in

Mostar: Obilježena 25. godišnjica Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj / Bljesak.info

Mostar: Obilježena 25. godišnjica Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Mostar: Obilježena 25. godišnjica Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britansko veleposlanstvo u BiH, Veleposlanstvo Republike Irske u BiH i Projekt Mostar u četvrtak su u Pavarotti centru u Mostaru obilježili 25. godišnjicu Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj.

”Ovo je prilika za sve nas da sagledamo povijesni uspjeh sporazuma na Veliki petak, koji je osnažio ekonomiju Sjeverne Irske, učinivši je vodećim centrom u svijetu za kreativnost i filmsku industriju. Drago mi je što imamo priliku da s našim partnerima danas obilježimo 25. godišnjicu i da pogledamo paralele sa procesom koji se odvija ovdje u BiH”, izjavio je britanski veleposlanik u BiH Julian Reilly.

Fena / Obilježena 25. godišnjica Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj

Reilly je kazao kako je mirovni proces u Sjevernoj Irskoj još uvijek živ i kako puno toga treba uraditi te da je to razlog zašto su godišnjice važan dio procesa pomirenja.

”Ovdje u BiH danas, u vidu dana žalosti, odajemo počast mladosti koja je na današnji dan 1995. ubijena u Tuzli. Naš današnji događaj je snažan pokazatelj da svi moramo raditi zajedno, ne samo da sagledamo prošlost, nego i da se fokusiramo na budućnost. Posebnu pozornost usmjeravamo na mlade generacije koje pred sobom imaju svijetlu budućnost i koje će imati značajniju ulogu u ispisivanju novih stranica”, rekao je Reilly.

Veliko postignuće

Veleposlanik Republike Irske u BiH Adrian Farell navodi kako je ovaj sporazum donio Sjevernoj Irskoj mnogo dobrih stvari.

”Baš prije 25 godina bio sam jedan od onih u Irskoj koji su glasali za ovaj sporazum, u Republici Irskoj podrška sporazumu je iznosila 94 posto, a u Sjevernoj Irskoj bila je 71 posto. Sporazum je donio mnogo toga, posebno u izgradnji ekonomije. Sporazum je bio veliko postignuće međunarodne diplomacije, potpisan je od strane Irske i Ujedinjenog Kraljevstva, diplomatski potpomognut od SAD-a i EU, ali najveće zasluge idu predstavnicima u Sjevernoj Irskoj koji su pokazali veliku hrabrost, posebno što se tiče kompromisa (…)”, smatra irski veleposlanik u BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sporazumom koji su 10. travnja 1998. potpisali predstavnici britanskih i irskih vlasti te sjevernoirskih stranaka završilo je trideset godina nemira u kojima je poginulo više od 3,5 tisuća ljudi.

”Još ima nekih stvari na kojima treba poraditi, posebno u međusobnom pomirenju zajednica, većoj integraciji, boljem obrazovnom sustavu, ali mislim da je danas dan da se osvrnemo na proteklih 25 godina i sve živote koje je taj sporazum spasio”, zaključio je Farell.

Nada među građanima

Direktorica Projekta Mostar Veronika Jelinkova dodala je kako im je drago što i oni mogu pridonijeti ovim aktivnostima te demonstrirati kako je moguće pronaći pozitivan pristup.

”Naš cilj je da pokažemo kako je moguće potaknuti nadu među građanima i to je ono što želimo pokazati svojim primjerom”, zaključila je, između ostalog, i direktorica Projekta Mostar Veronika Jelinkova.

Program je otvoren projekcijom filma „Pa što ako padne kiša?“, a nakon filma je održana panel rasprava pod nazivom „25. godišnjica Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj: Uloga mladih i kulture u pomirenju“.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nije kraj dok Boston ne kaže – mogu li ono što niko nije u istoriji NBA?

Nije kraj dok Boston ne kaže – mogu li ono što niko nije u istoriji NBA?

OVAKVOG TONIJA NIKADA NISTE ČULI: “Ima nešto” je izlazak iz zone komfora

OVAKVOG TONIJA NIKADA NISTE ČULI: “Ima nešto” je izlazak iz zone komfora