in

U četvrtak djelomice sunčano i toplije, ponegdje pljuskovi, jaka bura

U četvrtak djelomice sunčano i toplije, ponegdje pljuskovi, jaka bura
Slatka-Tajna.Eu
U četvrtak djelomice sunčano i toplije, ponegdje pljuskovi, jaka bura

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

“I u nastavku ovog barem djelomice sunčanog tjedna ponegdje će biti povremene kiše, najčešće u obliku pljuskova, osobito u četvrtak i petak u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj, te u unutrašnjosti Dalmacije. Bit će vjetrovitije nego prošlih dana, uz većinom umjeren, u petak i jači sjeveroistočnjak, na Jadranu uglavnom buru, koja će u petak i subotu mjestimice biti i jaka, podno Velebita na udare i olujna.

Početkom novog tjedna vjerojatno manje vjetrovito, ali nestabilnije, uz porast vjerojatnosti za lokalne pljuskove i na Jadranu, gdje će temperatura mora sve više “hrabriti” za kupanje. No, i kod kupanja i kod sunčanja budite oprezni jer se u ovo doba godine uz visoke i vrlo visoke vrijednosti UV indeksa već mogu dobiti opekline.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak djelomice sunčano i toplije, ponegdje pljuskovi, jaka bura

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom te uglavnom poslijepodne pokojim pljuskom. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Jutarnja temperatura ponegdje malo niža nego u srijedu, a dnevna malo viša.

U središnjoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 12 do 15 °C, a danju oko 25 °C.

Na sjevernom Jadranu sunčano, a u gorju u početku većinom oblačno, rijetko s malo kiše, zatim smanjenje naoblake. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar, na sjeverom Jadranu bura, podno Velebita u prvom dijelu dana i jaka, a poslijepodne na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka od 20 °C u gorju do 28 °C na moru.

U Dalmaciji u prvom dijelu četvrtka sunčano, ali ujutro lokalno može biti magle. Poslijepodne u unutrašnjosti Dalmacije jači razvoj oblaka te mjestimice pljuskovi i grmljavina, koji se mogu proširiti i do obale. Ujutro na sjeveru do umjerena bura, a od sredine dana jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 13 °C u zaobalju do 18 °C na obali, a danju i do 27 °C.

I na jugu Hrvatske većinom sunčano prijepodne pa porast naoblake uz mogućnost grmljavinskog pljuska. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, uz malo valovito more, čija je temperatura već porasla i do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 26 °C.”

U nastavku tjedna samo rijetki pljuskovi

U nastavku tjedna u unutrašnjosti barem djelomice sunčano, a uglavnom će u istočnoj Hrvatskoj u popodnevnim satima biti više oblaka i pokojeg pljuska s grmljavinom, najvjerojatnije u petak. Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u petak i jači. Temperatura oko prosjeka za posljednje dane svibnja.

Na Jadranu

pretežno sunčano i čak malo toplije od prosjeka, a tek na jugu postoji mala vjerojatnost za izolirani popodnevni pljusak. Puhat će umjerena i jaka bura te sjeverozapadni vjetar, a podno Velebita u drugom dijelu petka i subotu često bura s olujnim udarima.”, prognozirala je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ima imućnog muža, njegova porodica živi u dvorcu, a ona vozi auto od 300.000 eura: Šok detalji Janinog života – Senzacija

Ima imućnog muža, njegova porodica živi u dvorcu, a ona vozi auto od 300.000 eura: Šok detalji Janinog života – Senzacija

GRCA U SUZAMA: Mile Kitić zaplakao kad je čuo…

GRCA U SUZAMA: Mile Kitić zaplakao kad je čuo…