in

The Special One u očima bosanskohercegovačkih stručnjaka

The Special One u očima bosanskohercegovačkih stručnjaka
Slatka-Tajna.Eu
The Special One u očima bosanskohercegovačkih stručnjaka

Sam sebi je dao nadimak “The Special One”, odnosno “Posebni” i to na prvoj press konferenciji nakon što je 2004. preuzeo Chelsea. Stigao je iz Porta s kojim je u dvije godine osvojio Kup UEFA i Ligi prvaka.

Dakle, prije nekih 20-ak godina pokucao je na vrata onih najboljih. I danas je tu. Mnogo iskusniji, ali rekli bismo i karizmatičniji. Čovjek, kojeg ili volite ili mrzite. Nema ravne linije kada su u pitanju osjećanja prema njemu. Zato i jeste “Posebni”, zato danas možemo reći da fudbal bez Josea Mourinha sasvim sigurno ne bio bio ono što jeste.

Nakon Chelseaja trofeje je osvajao u svim klubovima u kojima je radio, (Real, Inter, Manchester United, Roma) osim u Tottenhamu s kojim se rastao nekoliko dana uoči finala Liga kupa sa Manchester Cityjem.

No, par mjeseci nakon rastanka sa Tottenhamom iznenadio je fudbalski svijet kada je objavio da preuzima Romu. Klub, koji nikada do njegovog dolaska nije osvojio evropski trofej i koji je posljednji pehar u svoje vitrine i to onaj namijenjen osvajaču Kupa Italije donio 2008.

Naravno, mnogobrojni “fudbalski stručnjaci” su tada počeli govoriti o kraju ozbiljne trenerske karijere jednog od najboljih stručnjaka svih vremena. Ali, nije se Posebni mnogo obazirao. Vrlo brzo je “kliknuo” sa igračima ali i navijačima Rome. Sličnog su temperamenta, a njihova ljubav i danas se osjeti u Rimu.

Desetak mjeseci nakon dolaska Romi je donio prvi evropski trofej. U finalu Konferencijske lige Rimljani su bili bolji od Feyenoorda, a sebi je donio fudbalsku besmrtnost. Stigao je do brojke od pet evropskih trofeja i tako se izjednačio na vječnoj listi sa legendarnim talijanskim stručnjakom Giovannijem Trapattonijem.

No godinu kasnije imat će priliku da osami na toj listi i da se po ko zna koji put ispiše historiju fudbala. Naime, u finalu Evropa lige Roma će igrati sa Sevillom. A, kada igrate protiv Mourinha u finalu evropskog takmičenja, poraz vam je zagarantovanom. S Portom, Interom, Unitedom i Romom igrao ih je pet – slavio je u svih pet.

Međutim, i pored 26 osvojenih trofeja i nesumnjivog uticaja na igru, i danas imamo oni koji omalovažavaju njegov rad, ali čini se da mu upravo to daje dodatnu snagu. Prigovara se Mourinhu da često svojom defanzivnom postavkom “ubija” igru.  I da, Mourinhove ekipe često igraju defanzivnije, no zaboravlja se da je njegov Real Madrid kada je osvojio naslov u sezoni 2011/ 2012 osvojio nevjerovatnih 100 bodova uz gol razliku 121:32. Sezonu kasnije je Barcelona također osvojila 100 bodova, no zabila je manje pogodaka.

A, šta to ima Mourinho što nemaju drugi treneri, šta ga izdvaja od mase, šta mu se može zamjeriti i zbog čega se njegovi uspjesi minimiziraju, za SportSport.ba su govorili bosanskohercegovački stručnjaci Amar Osim, Abdualh, Ibraković, Feđa Dudić i Vlado Jagodić.

“Italijane ne zanima na koji način igrate. Bitni su samo rezultati i trofeji, a Roma je sa Mourinhom osvojila prvi evropski, kakav-takav. Sada su opet u finalu”, objašnjava Osim zbog čega ga navijačli Rome vole kao nikoga.

Roma je u finalu Evropa lige, takmičenja u kojem su u ovoj sezoni igrali Barcelona, Arsenal, Juventus, Manchester United, Lazio, Ajax, PSV…

“Da, dobro si ih nabrojao, ali imali su sreće u žrijebu. Lagana grupa, pa su onda izbjegli sve te koje si spomenuo. Izbacila je Roma “fine ekipice” na putu do finala, ali nijednu “top”, ističe Osim, a na pitanje da li ga kao fudbalskog stručnjaka “mrzi” gledati utakmice Rome, odnosno da li više uživa u utakmicama Reala ili Manchester Cityja, odgovara:

“Pa, recimo da City i Real malo ljepše igraju od Rome”.

Patricio, Ibanez, Mancini, Cristante, Spinazzola, Matić, Bove, Celik, Velotti, Abraham i Pellegrini. Izdiktirali smo Osimu sastav Rome u sinoćnjem susretu sa Bayerom i pitali ga da li bi neki drugi trener koji “gaji” ljepši stil igre, sa ovim ili poprilično sličnim timom, stigao do finala Evropa lige.

“To ne može niko znati. Možda neki drugi trener ne bi imao toliko povrijeđenih igrača”, istakao je Osim, pa dodao:

“Mourinho je relano izvukao maksimum iz onogo što trenutno ima na raspolaganju”.

Na samom kraju Osima smo pitali da li se nakon dvije sezone u Romi može ili smije reći da je karizmatičnog stručnjaka “pregazilo vrijeme”.

“Kao što je Ancelottija “pregazilo vrijeme” dok je bio u Bayernu i Evertonu”, glasio je odgovor iz kojeg se sve može zaključiti.

Prije treninga sa svojim izabranicima u Kapfenbergu koje vodi sa dosta upsjeha u austrijskoj “cvajti” javio nam se i Abdulah Ibraković. Oduševljen je sa onim što Mourinho radi kroz cijelu svoju karijeru.

“Malo ste me zatekli, ali odlična fudbalska tema. Mourinho je trener koji stvara svojom genijalnošću bolje i veće vrijednosti od svakog tima kojeg je vodio. Mourinho je “poseban” jer posjeduje osim jakog intelekta i nevjerovatno dobro izgrađenu emotivnu inteligenciju kojom on vlada efikasno i to mu donosi i tu “posebnost”, ističe Ibraković, pa dodaje:

“Zbog gore rečenog on posjeduje vrhunski balans između ljubavi, strasti i te emocije koju odlično prenosi i njegove timove ti faktori čine uspješnim. Doista je poseban i na kraju krajeva, moramo biti sretni što živimo u njegovoj eri”.

Komentarisao je Ibraković i činjenicu da Mourinha kritikuje veliki broj “fudbalskih stručnjaka” zbog defanzivne taktike.

“Način i stil igre su stvar ličnog pogleda i promišljanja o fudbalu. Njegova ideja je više od dvadeset godina uspješna i teško ju je kritikovati. U modernoj fudbalskoj industriji gdje je sportski rezultat pokretač svih drugih procesa i gdje donosi profit, on je Special One”, zaključio je bosanskohercegovački stručnjak.

Nekadašnji trener Veleža i Sarajeva, Feđa Dudić, istakao je da Mourinhov stil ne simpatiše, ali da ga se mora poštovati zbog svega što je napravio u modernom fudbalu.

“Iskreno, ne simpatišem njegov stil ali moramo ga poštovati zbog svega što je napravio u modernom fudbalu. Mislim da ga najviše odlikuje liderstvo. Ima moć da uvjeri svoje igrače u ono što je zamislio i oni ga slijepo prate. Kada zamisli da se brani, svaki njegov ofanzivac će se vratiti ako treba u peterac, što kod drugih trenera neće tako lako proći”, istakao je Dudić, pa dodao:

“U ovoj Romi imamo nekoliko igrača koji nisu imali više glavne uloge u svojim bivšim klubovima, a on ih je doveo i napravio pobjednicima. To je ta njegova moć uvjeravanja u čemu je definitivno broj jedan. Onda, iako često svi govorimo da je on trener sa isključivo defanzivnim stilom, to baš i nije istina. Njegove ekipe znaju igrati i na posjed. Uzmimo recimo prvi susret sa Bayerom. Dobro, mislim da je na kraju posjed bio nešto malo na strani ekipe iz Leverkusena, ali u određenim momentima susreta Roma je dominirala u svim segmentima, pa i samom posjedu. Kreirali su na kraju više prilika, imali više udaraca prema golu i potpuno zaslužemno slavili. Igra na rezultat u datom trenutku je glavna odlika njegovih ekipa”.

Dudić napominje i da je portugalski stručnjak u prošlosti kada je gubio znao pokazati “drugo” lošije lice.

“Ne igraju njegovi timo lijepo za oko, nego isključivo na rezultat i definitivno je rođen kao pobjednik. U prošlosti, kada je gubio, znao je pokazati “drugo” lošije lice, ali ne zato što je loš čovjek ili trener, nego zato što ne voli da gubi. Zbog svega što je dao fudbalu zasluženo nosi nadimak Special One. Fascinantno je recimo i to kako je uvijek spreman da se prilagodi situaciji na terenu. Liderstvo, moć uvjeravanja i rođeni pobjednik”, zaključio je Dudić.

A, na samom kraju, komentar o karizmatičnom stručnjaku, tražili smo i od Vlade Jagodića, iskusnog fudbalskog lisca, koji je na dobrom putu sa Slogu iz Doboja ostavi u društvu najboljih bh. klubova.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

“Radimo video analizu, javljam se, čim završimo”, odmah nam je odgovorio uvijek susretljivi Jagodić. Nikada mu nije bio problem odvojiti koju minutu za medije, pa čak i onda kada je “udaran” nedozvoljenim udarcima ispod pojasa.

Tako je i bilo. Čim je završio sa video analizom narednog protivnika Sloge, a to je Široki Brijeg, Jagodić se javio i počeo je “sipati” komplimente na račun karizmatičnog portugalskog stručnjaka.

“Pričati o Mourinhu ili ga komentarisati, a ne reći da se doista radi o “specijalnom” čovjeku bila bi velika greška. O njemu kao čovjeku i kao fudbalskom stručnjaku mogu samo reći sve najbolje. Svakako da mnogi i njemu traže raznorazne mane ili nedostatke, kao uostalom i svima drugima, ali je on obilježio jednu fudbalsku epohu. Koji god je klub preuzeo, napravio je vrhunske zaokrete i donio brzo rezultate”, istakao je Jagodić i dodao:

“Evo sada i u Romi. Onda, što je isto jako važno. Rijetko su igrači koje je vodio, a koji loše pričaju o njemu. “Bić božiji” na terenu i u svlačionici, a normalan i porodičan čovjek u privatnom životu. Primjer koji treba slijediti. Ušao je davno u odabrano fudbalsko društvo i tu sjajno “pliva” 20 i više godina. Mislim da to dovoljno govori o njemu kao treneru. Istina, mnogi će reći da mu je bilo lako kada je imao velike proračune i kada je mogao dovesti koga god hoće, ali ja ću uvijek reći da to kod njega nikada nije bilo presudno. Jednostavno, on je The Special One. Za mene, daleko najbolji trener koji se pojavio u posljednjih dvadeset godina”.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

LIJEP, ZGODAN, MARKANTAN: Ovaj mačo muškarac je bio Brenina ljubav prije Bobe

LIJEP, ZGODAN, MARKANTAN: Ovaj mačo muškarac je bio Brenina ljubav prije Bobe

OTKRILA I CJENOVNIK: Ona je jedina voditeljica koja je priznala da je prostitutka

OTKRILA I CJENOVNIK: Ona je jedina voditeljica koja je priznala da je prostitutka