in

NEIZVJESNO U TURSKOJ: Nakon 93 posto prebrojanih glasova, Erdogan pao ispod 50 posto; Kilicdaroglu optimističan: ‘Večeras nema spavanja’

NEIZVJESNO U TURSKOJ: Nakon 93 posto prebrojanih glasova, Erdogan pao ispod 50 posto; Kilicdaroglu optimističan: ‘Večeras nema spavanja’
Slatka-Tajna.Eu
NEIZVJESNO U TURSKOJ: Nakon 93 posto prebrojanih glasova, Erdogan pao ispod 50 posto; Kilicdaroglu optimističan: ‘Večeras nema spavanja’

23:20 Sa oko 93, 6 % prebrojanih glasova, prema državnoj novinskoj agenciji Anadolija jaz između dva vodeća predsjednička kandidata se smanjuje.

Aktuelni predsjednik Erdogan sada ima 49,63%, slijedi njegov opozicioni rival sa lijevog centra Kemal Kilicdaroglu sa 44,59%, dok Sinan Ogan ima 5,29%.

22:06 Erdogan nakon 89 posto izbrojanih glasova ima manje od 50 posto glasova, što je prvi put od zatvaranja birališta. Time je nastavljen trend smanjivanja njegove prednosti i ako se ovaj trend nastavi, Turska će predsjednika birati u drugom krugu. Erdogan trenutno ima 49,94 posto.

Kilicdaroglu sada ima 44,30 posto glasova te je nastavljen rast broja njegovih glasova. Trećeplasirani je Ogan sa 5,30 posto glasova i, podsjećamo, pojedini smatraju da bi od njega moglo zavisiti ko će biti izabran za predsjednika. Mišljenja su da to zavisi od toga koga će podržati u drugom krugu.

Posljednji je Muharrem Ince koji je ranije ove sedmice povukao kandidaturu, ali nije izostavljen sa glasačkog listića zbog čega je postojala mogućnost da se glasa za njega.

22:44 Trećeplasirani kandidat za predsjednika Sinan Ogan je saopćio da će nakon internog vijećanja donijeti odluku o tome koga će podržati u drugom krugu. Za napomenuti je da je njegova stranka dio vladajuće koalicije te da je ideološki bliskiji AKP-u, javlja Klix.ba.

22:20 Erdogan nakon 89 posto izbrojanih glasova ima manje od 50 posto glasova, što je prvi put od zatvaranja birališta.

Time je nastavljen trend smanjivanja njegove prednosti i ako se ovaj trend nastavi, Turska će predsjednika birati u drugom krugu. Erdogan trenutno ima 49,94 posto.

Kilicdaroglu sada ima 44,30 posto glasova te je nastavljen rast broja njegovih glasova. Trećeplasirani je Ogan sa 5,30 posto glasova i, podsjećamo, pojedini smatraju da bi od njega moglo zavisiti ko će biti izabran za predsjednika. Mišljenja su da to zavisi od toga koga će podržati u drugom krugu.

Posljednji je Muharrem Ince koji je ranije ove sedmice povukao kandidaturu, ali nije izostavljen sa glasačkog listića zbog čega je postojala mogućnost da se glasa za njega.

20:50 Erdoganu preostao samo jedan procenat proste većine

Recep Tayyip Erdogan ima samo jedan procenat proste većine na predsjedničkim izborima, nakon 87,63 posto otvorenih biračkih kutija. Erdogan ima 50,01 posto glasova, a Kemal Kilicdaroglu 44,22.

Sve su veće šanse da će o turskom predsjedniku odlučiti drugi krug izbora, javlja Al Jazeera Balkans.

21:40 Nakon 82,54 posto kutija: Erdogan pao na 50,30 posto glasova

Prebrojavanje glasova je ušlo u posljednju petinu. Nakon 82,54 otvorenih glasačkih kutija, Erdogan ima oko 2,85 miliona glasova više od Kilicdaroglua, no, njegov postotak dodatno je pao na 50,30. Kilicdaroglu ima 43,91, javlja Al Jazeera Balkans.

(Foto: Al Jazeera Balkans)

21:19 Kilicdaroglu, kandidat opozicije, vodi u dva velika grada, dok u glavnom gradu, iznenađujuće, zaostaje za Erdoganom kao glavnim protukandidatom. U Istanbulu trenutno ima 48,34 posto glasova, dok Erdogan ima 46,77 posto glasova. U Izmiru trenutno ima 62,31 posto glasova, dok Erdogan ima 32,29 posto glasova. Istanbul i Izmir su gradovi u kojima je CHP na vlasti, javlja Klix.ba.

U Ankari, u kojoj je također vladajući Kilicdaroglouv CHP, ima 45,91 posto glasova, dok Erdogan ima 47,26 posto glasova.

21:08 Sve je izvjesnije da će Turci u drugom izbornom krugu, za dvije sedmice, birati novog predsjednika. Poslije 80 posto obrađenih glasova, nastavljen je blago smanjenje Erdoganove prednosti – trenutno ima 50,43 posto glasova.

S druge strane, također blago raste broj glasova za Kilicdaroglua. S obzirom na dosadašnje trendove u rezultatima, drugi izborni krug skoro da je siguran.

20:45 Izbrojano je više od 50 posto glasova za parlament, a nakon čega je “Narodni savez”, predvođen vladajućim AKP-om, i dalje u vodstvu sa više od 50 posto glasova. “Nacionalni savez”, predvođen opozicionim CHP-om, ima 33 posto glasova.

20:40 Sve manja razlika, Erdogan pao ispod 51 posto

Razlika u postocima između Erdogana i Kilicdaroglua nastavlja padati.

Prema Anadoliji, prebrojano je 71,91 posto glasačkih kutija, a povjerenje Erdoganu dalo je 50,97, a Kilicdarogluu 43,22 posto birača. 

20:30 I nakon 70 posto izbrojanih glasova, nastavila se smanjivati Erdoganova prednost, ali i dalje ima nešto više od 51 posto glasova, što je dovoljno da bude izabran za predsjednika u prvom krugu.

Nastavljen je blagi rast broja glasova za Kilicdaroglua koji sada ima podršku 43 posto birača.

alt

(Foto: Al Jazeera Balkans)

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










No, izvjesno je da će se predsjednik birati u drugom izbornom krugu s obzirom na to da je preostalo da se obradi 30 posto glasova, javlja Klix.ba.

19:59 Po brojanju više od 60 posto glasova, razlika između Erdogana i Kilicdaroglua u broju glasova iznosi manje od 10 posto. Erdogan ima 51,56 posto, dok Kilicdaroglu ima 42,61 posto glasova.

Ogan ima 5,32 posto glasova i već sada se smatra da bi on mogao odlučiti ko će biti predsjednik za kojeg je izgledno da će se birati u drugom krugu. Kao od trećeplasiranog kandidata ovisit će da li će podržati kandidata vladajućeg ili kandidata opozicije.

Drugi izborni krug je za dvije sedmice i uslijedit će ako niti jedan kandidat u prvom krugu ne bude imao više od 50 posto glasova, što je sve izvjesnije. Ince ima 0,51 posto glasova.

19:44 Između ostalog, Erdogan je u vodstvu u provinciji Hatay koja je u februaru ove godine bila među provincijama pogođenima razornim zemljotresom. Za neke je ovo iznenađujuće s obzirom na to da je bilo mnogo kritika na to kako je Erdoganov AKP reagovao nakon zemljotresa. Očekivalo se da će se sve ono što je uslijedilo poslije zemljotresa negativno odraziti na vlast i na samim izborima.

19:22 Izbrojano je 50 posto glasova, a Erdogan je i dalje u vodstvu. Nedugo prije toga je Kilicdaroglu objavio da je zapravo on u vodstu, što je u suprotnosti sa zvaničnim rezultatima koje objavljuju turski mediji, među kojima su javni servis i Agencija Anadolija (AA).

Prema zvaničnim rezultatima, Erdogan ima 52 posto glasova, dok Kilicdaroglu 10 posto glasova manje.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, inače zvaničnik opozicionog CHP-a, Agenciju Anadolija je optužio da manipuliše rezultatima izbora.

19:11 Kilicdaroglu je na društvenoj mreži Twitter objavio da je zapravo on u vodstvu. No, prema zvaničnim rezultatima, njegov glavni protukandidat je u vodstvu.

19:07 Smanjuje se i prednost koalicije četiri stranke “Narodni savez”, predvođene vladajućim AKP-om, u utrci za parlament. Prema rezultatima izbrojanim nakon više od 10 posto glasova, ova koalicija ima podršku nešto više od 50 posto glasača, dok opoziciona koalicija “Nacionalni savez”, predvođena CHP-om, ima 30 posto glasova.

18:58 Izbrojano je skoro 40 posto glasova, a nakon čega je Erdogan zadržao vodstvo. Ima 52,85 posto glasova, ali se njegova prednost i dalje smanjuje u odnosu na Kilicdaroglua koji ima 41,23 posto glasova. Nastavljen je rast broja glasova za Kilicdaroglua.

Ogan ima 5,37 posto, dok Ince, koji je ranije ove sedmice povukao kandidaturu, ali nije izostavljen sa glasačkog listića, ima 0,55 posto glasova.

18:45 Nastavlja se smanjivati prednost aktuelnog predsjednika Turske nakon 31 posto obrađenih glasova. Trenutno ima 53,37 posto glasova. S druge strane je nastavljen rast broja glasova za Kilicdaroglua – povećao se na 40 posto.

18: 35 Prebrojano je malo više od pet posto glasova za parlament koji ima 600 mjesta. AKP je u vodstvu sa 44 posto glasova, dok CHP ima 17 posto glasova.

alt

18: 24 Nakon više od 20 posto obrađenih glasova, smanjuje se Erdoganova prednost, dok se povećava broj Kilicdarogluovih glasova. Erdogan sada ima 54,63 posto glasova, dok Kilicdaroglu ima 39,40 posto glasova. Ogan ima 5,41 posto, dok Ince ima 0,56 posto glasova.

18:00 Erdogan, koji je aktuelni predsjednik ispred vladajuće konzervativne Stranke pravde i razvoja (AKP), dobio je 59,47 posto glasova, dok je njegov najveći protukandidat, kandidat opozicije, Kemal Kilicdaroglu iz Republikanske narodne stranke (CHP) kao stranke lijevog centra dobio 34,79 posto glasova. Riječ je o rezultatima nakon deset posto prebrojanih glasova.

Sinan Ognan iz stranke “Savez predaka” je dobio 5,11 posto glasova, dok je Muharrem Ince, bivši član CHP-a i osnivač Domovinske stranke, ranije ove sedmice povukao kandidaturu. Međutim, Ince nije izostavljen sa glasačkog listića zbog čega se moglo glasati za njega. Dobio je 0,63 posto glasova.

I Erdogan i Kilicdaroglu su nakon zatvaranja birališta pozvali na čuvanje glasačkih kutija. Osim što su birali predsjednika, građani su birali i nove članove parlamenta. Biračka mjesta su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu.

Ako niti jedan kandidat u prvom krugu ne dobije više od 50 posto glasova, slijedi drugi izborni krug u kojem se bira između prvoplasiranog i drugoplasiranog iz prvog kruga.

Izborima su prethodili ekonomska kriza i posljedice razornog zemljotresa koji se desio u februaru ove godine. Ankete su pokazivale da će ovo biti najneizvjesniji izbori u 20 godina AKP-ove vladavine.

Ankete su Erdoganovu glavnom protivkandidatu Kemalu Kilicdarogluu, koji predvodi savez šest opozicionih stranaka, davale blagu prednost.

 

Glasači će također izabrati novi parlament, vjerojatno u tijesnoj utrci između Narodnog saveza koji se sastoji od Erdoganove konzervativne stranke AKP, nacionalističkog MHP-a i drugih, te Kilicdarogluovog Nacionalnog saveza sastavljenog od šest opozicionih stranaka, uključujući njegovu sekularističku Republikansku narodnu stranku (CHP), koju je osnovao utemeljitelj moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Isplivale fotke: Emir Lapsus u zanosu sa crnkom – Senzacija

Isplivale fotke: Emir Lapsus u zanosu sa crnkom – Senzacija

NAJZGODNIJA DAMA EUROSONGA JE NEKAD IZGLEDALA BITNO DRUGAČIJE: SKINULA JE KILE I DORADILA LICE – Senzacija

NAJZGODNIJA DAMA EUROSONGA JE NEKAD IZGLEDALA BITNO DRUGAČIJE: SKINULA JE KILE I DORADILA LICE – Senzacija