in

Nakon pobjede Lorin: Pokrenuta peticija za ukidanjem žirija – Senzacija

Nakon pobjede Lorin: Pokrenuta peticija za ukidanjem žirija – Senzacija
Slatka-Tajna.Eu

Članovi stručnog žirija iz čak 15 zemalja su Švedskoj dodijelili najviši broj bodova te je tako odveli do pobjede

Otkako je švedska predstavnica Lorin (Loreen) pobijedila na Eurosongu s pjesmom “Tattoo”, mnogi komentiraju da joj je zapravo stručni žiri omogućio pobjedu.

Dosad je potpisalo više od 5.200 ljudi
Naime, od žirija je dobila ukupno 340 bodova. Članovi stručnog žirija iz čak 15 zemalja su Švedskoj dodijelili najviši broj bodova te je tako odveli do pobjede.

Nakon Lorin, najviše bodova od žirija dobila je Izraelka Noa Kirel s pjesmom “Unicorn”, ukupno 177.

Finac Käärijä, čiju su pobjedu na Eurosongu mnogi priželjkivali, dobio je tek 150 bodova od žirija. Njemu je publika dala čak 376 bodova, dok je Lorin od glasača dobila dosta manje, 243 boda.

Mnogi su nakon proglašenja pobjednice kritizirali naklonost žirija prema Lorin, a pokrenuta je i peticija za ukidanje stručnog eurovizijskog žirija. Dosad je potpisalo više od 5200 ljudi.

U objašnjenju zbog čega je pokrenuta peticija za uklanjanje žirija ističe se da se već dugi niz godina raspravlja o glasovima žirija. Napomenuli su i da je peticija pokrenuta zbog glasova koje je žiri dodijelio Švedskoj na ovogodišnjem Eurosongu, a nisu u skladu, pišu, sa širim javnim mišljenjem.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Revizija procesa glasanja

– Dugi niz godina postoji zabrinutost u vezi s glasovima žirija koji su se povremeno značajno razlikovali od glasova javnosti. Osim toga, percipirano pristrano glasovanje prema određenim zemljama također je predmet zabrinutosti. Kako bismo održali integritet Evrovizije i osigurali njezinu budućnost, predlažemo reviziju procesa glasanja. Smatramo da je u interesu takmičenja i njegovih učesnika da se svi žiriji uklone iz procesa glasanja. Ovaj pristup osnažuje javnost, dopuštajući da njegov kolektivni glas bude jedina odrednica ishoda natjecanja – stoji u saopćenju.

avaz.ba

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Bh. biciklistkinja Lejla Njemčević osvojila Svjetski kup u Češkoj

Bh. biciklistkinja Lejla Njemčević osvojila Svjetski kup u Češkoj

Uštedite električnu energiju koristeći Samsung kućne uređaje

Uštedite električnu energiju koristeći Samsung kućne uređaje