in

Erdogan se u Istanbulu zahvalio biračima i proglasio pobjedu na izborima / Bljesak.info

Erdogan se u Istanbulu zahvalio biračima i proglasio pobjedu na izborima / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Erdogan se u Istanbulu zahvalio biračima i proglasio pobjedu na izborima / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Recep Tayyip Erdogan ponovno je izabran za predsjednika, prema neslužbenim podacima državne agencije Anadolija, u napetom drugom krugu nakon što nije uspio osigurati više od 50 posto glasova potrebnih za pobjedu u prvom krugu koji je održan 14. svibnja.

Uz 97 posto otvorenih glasačkih kutija, Erdogan je u drugom krugu u nedjelju dobio 52,1 posto glasova, pobijedivši svog protukandidata Kemala Kilicdaroglua, koji je osvojio 47,9 posto.

Službena Vrhovna izborna komisija tek treba potvrditi rezultate.

Ova pobjeda bi značila da će Erdogan produžiti svoju 20-godišnju vladavinu za još pet godina.

Opozicijska agencija ANKA daje Erdoganu 51,9% i Kilicdarogluu 48,1% nakon otvorenih 98 posto glasačkih kutija.

Predsjednik Erdogan počeo je sa obraćanjem pred njegovim pristašama tako što je zahvalio ljudima što su mu “dali odgovornost da vlada sljedećih pet godina”, prenosi BBC. 

”Ako Bog da, bit ću vrijedan vašeg povjerenja kao što sam bio posljednju 21 godinu. Zajedno smo do groba.  Prije izbora sam rekao da ova ljubav ovdje ne prestaje. Zbogom Kemale” rekao je Erdogan i dodao da je ova pobjeda “otvorila vrata u novo tursko stoljeće”.

Naglasio je da će opozicija smatrati njegovog suparnika odgovornim za loš rezultat.

Foto: Anadolija / Slavlje Erdoganovih pristalica

”Volim te, Istanbul! Zaljubljeni smo u Istanbul, i idemo dalje s Istanbulom. Danas je Istanbul drugačiji. Hvala svima, hvala svim građanima koji su glasali i oglasili se o budućnosti ove zemlje”, rekao je okupljenima dok je stajao na autobusu koji su okružili njegove pristalice, navodi BBC.  

Erdogan je otputovao iz Istanbula u Ankaru, gdje se tijekom noći očekuje njegovo obraćanje naciji.

Erdoganovi pristaše okupili su se ispred njegove rezidencije u Istanbulu u iščekivanju pobjede, uzvikujući Allahu Akbar ili Bog je najveći. 

Pobjeda bi ojačala Erdoganov imidž nepobjedivosti nakon što je već prekrojio domaću ekonomsku, sigurnosnu i vanjsku politiku u zemlji članici NATO-a od 85 milijuna ljudi. 

Reuters dodaje da bi Erdoganov uspjeh pokazao da je prebrodio neke od svojih najtežih političkih prepreka dosad, obraćajući se biračima nacionalističkom i konzervativnom retorikom tokom kampanje koja je izazivala podjele i skrenula pažnju s dubokih ekonomskih problema.

Poraz Kilicdaroglua, koji je obećao da će zemlju usmjeriti na demokratskiji put, vjerojatno će biti pozdravljen u Moskvi, ali će biti dočekan sa žaljenjem u zapadnim državama i većem dijelu Bliskog istoka, navodi AP. 

Čestitke

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Cvijanović čestitala Erdoganu: Pobjeda rezultat uspješne politike

Predsednica Kosova Osmani čestitala Erdoganu pobedu na predsedničkim izborima u Turskoj

Izetbegović čestitao Erdoganu: Vašoj pobjedi večeras raduje se i veliki broj stanovnika Bosne i Hercegovine

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejman Ugljanin čestitao Erdoganu: Ova pobjeda donosi radost i spokoj svima na Balkanu

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Slovacko brani trofej: Tradicionalni BH Telecom 12. međunarodni turnir  “Igraj fudbal, živi život” ponovo nudi zanimljive dvoboje

Slovacko brani trofej: Tradicionalni BH Telecom 12. međunarodni turnir  “Igraj fudbal, živi život” ponovo nudi zanimljive dvoboje

Medvjed Žarko poslije parenja došao na večeru

Medvjed Žarko poslije parenja došao na večeru