in

U Mostaru predstavljena knjiga o kraljici Katarini / Bljesak.info

U Mostaru predstavljena knjiga o kraljici Katarini / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
U Mostaru predstavljena knjiga o kraljici Katarini / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko kulturno društvo ”Napredak” i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Mostaru su u srijedu navečer promocijom knjige ”Katarina Kosača Kotromanić”, autora Mladena Ante Molinara najavili godinu u kojoj će se obilježiti 600. obljetnica rođenja kraljice Katarine.

Izuzetna osoba

”Kraljica Katarina Kosača bez sumnje je najpopularnija žena u povijesti Hrvata BiH, njezinim vjenčanjem kao princeze Humske zemlje s bosanskim kraljem Stjepanom Tomašem na polju Milodraž iz ljubavi je nastala BiH. Datum njihova vjenčanja, 26. svibnja 1446. godine, treba se slaviti kao Dan državnosti BiH” – izjavio je autor knjige Mladen Anto Molinar.

Na promociji knjige bio je i Ivo Miro Jović, predsjednik Napretkove podružnice u Kiseljaku.

”Ovdje smo na predstavljanju knjige o kraljici Katarini, koja je izuzetna osoba za povijest Hrvata u BiH. Jako često je bila temom u umjetnosti, a posebno povjesničara. Ova knjiga na jako kvalitetna i slikovit način prikazuje životni put kraljice Katarine. Ona se kao princeza Hercegovine udala za princa Bosne i time je to praktički ujedinjenje BiH” – smatra Jović.

Datum vjenčanja kao Dan državnosti

On je također poručio kako se datum njihovog vjenčanja treba slavit kao Dan državnosti BiH.

”Katarina je dala sagraditi nekoliko Katoličkih crkvi po Bosni, učila je žene plesti, o porodiljstvu i higijeni, a mnoge žene, posebno oko Kraljeve Sutjeske, u sjećanje na nju nose crne rupce. Njezina tužna priča je i ujedno priča našega naroda, izgubila je sina Sigismunda (Šimuna) i Katarinu, Osmanlije su djecu oteli i prisilili da prijeđu na islam. Ono što je izuzetno važno istaknuti je da je prije smrti pozvala notara te poručila ako joj se djeca ne vrate u Bosnu i Katoličku crkvu, da kraljevstvo ostavlja Svetoj stolici” – zaključio je Jović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Foto: Fena / Promocija u Kosači

Katarina Kosača-Kotromanić rođena je u Blagaju 1424. godine. Bila je kraljica Bosne, kao supruga kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, pretposljednjeg bosanskog kralja. Njezina je udaja 1446. godine dogovorena kako bi se uspostavio mir između kralja i njezina oca Stjepana Vukčića Kosače.

Preminula je u Rimu 25. listopada 1478. godine.

Kraljica Katarina jedna je od najznačajnijih osoba u povijesti Bosne i Hercegovine.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pep Guardiola ne može da vjeruje kakvog igrača ima: “Jedan od najboljih koje sam ikad vidio”

Pep Guardiola ne može da vjeruje kakvog igrača ima: “Jedan od najboljih koje sam ikad vidio”

Četiri savjeta za ravan stomak

Četiri savjeta za ravan stomak