in

Kad je pravo vrijeme za posaditi balkonsko cvijeće i kako ga održavati?

Kad je pravo vrijeme za posaditi balkonsko cvijeće i kako ga održavati?

Bilo da imaš veliku, suncem okupanu krovnu terasu na vrhu zgrade ili mali, sjenoviti balkon stana ili kuće, lako je učiniti prostor privlačnijim s nekoliko biljaka.

Balkonsko cvijeće se dobro prilagođava životu u teglama, a i mnoge vrste izdržati će povećanu toplinu i vjetar na povišenom mjestu. Ovisno o lokaciji tj. orijentaciji tvog balkona, neke biljke su bolje od drugih.

Primjerice, neke biljke su prikladnije za male površine. Neke biljke uspijevaju na mjestima gdje nema sunca, neke s puno sunca. Neke biljke ne podnose jake vjetrove i trebaju više zaštite. Neki su posude lagane, neke teške, posebno kada se doda voda. Tlo i lonci postaju teški, i to vrlo brzo. Pazi da balkonu svog stana ne dodaš previše težine. Imajući te stvari na umu, vrijeme je da pronađeš koje je cvijeće najbolje za tvoj balkon.

Canva

Kada se sadi balkonsko cvijeće?

Jedno od najčešćih pitanja je: “Kada je najbolje vrijeme za sadnju ?” Općenito, bitka oko idealne sezone sadnje obično je između proljeća i jeseni. Balkonsko cvijeće većinom se sadi u rano ljeto, ali sadnja može započeti već u proljeće. Većina balkonskog cvijeća sadi se na sličan način. Prije sadnje pripremi posude (cvjetne posude, balkonske kutije, sanduke), drenažu (mali šljunak, ekspandiranu glinu, šljunak) i balkonsko cvijeće koje želiš posaditi na balkonu.

Vrste balkonskog cvijeća

Balkonsko cvijeće spada u dvije glavne kategorije: višegodišnje i jednogodišnje. U većini slučajeva, htjet ćeš se držati biljaka koje su sposobne rasti na jakom do djelomično jakom suncu i koje mogu lako preživjeti uvjete suše. U pravilu, trajnice cvjetaju kraće, ali biljka se iz godine u godinu vraća i ponovno cvjeta. Jednogodišnje biljke će, s druge strane, cvjetati kontinuirano tijekom cijele sezona, ali kada ona završi, umiru i više se ne vraćaju. Budući da obje vrste imaju svoju privlačnost, mnogi kućni vrtovi uključuju oboje.

Balkonsko cvijeće koje voli sunce

Prije kupnje biljaka obrati pozornost na to koliko sunčeve svjetlosti tvoj balkon prima u različito doba dana. Puno sunca znači šest ili više sati izravne sunčeve svjetlosti, dok je djelomično osunčan balkon ima otprilike upola manje. Neki balkoni također mogu biti u potunoj hladovini. Obavezno pročitaj oznaku ili opis biljke kako bi znala hoće li biljka uspjeti u tvojim svjetlosnim uvjetima.

Canva

Ako je tvoj balkon zaklonjen nadstrešnicom, ne zaboravi redovito zalijevati biljke. Imaj na umu da se posude ili lonci izrađeni od poroznih materijala, poput terakote ili kokosovih vlakana, brzo suše jer voda iz njih brzo isparava pa će biljke posađene u njih zahtijevati češće zalijevanje od onih u plastičnoj posudi. Lonci ili posude od manje propusnih materijala, poput plastike ili metala, sporije se suše. Gurnite prst u lonac da osjetiš razinu vlage u tlu; ako je mokro, pričekaj sa zalijevanjem. Ako je zemlja suha i se povlači sa stijenki lonca, dobro zalij svoju biljku.

Pelargonije

Pelargonije su jedno od najšarmantnijih cvijeća za balkon. Odlične su jer je održavanje lako i ne zahtijeva puno njege, a vole izravnu sunčevu svjetlost. Također se lako uzgaja. Pelargonije lijepo izgledaju i imaju lijep miris.

Canva

Zapravo, to je jedno od cvijeća najugodnijeg mirisa. Geranija zahtijeva pristup izravnoj sunčevoj svjetlosti. Pelargonije su višgodišnje cvijeće koje dobro uspijeva kada je vezano za korijen, pa uspijevaju u malim posudama za biljke. Premjesti ih unutra tijekom zime ako živiš u hladnoj klimi. Da bi pelargonije prezimile, odreži ih i drži pokrivene u mraku na hladnom mjestu, kao što je podrum, zalijevaj ih samo ako venu. Nakon zime drži ih na neizravnom svjetlu nekoliko tjedana i gnoji kako bi  ih “probudila”. Tada se mogu postaviti na balkon.

Calibrachoa

Calibrachoa, također poznata kao zvonce, vrlo je nalik minijaturnoj petuniji. Otporniji je na promjene vremenskih uvjeta i bolesti. Calibrachoa ima kompaktan rast i male cvjetove.

Calibrachoa dobro izgleda u bordurama i u posudama. Viseće košare također su dobar su izbor za uzgoj ‘milijuna zvončića’  jer biljka čini atraktivan prikaz cvjetovima koji dolaze u raznim bojama i uzorcima. Za plodno cvjetanje potreban je uzgoj calibrachoa na suncu, jer slabije cvjetaju u sjeni. Tlo za uzgoj calibrachoe mora biti rastresito, dobro drenirano, bogato i propusno. Preferiraju brzo drenirajuću zemlju za tegle. Najbolje je manje zalijevati jer prekomjerno zalijevanje uzrokuje truljenje korijena. Zalijevaj ovo cvijeće polako i duboko, natapajući tlo do dubine korijena.  Surfinije Surfinije sjajno privlače poglede, tvoreći glamurozne kaskade. Dostupne su u raznim bojama i najintenzivnije cvjetaju na punom suncu. Zajedno s pelargonijama one su jedno od najpopularnijeg balkonskog cvijeća. Ipak, imaju jednu prednost u odnosu na pelargonije. U rano proljeće su pristojne veličine, dok je pelargonijama potrebno nešto duže za rast i cvatnju.

Calibrachoa/Canva

Balkonsko cvijeće koje voli hlad

Balkoni okrenuti prema sjeveru i istoku dobivaju najmanje sunca tijekom dana. Sličan je problem kada drveće ili druge zgrade blokiraju sunčevu svjetlost. Odabir prave biljke za sjenoviti balkon mogao bi biti problematičan. Biljke na takvim mjestima često jedva rastu i uopće ne cvjetaju. Rješenje je odabir prave vrste. Balkonsko cvijeće koje voli sjenu i hlad su najbolji izbor, u ovom slučaju.

Begonije

Pahuljasti, svijetli cvjetovi begonije pružit će blistav prizor sve do prvog jesenskog mraza. Begonije su blistave, uglavnom nježne trajnice koje se obično sade u tegle  i viseće košare. Imaju reputaciju da su malo staromodne, ali nove sorte vrlo se razlikuju od ljupkih biljaka koje su se tradicionalno koristile.

Maćuhice

Maćuhice su jednogodišnje cvijeće koje voli sjenu i hlad. Maćuhice bolje preživljavaju u hladnije vrijeme (podnose lagana smrzavanja i mrazeve), ali ne uspijevaju dobro na vrućini. Kada ih posadiš, dodaj im gnojivo jednom tjedno, kako bi ih održala jakima, i ukloni cvjetove koji su žuti kako bi potaknula novo cvjetanje. Ako se drže u dobro dreniranom tlu u posudi, obavezno ih zalijevaj jednom tjedno. Nemoj previše zalijevati ili pustiti da voda sjedi u posudi.

Hortenzije

Već duže vrijeme mnogi koriste šareno cvijeće, posebno hortenzije, za ukrašavanje svojih terasa, balkona i ulaza. Hortenzijama je važno da odabereš pravu posudu za nju. Hortenzije ne uspijevaju baš najbolje u manjim posudama jer im je korijenje agresivno i brzo puni manje posude. Manje posude također se suše prebrzo za ono što hortenzije preferiraju. Također im moraš osigurati da na dnu postoje rupe za drenažu. To je uvjet za uzgoj hortenzija u posudama, jer će korijenje istrunuti ako tlo nema dovoljno drenaže.

Hortenzije/Canva

Vanjski životni prostori kao što su balkoni ili trijemovi često su mali, ali njihovo ukrašavanje cvijećem dodaje šarm vanjskom dizajnu zgrade ili kuće i stvara prekrasna mjesta za uživanje na otvorenom, opuštanje i zabavu sa stilom. Ipak, osim pažljivo odabranog balkonskog cvijeća ovisno o poziciji balkona, važno je imati još nekoliko stvari na umu. Prilikom planiranja dekoracije balkona, trebala bi razmišljati o pravilnom rasporedu biljaka i uskladiti ih, stvarajući zanimljive oblike. Koje se cvijeće može saditi zajedno ovisi o njihovim individualnim potrebama, oblicima i bojama.

Komentariši

Written by Redakcija

Izvela dečka na ručak u Messijev restoran, sve je bilo dobro dok nije došlo vrijeme za desert

Izvela dečka na ručak u Messijev restoran, sve je bilo dobro dok nije došlo vrijeme za desert

Vest Hem prvi finalista Lige konferencija, Fiorentina u trileru srušila Bazel

Vest Hem prvi finalista Lige konferencija, Fiorentina u trileru srušila Bazel