in

Beograd i Priština bez pomaka u današnjoj rundi tehničkog dijaloga

Beograd i Priština bez pomaka u današnjoj rundi tehničkog dijaloga
Slatka-Tajna.Eu
Beograd i Priština bez pomaka u današnjoj rundi tehničkog dijaloga

Aleksandar Vučić na sastanku u Ohridu

Foto: Milos Tesic/ATAImages / Pixsell

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkoj razini nije u ponedjeljak u Bruxellesu pridonijela približavanju dviju strana u pogledu formiranja Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu, koju srpska strana vidi kao prijelomnu za dalji nastavak dijaloga.

Nakon što su dvije strane na sastanku sa šefom eurodiplomacije Josepom Borrellom 27. veljače u Bruxellesu prihvatile europski plan za Kosovo, koji podupire i SAD, te novog trilateralnog susreta 18. ožujka u Ohridu na kojem je usuglašen i Aneks koji predstavlja plan provedbe osnovnog sporazuma, ni sporazum ni aneks nisu potpisani, a obje strane ga različito tumače.

Posebni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak, koji je bio domaćin današnjeg sastanka, objavio je na Twitteru kratku poruku da se rasprava nastavlja.

– Razgovarali smo o daljem putu provedbe Sporazuma od 27. veljače i željeli smo razjasniti otvorena pitanja. Rasprave će se nastaviti, napisao je Lajčak.

No, pregovarači dviju strana su, svatko na svoj način, protumačili današnji trilateralni sastanak – Beograd optužujući Prištinu da je nespremna prihvatiti preuzete obveze, a Priština tvrdnjom da se “razgovaralo samo o pravcu u kojem ide dijalog i o svemu što se odnosi na primjenu sporazuma”.

Optužbe iz Beograda

– Ne znam kako možemo dalje razgovarati i ići u pravcu normalizacije odnosa ako Priština ne želi ni o čemu razgovarati, izjavio je beogradskim medijima u Bruxellesu direktor ureda srbijanske vlade za Kosovo i Metohiju Petar Petković, ustvrdivši da je tijekom današnje runde dijaloga ponašanje pregovarača s Kosova Besnika Bislimija bilo “skandalozno”.Petković je novinarima rekao da je Beograd došao u Bruxelles pripremljen, s ekspertima i planom da se razgovara o primjeni sporazuma, formiranju Zajednice srpskih općina i nestalim osobama, nakon što su dvije strane ranije dogovorile Deklaraciju o nestalima.

Bislimi, pak, tvrdi da se u dogovoru postignutom u Ohridu “jasno kaže kako nijedan član sporazuma ne uvjetuje drugi član”, te da će se sve odredbe primijeniti neovisno.

– Takođe se kaže da nijedna strana neće blokirati primjenu jedne ili druge točke sporazuma, citirali su Bislimijevu izjavu beogradski mediji. Što više znamo kakva su stajališta Srbije, lakše ćemo moći raditi na primjeni sporazuma, dodao pregovarač Prištine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Teška situacija

– Kompromis se mora dogoditi, ali očigledno je da je to zabranjena riječ u Prištini, prokomentirao je Petković, ocijenivši da je situacija teška i brine ga kako će dalje dijalog biti nastavljen. On je naglasio da Srbija ima svoje “crvene linije” i da će ih se i dalje pridržavati.

Te crvene linije su da Beograd neće priznati neovisnost Kosova, niti se suglasiti s kosovskim članstvom u međunarodnim organizacijama, napose u UN-u.

Priština priznanje neovisnosti vidi kao središnji dio budućeg pravno obvezujućeg sporazuma, dok asocijaciju srpskih općina ne želi formirati s izvršnim ovlastima kako bi izbjegla nestabilnosti, uspoređujući ZSO po mjerilima Beograda sa statusom entiteta Republike Srpske u BiH.

Nastavak razgovora Beograda i Prištine danas nije dogovoren.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Porodica iz Australije odbila 30 miliona evra da se iseli iz svoje kuće

Porodica iz Australije odbila 30 miliona evra da se iseli iz svoje kuće

Dirljiva priča iz Tuzle: Sin Slobodinog heroja u suzama na tribinama Tušnja (FOTO)

Dirljiva priča iz Tuzle: Sin Slobodinog heroja u suzama na tribinama Tušnja (FOTO)