in

Incidenti na sjeveru Kosova, Vučić zapovjedio punu spremnost vojske

Incidenti na sjeveru Kosova, Vučić zapovjedio punu spremnost vojske
Slatka-Tajna.Eu
Incidenti na sjeveru Kosova, Vučić zapovjedio punu spremnost vojske
Na sjeveru Kosova sukobili se prosvjednici i policija

Na sjeveru Kosova sukobili se prosvjednici i policija

Foto: Valdrin Xhemaj / REUTERS

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je zapovjedio Vojsci Srbije da podigne borbenu spremnost na najvišu razinu i da se njezine postrojbe približe granici s Kosovom, nakon što su se prosvjednici i policija sukobili na sjeveru Kosova zbog preuzimanja dužnosti novih gradonačelnika nakon bojkotiranih izbora.

Europska unija snažno je osudila sukobe za koje kaže da su pokrenuti pokušajima novoizabranih načelnika da uđu u općinske zgrade. Osudi su se pridružile i Sjedinjene Američke Države.

– Vojska je po zapovijedi započela svoje aktivnosti, izjavio je ministar obrane Miloš Vučević. On je rekao da je naložen “hitan pokret prema administrativnoj liniji s Kosovom”.

Vučević je, uključivši se s ulice u središtu Beograda za provladinu TV Pink, ocijenio da događaji na sjeveru Kosova, “gdje prištinska vlast preuzima zgrade lokalnih samouprava, nisu igra”, i da to “ugrožava sigurnost svih u regiji”. Vojska će, kako je naglasio, apsolutno ispuniti Vučićevu naredbu i braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njezinih građana.

– Jasno je da se provodi teror protiv srpske zajednice na Kosovu, rekao je srbijanski ministar obrane.

Poslije lokalnih izbora, koje su Srbi bojkotirali, novi gradonačelnik je trebao tijekom dana preuzeti dužnost. Ispred zgrade općine okupili su se kosovski Srbi želeći to onemogućiti.

Beogradski mediji javili su da je kosovska policija ušla je u zgradu općine Zvečan nakon što je ispred općine gdje su se okupili građani, ispalila suzavac i šok-bombe.

U Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici primljeno je desetak ljudi s ozljedama od šok-bombi i suzavca, ali i ozljedama od udaraca tijekom upada pripadnika Kosovske policije u zgradu općine Zvečan, rekli su liječnici tog centra. Svima je pružena pomoć i imaju lakše ozljede.

Do prosvjeda dolazi nakon masovno bojkotiranih lokalnih izbora.

Oko 50.000 Srba koji žive u četiri općine na sjeveru Kosova, uključujući Zvečan, nije glasalo na lokalnim izborima 23. travnja, u znak prosvjeda što njihovi zahtjevi za većom autonomijom nisu ispunjeni, što je nova prepreka mirovnom sporazumu između Kosova i Srbije postignutom u ožujku.

Odaziv na izbore bio je 3,47 posto, a lokalni Srbi rekli su da neće surađivati s novim gradonačelnicima u četiri općine, koji su svi iz stranaka etničkih Albanaca, jer ih ne predstavljaju.

Prethodno je policija u Prištini objavila priopćenje u kojem se navodi da pomaže novoizabranim gradonačelnicima kako bi mogli ući u općinske urede u četiri sjeverne općine.

EU osuđuje sukobe na sjeveru Kosova, kaže ih je pokrenula albanska strana

Europska unija snažno je u petak osudila sukobe između kosovske policije i prosvjednika na sjeveru Kosova, za koje kaže da su pokrenuti pokušajima novoizabranih načelnika da uđu u općinske zgrade, izjavio je glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano.

Stano je rekao da su sukobi “izazvani pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade općina”. Izrazio je žaljenje zbog napada na civilnu misiju EU-a Eulex.

–  Svi moraju poduzeti korake na smirivanju napete situacije i odmah uspostaviti mir. EU neće prihvatiti bilo kakve daljnje jednostrane ili provokativne akcije i prioritet se mora dati očuvaju mira i sigurnosti na terenu, istaknuo je Stano.

Glasnogoovrnik Stano je ponovio stajalište EU-a da nedavno održani izbori na sjeveru Kosova ne mogu biti dugoročno rješenje u te četiri općine.

– Takvo se rješenje može pronaći samo kroz stvarni dijalog između svih ključnih dionika, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba uz pomoć EU-a, rekao je.

Washington osudio incidente na sjeveru Kosova i upozorio Prištinu

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju akcije kosovske vlade, rekao je u petak američki državni tajnik Antony Blinken u povodu najnovijih incidenata na sjeveru Kosova, naglasivši da su kosovske vlasti poduzele nasilne mjere unatoč savjetima SAD-a i europskih partnera.

Blinken je u priopćenju ocijenio je da su aktivnosti kosovskih vlasti “snažno i nepotrebno podigle napetosti”, potkopavajuci napore SAD-a da pomognu u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

– Te će aktivnosti imati posljedice po naše bilateralne odnose s Kosovom, naglasio je Blinken i pozvao kosovskog premijera Albina Kurtija da prekine te akcije, a obje strane da se suzdrže od bilo kakvih daljih aktivnosti koje bi dodatno potakle tenzije i sukobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
RADIŠA TRAJKOVIĆ ĐANI OPLJAČKAN U NJEMAČKOJ: Pjevaču uzeli sav novac ostao bez dinara! Sav honorar je nestao – Senzacija

RADIŠA TRAJKOVIĆ ĐANI OPLJAČKAN U NJEMAČKOJ: Pjevaču uzeli sav novac ostao bez dinara! Sav honorar je nestao – Senzacija

EVO U KAKVOM STANJU JE JELENA RADANOVIĆ NAKON NAPADA BIVŠEG SUPRUGA! Žena Slobe Radanovića se oglasila: Istina je… – Senzacija

EVO U KAKVOM STANJU JE JELENA RADANOVIĆ NAKON NAPADA BIVŠEG SUPRUGA! Žena Slobe Radanovića se oglasila: Istina je… – Senzacija