in

Dodik: Najava nadlijetanja američkih aviona provokacija i zastrašivanje! / Bljesak.info

Dodik: Najava nadlijetanja američkih aviona provokacija i zastrašivanje! / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Dodik: Najava nadlijetanja američkih aviona provokacija i zastrašivanje! / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je svako nadlijetanje stranih aviona, a posebno američkih, klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska.

Dodaje kako su svi Republici Srpskoj svjesni imajući u vidu činjenicu da se srpski narod, nažalost, dobro sjeća preleta aviona nad glavom i bacanja osiromašenog urana u proteklom ratu.

Podsjetio je “da su brutalno i strašno bombardiranje u novijoj povijesti najviše osjetili građani Sarajevsko-romanijske regije”.

Na pitanje Srne da prokomentira najavu Veleposlanstva SAD u BiH da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD, Dodik je ocijenio da ta bezumna najava za RS i njene građane predstavlja ništa drugo do zastrašivanje i brutalnu represiju, ali i dokaz da Amerika danas, kao vodeći nosilac amoralizma u svjetskoj politici zastrašivanje, i agresiju naziva partnerstvom.

“Jasno je da sprovodeći represivnu politiku Amerika ne bira sredstva i svojim političkim demonizmom nameće zakon nasilja ničim izazvana. Partnerstvo se gradi na poštovanju, u ovom slučaju na uvažavanju Ustava i Daytonskog sporazuma. A kada se umjesto toga u BiH, zajednici tri ravnopravna naroda i dva entiteta, tako donosi odluka usprkos volji jednog naroda i jednog entiteta koji se protivi tome, onda to nije partnerstvo, već pokušaj okupacije i negiranje demokratske volje građana”, istakao je Dodik.

Foto: PR / Američki bombarder B-1B

On je ponovio da se RS ne protivi partnerstvu sa SAD, ali na demokratskim principima i kako to Dayton nalaže, kao ravnopravni entitet u BiH.

“Kad SAD budu spremne da se tako ponašaju, mogle bi u Republici Srpskoj da imaju partnera”, poručio je Dodik.

Predsjednik RS je rekao da nijedan Srbin u institucijama BiH nije dao suglasnost za ovu provokativnu namjeru Ambasade SAD u BiH, te da su ovim potezom SAD podijelile BiH.

Bilo čija je odluka i tko god je donio, rekao je Dodik, jasno je da je riječ o provokaciji, pritisku i svojevrsnoj prijetnji srpskom narodu, Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu.

Bećirović o preletu američkih bombardera: SAD je strateški saveznik i dokazani prijatelj BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović osudio je tendenciozne i zlonamjerne izjave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o prelijetanju američkih bombardera u vazdušnom prostoru države Bosne i Hercegovine. Tim povodom Bećirović je poručio:

”Sjedinjene Američke Države su dokazani prijatelj države Bosne i Hercegovine, koji u kontinuitetu pruža podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države. Dodik mora znati da će se prelijetanje američkih aviona odvijati u zračnom prostoru države Bosne i Hercegovine i da taj čin naših američkih prijatelja podržava preko 70 posto građana Bosne i Hercegovine.

Posvećenost nezavisnosti i suverenitetu

Kao član Predsjedništva BiH zahvaljujem se SAD na svemu što su učinile i čine za mir i sigurnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine. Ovaj potez SAD jača mir, sigurnost i nadu u bolju budućnost naše zemlje. Nikakve besmislene izjave Putinovog političkog vazala ne mogu umanjiti značaj ove konkretne i višestruko opravdane poruke SAD.

Najavljeni avio preleti SAD jasno pokazuju posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Prelet američkih bombardera je još jedna potvrda snažnog i neraskidivog prijateljstva i partnerstva između SAD i Bosne i Hercegovine.

Unilateralno rušenje Daytona

Jedinstven i odlučan odgovor Zapada i demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini garantiraju da separatisti neće ugroziti mir u regiji. Vrijeme je da se zajedno suprotstavimo političkim ekstremistima koji otvoreno prijete miru i sigurnosti svih ljudi u Bosni i Hercegovini i regiji.

Intenzivirane Dodikove prijetnje unilateralnim rušenjem Daytonskog mirovnog sporazuma i mira u Bosni i Hercegovini i regiji ne treba potcjenjivati jer Dodikova politika nije politički već primarno sigurnosni problem. Dodik ne treba imati tragičnu iluziju da će raspakivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma napraviti bilo kakvu korist za bh. entitet RS. Naprotiv, antidejtonskim djelovanjem mogao bi dovesti do scenarija kojeg ne očekuje.”

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
ZVEZDAN PONIZIO ANĐELU U PROGRAMU UŽIVO: Da li je moguće da joj je to rekao?

ZVEZDAN PONIZIO ANĐELU U PROGRAMU UŽIVO: Da li je moguće da joj je to rekao?

Provjeravamo Dodikove tvrdnje o ‘golorukom srpskom narodu’ na Kosovu

Provjeravamo Dodikove tvrdnje o ‘golorukom srpskom narodu’ na Kosovu