Categories: Ostalo

U Umjetničkoj galeriji BiH izložba posvećena preminulom slikaru Anti Kajiniću / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / U Umjetničkoj galeriji BiH izložba posvećena preminulom slikaru Anti Kajiniću

Izložba posvećena nedavno preminulom akademskom slikaru i profesoru Anti Kajinić postavljena je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Kustosica Ana Đikoli kaže da Antu Kajinića obilježava jednostavnost, a njegovi radovi su vrlo specifični i prepoznatljivi. Na toj izložbi su vjerovatno, kako je kazala, najupečatljivije slike iz njegovog stvaralaštva.

To su radovi iz rane faze koje karakterišu vidljive forme i slike iz bijele faze koje su jako pojednostavljene i oživljene tek naznakama crteža, koji je sveden na minimum, ali dopunjen sugestivnim nazivima (često humorističnim), sposobnih da posmatraču zaista daju novi pogled na ono što posmatra.

– U slučaju Ante Kajinića, nazivi slika dominiraju. Ne preuzimaju funkciju slike, ali je dopunjuju. Ova izložba jeste koncipirana tako da slika i naslov stoje u ravnoteži – kazala je u izjavi novinarima prije otvaranja izložbe. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Za bjelinu u njegovim djelima kaže da se tumači kao neki spokoj, ‘čak možda i kao naznaka onog svijeta, tišine.’ U njoj zapravo, kako je kazala kustosica, svako pronalazi ono što želi, a naslovi su tu da nas vode na tom putu.

Među postavljenim jeste npr. slika naslova ‘Avion je bio gladan i onda je on htio da pojede dijete od tete ptice za ručak i onda je se od toga kuća prepala, a drvo je se sakrilo’. Pojašnjavajući kustosica Đikoli navodi da slika sadrži tri osnovna elementa i kaže da to drvo koje se sakrilo stvarno se sakrilo u lijevom dijelu slike.

Izložba je realizirana u saradnji s HKD Napredak, a sadrži umjetnikova djela iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Počasni predsjednik HKD Napredak Franjo Topić ističe Kajinićev izražaj i viđenje umjetnosti, svijeta i čovjeka.

Kako je navedeno iz Umjetničke galerije BiH, Anto Kajinić obilježio je likovnu scenu Bosne i Hercegovine. Slikar rijetko modernog senzibiliteta, likovni aktivista, pokretač i dugogodišnji dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, osnivač časopisa Akademija i likovni teoretičar, vrstan likovni pedagog. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama, bio osnivač i aktivni član likovne grupe KAMMEN, voditelj postdiplomskog studija Ars sacra na Akademiji u Širokom Brijegu, vodio koloniju PULS…

Anto Kajinić (Modriča, BiH 1953 – Zagreb, Hrvatska, 2023) završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1977, Odsjek za slikarstvo. Član je slikarske grupe KAMMEN. Jedan je od osnivača i voditelja vajarske kolonije u Zenici. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1980. i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu od 1995. Osnovao je umjetničku galeriju HKD Napredak u Sarajevu 1995. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu bio je zaposlen od 1996. godine, zvanje redovnog profesora stekao je 2009. Dužnost prodekana preuzeo je 1998., a od 2007. do 2011. obnašao je dužnost dekana na istoj akademiji. Od 2005. godine predavao je na Sveučilištu u Dubrovniku.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Koja ishrana bi mogla da smanji broj bolesti

Ishrana bogata ribom poput sardina ili drugih malih vrsta riba umjesto crvenog mesa mogla bi…

23 minute ago

PLAKAJUĆI ČEKALA DA SE MARKO VRATI IZ PRITVORA: Luna bijesna i natečena

Marko Miljković pušten je kući nakon šest sati saslušanja u Trećem osnovnom tužilaštvu, a otac…

38 minuta ago

Jakšić: Hrvatska se vraća u 19. stoljeće; Peternel: Birači odredili smjer

Tko će sve podržati Vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta?Foto: Otvoreno / HRTSutra je konstituirajuća sjednica…

1 sat ago

Zaniolo propušta Evropsko prvenstvo

Nikola Zaniolo neće igrati za reprezentaciju Italije na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj od 14. juna…

2 sata ago

PJEVAČICA NE ŠTEDI RIJEČI: Nahvalila Jelenu Tomašević na promociji albuma, a onda se osvrnula na Evroviziju

Pjevačica Jelena Tomašević, večeras je održala promociju svog novog albuma koji nosi naziv “Iskrena”. Naime,…

2 sata ago

NU3 E05 Kerum jebač

I dok su ovaj tjedan neki prosvjedovali, neki su se hvalili učinjenim... Povorku hvalisavaca predvodio…

2 sata ago