in

Evakuacija u Gračacu, formiran prihvatni centar; Izlijeva se i Zrmanja u Obrovcu

Evakuacija u Gračacu, formiran prihvatni centar; Izlijeva se i Zrmanja u Obrovcu
Slatka-Tajna.Eu
Evakuacija u Gračacu, formiran prihvatni centar; Izlijeva se i Zrmanja u Obrovcu

Poplava u Gračacu

Foto: Dnevnik / HRT

Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac, gdje su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite sa čamcima za evakuaciju.

Nadležne službe su na terenu , a evakuiraju se stanovnici čije su kuće najugroženije, izvijestilo je večeras Ravnateljstvo civilne zaštite.

Ekipe HGSS-a su trenutno u Gračacu i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu zbog poplave. Na terenu su 22 spašavatelja iz Gospića, Šibenika, Zadra i Splita te rade na evakuaciji i pružanju pomoći.

U 21:45 aktiviran je Stožer civilne zaštite grada Obrovca. Prihvatni centar za zbrinjavanje evakuiranog stanovništva u Gračacu je oformljen u Kulturno informativnom centru – KIC Gračac, Nikole Tesle 37.

Za sada je na području Gračaca zbog poplava zaprimljeno 15-tak dojava. Na sve pozive se odgovorilo u najkraćem vremenu. Dio osoba je evakuiran, dio se sklonio na više katove, a dio je ostao u kućama. Na terenu su timovi sa 7 terenskih vozila i 2 čamca, objavio je HGSS iza 22 sata.

– Općina Gračac je pod poplavom, u Žabarici, naselju samog centra Općine Gračac u mnoge je kuće ušla voda, a četiri su obitelji evakuirane u nedjelju navečer, rekao je Hini pročelnik HGSS-a Josip Brozičević. Dodao je da HGSS-u iz Gospića i Zadra u pomoć dolaze već noćas spasitelji iz Šibenika i Splita.

Stožer Civilne zaštite Općine Graćac je aktiviran u nedjelju nešto prije 13 sati zbog prijeteće poplave, a načelnica Stožera Natalia Turbić poziva sve koji nisu na sigurnom da pozovu Županijski centar 112, te će tako preko Stožera svi ugroženi dobiti pomoć.

Pojasnila je da je do poplave došlo zbog izlijevanja rijeke Otuče, porasta podzemnih voda i obilne kiše, a pod vodom su svi niži tereni u općini, veliki prostor.

KIC Napredak smo pripremili za smještaj većeg broja ljudi, kao sklonište za sve one koji neće imati kamo, a Državna interventna postrojba Civilne zaštite i vatrogasci i spasitelji HGSS na trenu su i brinu o svmu, rekla je Turbić.

Kaže da su na terenu vatrogasci zadarske Javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljni vatrogasci iz Gračaca, Zadra, Pakoštana i Filip Jakova.

Usporedo s evakuacijom najugroženijih obitelji traju pripreme i za sve druge vrste pomoći, noćas i sutra.

Pročelnik HGSS-a Brozičević rekao je i da je trenutno na području Gračaca 15 HGSS-ovaca iz Gospića i Zadra. Na putu su i spasitelji iz Šibenika i Splita kako bi i pomoć bila pravovremena, pa i tijekom noći.

Za sada je teško reći u koliko je kuća voda prodrla i još prodire, ali ima obitelji kojima je voda u kući, ali su odbili evakuaciju, jer se mogu smjestiti na kat i n žele napustiti svoj dom, napomenuo je Brozičević, napomenuvši da i njima pomažu prenošenjem namještaja i slično.

Poplavljene prometnice

Zbog obilne kiše i poplavljenih cesta na području Zadarske županije za sav promet zatvorene su pojedine prometnice, izvijestio je večeras Hrvatski autoklub (HAK).

Za sav promet zatvorene su: Državna cesta DC1 Udbina-Gračac-Palanka; DC27 Gračac-Zaton Obrovački i Obrovac-Karin (zbog odrona); DC503 podvožnjak u Biogradu; Županijska cesta ŽC5165 između Gornje Ploče i Lovinca; ŽC5217 Dobroselo-Mazin-Bruvno.

Otežano, uz ograničenje brzine na 30 km na sat zbog vode na kolniku vozi se na: DC27 u Benkovcu; DC47 u mjestima Kuljani, Golubovac i Unčani (Hrvatska Kostajnica); DC50 u mjestu Ričice (Lovinac); DC56 Benkovac-Skradin kod Lišana Ostrovičkih.

Video nadiranja i izlijevanja rijeke Otuče:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Donosimo reakcije mještana:

– A što možemo reći protiv ovoga? Ne možemo ništa. Voda je već ušla u hodnik, prvi kat je već poplavljen. Nemam što reći, što se može, rekla je jedna građanka.

– Bit će da je začepljeno, vidite, pliva sve,  kad je rijeka počela prodirati. Ovo nije nikad bilo 20 godina sam tu, nikad dosad. Uglavnom, strašno. Nemam riječi, samo da hoće stati, da kiša ne pada više, istaknula je druga.

Kiša koja neprestano pada uzrokovala je prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca.

Upućeni su vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split i Rijeka Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH s čamcima kako bi započeli evakuaciju osoba čije su kuće najugroženije.

Da je zatražena i pomoć u HGSS-a kako bi ljude iz poplavljenih objekata prebacili na suho popodne je u telefonskom razgovoru za HRT Radio Zadar potvrdio je Županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić, koji je istaknuo kako je u Gračacu više kuća poplavljeno.

– Tamo smo poslali Intervencijsku vatrogasnu postrojbu iz Zadra, JVP Pag, JVP Zadar, DVD Sveti Filip i Jakov i DVD Pakoštane. Po posljednjim informacijama koje je dao načelnik Općine potrebna je evakuacija ljudi iz kuća. Mi ćemo ustupiti vatrogasne čamce, ali je tražena i pomoć HGSS-a, a mi ćemo iz vatrogasne službe pružiti svu potrebnu pomoć da do njihova dolaska saniramo situaciju oko evakuacije, rekao je Rudić.

Dodao je kako se diže i razina vode u Zrmanji, pa voda plavi i Obrovac zbog čega se već mora ispumpavati voda. Stanje u Benkovcu je pod nadzorom, dok u Lišanima i dalje vatrogasci crpe vodu. Ondje su na terenu DVD-i Lišane, Polača i Ražanac te JVP Grada Benkovca.

Županijski centar 112 također je objavio da su primili dojavu o onečišćenju rijeke Zrmanje, zbog velikih oborina, i to od Obrovca prema Novigradskom moru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

AMNA JUSIĆ U ŠESTOM KRUGU „ZVEZDA GRANDA“: Svaki Marijin savjet je zlata vrijedan

AMNA JUSIĆ U ŠESTOM KRUGU „ZVEZDA GRANDA“: Svaki Marijin savjet je zlata vrijedan

SAD SMO SVE VIDJELI: Supruga tješi ljubavnicu

SAD SMO SVE VIDJELI: Supruga tješi ljubavnicu