić.

Pozvao je Srbe na Kosovu da ne ulaze u sukobe s NATO. Ne zato što sam ja ili bilo tko uplašen, već zato što je to ono što Kurti najviše želi – sukob Srba s KFOR-om, rekao je Vučić.

Dodao je da su snage Vojske Srbije raspoređene “u skladu sa situacijom” i “na mjestima gdje mislimo da je to neophodno”. Tijekom noći posjetit ćemo naše vojnike, rekao je Vučić, a za utorak ujutro u Beogradu najavio je sastanak s predstavnicima zemalja Kvinte – SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije.

Vučić je pozvao Srbe da kad budu prosvjedovali “jer se ne mire sa okupacijom svojih općina i svoje zemlje” to čine “na miran i dostojanstven način”.

Vučić je za utorak ujutro sazvao sastanak s predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu, te odvojene sastanke s veleposlanicima Rusije i Kine.

Albanski premijer Edi Rama poručio je vlastima u Prištini da pažljivo slušaju saveznike i da ne idu putem na kojem bi Kosovo pretrpjelo štetu.

– To nije apel, nego potreba, napisao je Rama na Twitteru, te dodao da za ozlijede vojnika KFOR-a izravno smatra odgovornima “slijepe agresore”. To, nažalost, šteti Kosovu u očima njegovih nezamjenljivih saveznika i prijatelja. Što duže traje ovaj opasan i nepotreban sukob, to više šteti Kosovu, naveo je Rama.

Prema izvješćima beogradskih medija i portala sa sjevera Kosova, situacija u Zvečanu je poslije današnjih sukoba večeras mirna, a ispred zgrade općine i dalje su jake snage KFOR-a.

Kosovska policija je ranije u Zvečanu suzavcem spriječila građane srpske nacionalnosti da uđu u općinske zgrade i blokiraju rad administracije novog gradonačelnika albanske nacionalnosti.

Policija i pripadnici KFOR-a zatim su blokirali općinsku zgradu i ceste u jednom od četiri mjesta s većinski srpskim stanovništvom u kojima su proteklih dana porasle tenzije jer ne žele da vlast prijeđe u albanske ruke.

– Imamo dva zahtjeva. Da nelegalni, nelegitimni šerifi kako sami sebe nazivaju ovi novoizabrani gradonačelnici odu svojim kućama pa nek šefuju tamo svojoj rodbini, suprugama, djeci. I da se sve specijalne jedinice koje se nalaze u zgradi općine, oko zgrade općine da se povuku na jug jer ovo nije policijska stanica, rekao je Goran Rakić, predstavnik Srba.

Više od 50 građana javilo se u bolnice

Portal Kosovo online javlja da je najmanje dvoje Srba ranjeno, od kojih jedan mladić teže iz vatrenog oružja, nakon što su pripadnici KFOR-a upotrijebili šok bombe, a pripadnici kosovske policije zapucali iz vatrenog oružja.

Portal beogradskih Večernjih novosti, pozivajući se liječnike u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, tvrdi da se toj zdravstvenoj ustanovi javilo “više od 50 građana” s ozljedama od šok bombi, gumenih metaka i bojevog streljiva. Jedan muškarac je podvrgnut operaciji i u teškom je stanju jer ima prostrijelnu ranu, dok je druga osoba s teškim ozljedama “u fazi dijagnostike”.

Agencija Tanjug izvijestila je da je njezin novinar ozlijeđen kad mu je šok bomba pala pod noge, da ima bolove u nozi i blago krvarenje.

Prema izvješću Radija Slobodna Europa (RSE), njihov snimatelj potvrdio je da je vidio i ozlijeđene vojnike KFOR-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Tajani: Na Kosovu ranjeno 11 talijanskih vojnika KFOR-a

Ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani priopćio je na Twitteru da je među ranjenima 11 talijanskih vojnika KFOR-a, istaknuvši solidarnost s ozlijeđenim vojnicima. Tajani je naveo da su među 11 ranjenih talijanskih vojnika “trojica u teškom stanju, ali izvan životne opasnosti”.

– Vojska Italije nastavlja se zalagati za mir, poručio je Tajani.

Srbi ne prihvaćaju rezultate izbora

Prijevremene lokalne izbore koji su održani prije nešto više od mjesec dana, Srbi su većinom bojkotirali i sada ne prihvaćaju rezultate i pobjedu gradonačelnika iz kosovskih političkih stranaka. Naime, izašlo je samo 3,4 posto birača i već je tada bilo jasno da će Albanci teško moći obnašati vlast nakon što su u četiri sjeverne kosovske općine dobili ukupno nekoliko stotina glasova.

– Treba se ponašati u skladu s ustavom. Ovo je kosovska zemlja. Situacija se uzalud zaoštrava. Srbi su imali svoje institucije i sudove. Zasto su ih napustili? Neka misle svojom glavom. Ako zele ostati ovdje, dobrodosli su. Ova zemlja pripada svima, kazao je Agim Deva, stanovnik južne Mitrovice.

Kada je krajem prošlog tjedna nova administracija ušla u općinske zgrade uz pomoć policije, izbili su sukobi u kojima je ozlijeđeno više od deset građana srpske nacionalnosti i pet kosovskih policajaca. Aleksandar Vučić stavio je vojsku u stanje najviše pripravnosti i naredio njihovo premještanje bliže granici s Kosovom. Srbijanska premijerka Ana Brnabić zahvalila je Srbima na Kosovu na, kako kaže, dostojanstvenoj borbi za svoja ognjišta i državu Srbiju. Za partnere iz EU i KFOR-a nema lijepih riječi.

– Oni danas ne štite ljude, oni ne štite demokraciju, oni ne štite institucije. Oni su tamo danas da štite uzurpatore od demokracije i običnih ljudi, običnih građana, nastavio je Deva.

SAD i EU osuđuju poteze Kosova

Nasilje na kosovskom sjeveru osudili su SAD, Njemačka, Italija, misije Europske unije i UN-a na Kosovu (UNMIK). 

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio da razumije zabrinutost međunarodnih partnera, ali da bi “bilo koja druga opcija bila neispunjavanje ustavnih obaveza”.

– Očito su novi gradonačelnici izabrani legalno. Ali to ne znači da imaju legitimitet ući u te objekte i pristupiti im silom. Nitko ne može vladati s jedan ili dva posto osvojenih glasova. Pozivamo kosovsku Vladu da se zapita je li to dobro upravljanje. Trebaju raditi na izgradnji povjerenja sa srpskom zajednicom na sjeveru zemlje, rekla je Viola von Cramon, izvjestiteljica za Kosovo u Europskom parlamentu.

Dok strahuju od novih napetosti u Europi uslijed rata u Ukrajini, zapad ubrzanim tempom pokušava riješiti spor između Kosova i Srbije, jasno im dajući do znanja da moraju normalizirati odnose ako žele članstvo u EU.

Sjedinjene Država najoštrije su osudile nasilne akcije prosvjednika u Zvečanu uključujući napade protiv KFOR-a.

Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier u povodu incidenata u kojima je ozlijeđeno više osoba, među kojima i vojnici međunarodnih mirovnih snaga, na Twitteru je ponovio poziv SAD-a na hitan prekid nasilja.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da tenzije na sjeveru izazivaju “ilegalne srpske strukture pretvorene u kriminalne bande” koje su napale kosovsku policiju, KFOR i novinare.

Kontekst događanja na Kosovu

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore: sudjelovalo je tek oko 1.500 birača od nekih 45.000 upisanih.

Prosvjednici traže i povlačenje specijalnih policijskih snaga raspoređenih na tom području prije nekoliko dana. 

Napeta situacija je eskalirala u Zvečanu, gdje su specijalci spriječili skupinu prosvjednika da uđu u prostorije gradske uprave, izvijestio je novinar AFP-a.

Policija je pak u priopćenju rekla da je reagirala “upotrijebivši nasilje i suzavac” kada su prosvjednici pokušali probiti policijski kordon.

Srbi, čiji su politički predstavnici u studenome napustili lokalne institucije na sjeveru Kosova, u sukobu Beograda i Prištine, bojkotirali su lokalne izbore koje je u travnju organizirala kosovska vlada kako bi riješila institucijsku krizu.

Izgredi su se već dogodili u petak kada su gradonačelnici u pratnji policije došli kako bi preuzeli dužnost.

NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) priopćile su da su “pojačale prisutnost” na sjeveru i pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog pod pokroviteljstvom Europske unije kako bi se smanjila napetost.

Vojnici KFOR-a bili su ponedjeljak raspoređeni oko zgrade gradske uprave u Zvečanu, javio je novinar AFP-a.

Eskalacija napetosti nije rijetkost na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Srbija ne priznaje.

Oko 120.000 Srba živi na Kosovu koje ima 1,8 milijuna stanovnika, većinom Albanaca.

Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka odmah su u petak pozvale kosovske vlasti da “preispitaju odluku” o raspoređivanju specijalnih snaga, dodajući da su ujedno “zabrinute zbog odluke Srbije da poveća pripravnost svojih oružanih snaga”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naredio je u petak da se poveća pripravnost vojske i da ona “krene” prema kosovskoj granici.

Hrvatska vojska ne sudjeluje u sukobu

Pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji se nalaze u NATO operaciji KFOR na području Republike Kosovo nisu sudjelovali u sukobu do kojeg je danas došlo u toj zemlji i nema ozlijeđenih pripadnika Hrvatske vojske, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

– Hrvatska kontinuirano prati situaciju i u kontaktu je sa zapovjedništvom KFOR-a i saveznicima, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

OVO JE BIVŠI MUŽ ŽENE SLOBE RADANOVIĆA: Zarađuje milione, s Jelenom se sudio… – Senzacija

OVO JE BIVŠI MUŽ ŽENE SLOBE RADANOVIĆA: Zarađuje milione, s Jelenom se sudio… – Senzacija

PROGOVORILA O MORBIDNIM FETIŠIMA: Anđela Đuričić o udisanju Zvezdanovih gasova

PROGOVORILA O MORBIDNIM FETIŠIMA: Anđela Đuričić o udisanju Zvezdanovih gasova