in

Neutralni status ruskih i bjeloruskih sportista – za i protiv

Neutralni status ruskih i bjeloruskih sportista – za i protiv
Slatka-Tajna.Eu
Neutralni status ruskih i bjeloruskih sportista – za i protiv
  • 6,1 milion funti iznosi fond solidarnosti MOK za Ukrajinu

  • Žestoke podjele u Mačevalačkom savezu

Preporuka rukovodstva Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se omogući povratak ruskih i bjeloruskih sportista na takmičenja kao pojedinaca, pod neutralnom zastavom koja nema veze sa oružanim snagama, dovela je do prilično burnih rasprava u međunarodnoj javnosti.

Predsjednik MOK-a Thomas Bach je 28. marta rekao da MOK međunarodnim savezima i organizatorima međunarodnih sportskih takmičenja preporučuje da “sportisti sa ruskim ili bjeloruskim pasošem moraju da se takmiče samo kao individualni neutralni sportisti”.

Ova preporuka se ne odnosi na olimpijske igre, jer je nakon prvog dana sastanka Izvršnog odbora MOK-a u Lozani, Bach naglasio da će MOK odlučiti o tome da li će Rusi i Bjelorusi moći učestvovati na ljetnim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. i zimskim Olimpijskim igrama u Milanu i Kortini d’Ampeco “u prikladno vrijeme i bez vezivanja za rezultate prethodnih kvalifikacija”.

Ko se isključuje?

U preporuci MOK je istaknuto da “timovi sportista sa ruskim ili bjeloruskim pasošima ne mogu biti uzeti u razmatranje” te da će biti isključeni “sportisti koji aktivno podržavaju rat”, kao i oni koji su “pod ugovorom sa ruskom ili bjeloruskom vojskom, odnosno, nacionalnim sigurnosnim agencijama”.

Naime, poznato je da mnogi ruski sportisti imaju vojne činove i nalaze se u agencijama za provedbu zakona.

Tako je na Olimpijskim igrama u Pekingu nastupilo više od 60 sportista koji predstavljaju CSKA, saveznu autonomnu instituciju Ministarstva odbrane Rusije.

CSKA predstavljaju olimpijske šampionke u skoku u vis Marija Lasitskene, u mačevanju Sofija Velikaja te u ritmičkoj gimnastici Dina i Arina Averina.

Pojedini ruski sportisti, poput trostrukog olimpijskog šampiona u skijaškom trčanju Aleksandra Bolšunova i osvajača srebrne olimpijske medalje Denisa Spicova, pripadnici su Nacionalne garde i imaju čin kapitena.

Bach je istaknuo da sankcije protiv “odgovornih za rat, ruskih i bjeloruskih vlasti”, ostaju na snazi, odnosno, Rusija i Bjelorusija i dalje ne mogu organizirati međunarodna sportska takmičenja. Također je rekao da nikakve zastave, himne, boje ili bilo koji drugi način identifikacije ovih zemalja ne može biti prikazan na bilo kojem sportskom takmičenju, a to se odnosi na kompletnu lokaciju.

I dalje nijedan ruski ili bjeloruski državni zvaničnik ne može biti pozvan ili akreditovan za bilo kakvo međunarodno sportsko takmičenje.

Podsjećanja radi, sportisti iz Rusije i Bjelorusije su isključeni iz međunarodnih sportskih takmičenja nakon ruske invazije na Ukrajinu, u februaru 2022. godine.

„Učešće sportista sa ruskim i bjeloruskim pasošima na međunarodnim takmičenjima funkcionira. To vidimo skoro svakodnevno u brojnim sportovima, najviše u tenisu, ali i biciklizmu, na nekim takmičenjima u stonom tenisu.  Vidimo to u hokeju na ledu, rukometu, vidimo to u fudbalu i drugim ligama u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u Evropi, a vidimo i na drugim kontinentima”, pojasnio je ovu preporuku Bach, uz napomenu da je MOK u svojim razmatranjima razmatranjima uzeo u obzir “70 drugih tekućih oružanih sukoba i ratova” na globalnom nivou, dodajući da nacionalni olimpijski komiteti u tim pogođenim područjima ne traže nikakvo isključenje sportista.

Nakon ove objave, prva reakcija je očekivano stigla iz Ukrajine, koja je zaprijetila da će bojkotovati igre, dok se ministri sporta više od 30 zemalja protive povratku sportista iz ove dvije države na takmičenja.

Ukrajinski ministar sporta Vadim Gutait optužio MOK za “dvostruke standarde” zbog njegove sugestije da bi se ruski i bjeloruski sportisti mogli takmičiti na Olimpijskim igrama Parizu 2024. Čvrsto se suprotstavljajući stavu MOK-a, iz Kijeva je saopćeno se niko od ukrajinskih predstavnika neće pojaviti u kvalifikacionim takmičenjima u kojima će se takmičiti Rusi i Bjelorusi, čime je prijetnja od ukrajinskog bojkota OI u Parizu postala izvjesna.

Iako je MOK ponovio osudu ruske invazije i utrostručio fond solidarnosti za ukrajinski nacionalni olimpijski komitet na 6,1 milion funti, ponovio je odlučno odbacivanje bilo kakvog političkog uplitanja u autonomnu vlast sportskih organizacija da odlučuju o učešću u njihovim takmičenjima.

No, nisu samo ukrajinski zvaničnici reagirali. Britanska vlada je zatražila od sponzora da podrže zabranu učešća ruskih i bjeloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Britanska sekretarka za kulturu Lucy Frazer napisala je pismo britanskim izvršnim direktorima 13 kompanija, partnera MOK-a rekavši da se režimima “ne smije dozvoliti da koriste sport u svoje propagandne svrhe”.

No, reakcije se nisu zadržale samo na pozivima za bojkot sportskih takmičenja na kojima učestvuju ruski i bjeloruski sportisti. Nekoliko nacija, među kojima je i Velika Britanija, bojkotovalo je Svjetsko prvenstvo u boksu za žene nakon što je ruskim i bjeloruskim sporistkinjama dozvoljeno da se takmiče pod zastavama svojih zemalja.

Podijeljene asocijacije

Međunarodne sportske asocijacije, od kojih je zatraženo da odluče hoće li ili ne odobriti povratak ruskih i bjeloruskih sportista, djeluju neusaglašeno.

Tako su konjičke i atletske asocijacije produžile zabranu nastupa za ruske i bjeloruske sportiste. Stonoteniske i taekwondo organizacije izabrale su reintegraciju. Baš kao i mačevanje, koje je prvo donijelo takvu odluku – pa su 3. aprila otvorene kvalifikacije za Olimpijske igre. Kao rezultat takve odluke, došlo je do žestokih podjela u Savezu. Brojne evropske zemlje odustale su od toga da budu domaćini Svjetskog kupa koji zapravo predstavlja kvalifikacije za Olimpijske igre, a više od 300 mačevalaca iz različitih zemljama potpisalo je otvoreno pismo u kojem se poziva na potvrđivanje zabrane i odbacivanje “pojma neutralnosti”.

Ruski sportisti koji podržavaju rusku invaziju ne mogu na takmičenja

Zamjenik ministra vanjskih poslova Poljske Piotr Wawrzyk nazvao je preporuku MOK-a “danom srama” za tu organizaciju.

“Ne smijemo zatvarati oči pred realnošću. Ruskim sportom centralno upravlja Kremlj. Ruski režim ne zna šta je fer-plej. Njegovim sportistima nije mjesto na Olimpijskim igrama”, kazao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky.

Njemački zvaničnici su izjavili da embargo na učešće ruskih i bjeloruskih sportista na sportskim događajima koji se organiziraju u ovoj državi ostaje na snazi.

“Države u kojima se održavaju veliki sportski događaji nisu bespomoćne. Mogu kontrolirati izdavanje viza i odlučiti hoće li Rusima zaista dozvoliti učešće. Postupat ćemo u skladu sa sopstvenim, sasvim jasnim stavom, kada u Njemačkoj budemo organizovali međunarodna takmičenja “, izjavila je njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser, prenosi agencija DPA.

Ona je, također, ocijenila će da eventualno otvaranje sportske pozornice za propagandu ruskog predsednika Vladimira Putina, “ratnog huškača,” ujedno biti i izdaja svih vrijednosti sporta.

Sa druge strane, Stanislav Pozdnjakov, predsjednik Ruskog olimpijskog komiteta, rekao je da su preporuke “apsolutno neprihvatljive”.

„Odluke su farsa, krše se principi MOK-a i Ujedinjenih nacija. Zahtijevamo jednake uslove za sportiste svih zemalja”, rekao je Pozdnjakov ruskim medijima.

Predsjednica Ruske skijaške federacije Elena Vjalbe rekla je da pod takvim uslovima Rusiji „ne trebaju njihova međunarodna takmičenja”.

„Kategorički sam protiv neutralnog statusa, tim prije što sad ima i dodataka tipa ‘ko ne podržava “Specijalnu vojnu operaciju’, ‘ko nije u sigurnosnim i oružanim strukturama’ i ‘ko nije učestvovao na takozvanim Z-koncertima”, kaže Vjalbe.

Rusi se ljutito protive preporukama koje imaju za cilj da garantuju neutralnost njihovih sunarodnika.

“To je prikriveni način da se ruski sportisti spriječe da učestvuju na turnirima”, kažu ruski zvaničnici.

Muke organizatora Olimpijskih igara u Parizu

Čini se da je preporuka MOK-a od kraja marta najviše neizvjesnosti donijela organizatorima Ljetnjih olimpijskih igara Pariz 2024. Francuski Le Monde ističe da se “mora priznati da je pitanje učešća Rusa i Bjelorusa na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine izuzetno osetljivo”. No, naglašavaju da je preporuka MOK-a da se ruskim i bjeloruskim takmičarima omogući nastup u pojedinačnoj konkurenciji pod neutralnim zastavama, stvorio dodatnu konfuziju u međunarodnom sportu.

Organizatori podsjećaju da je ostalo manje od 500 dana do ceremonije otvaranja Olimpijskih igarau Parizu. A 35 zemalja među kojima su SAD, Njemačka, Velika Britanija i Australija je zatražilo da MOK zabrani učešće ruskih i bjeloruskih sportista na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama Pariz 2024.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NEMA ODUSTAJANJA: Armin Bijedić ovako održava kondiciju

NEMA ODUSTAJANJA: Armin Bijedić ovako održava kondiciju

Milorad Dodik u Moskvi

Milorad Dodik u Moskvi