in

Novi prosvjed danas u Beogradu, Vučić poslao organizatorima dvije poruke

Novi prosvjed danas u Beogradu, Vučić poslao organizatorima dvije poruke
Slatka-Tajna.Eu
Novi prosvjed danas u Beogradu, Vučić poslao organizatorima dvije poruke

Prosvjed građan u Beogradu

Foto: HTV/IMS / HRT

Danas u 18:00 sati je započeo prosvjed “Srbija protiv nasilja”, potaknut dvama masovnim ubojstvima. Građani će mirnom šetnjom ulicama u središtu Beograda, ali i u drugim gradovima Srbije dva sata blokirati promet.

Na prosvjed je u ponedjeljak pozvala proeuropska oporba, navodeći da skup nije stranački već bunt protiv nasilja u javnom prostoru, medijima i politici, a sa skupa je upućen zahtjev za hitno zaustavljanje promoviranja nasilja i ukidanje reality programa na privatnim televizijama s nacionalnom frekvencijom.

Dok su organizatori tvrdili da je bilo 50.000 ljudi, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ustvrdio je da ih je bilo 9.000, optuživši organizatore da “lešinare” nad tragedijom u beogradskoj školi.

Vučić je danas, nakon najava da će prosvjednici blokirati neke od ključnih prometnica u Beogradu, rekao da je “kao predsjednik” nezadovoljan ako bude blokada, a da im “kao politički protivnik” preporučuje da “samo tako nastave”.

Traži se ukidanje “reality” programa

S prosvjeda u ponedjeljak zatraženo je ukidanje reality programa na komercijalnim provladinim televizijama Pink i Happy, na kojima je Vučić čest gost.

Televizije Happy i Pink našle su se zbog opscenih ‘reality show’ programa na udaru prosvjednika koji su zatražili da im se oduzme nacionalna frekvencija jer šire nasilje i mržnju, kao i da se ukinu ‘reality show’ programi.

Također zatražena je i ostavka ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića te šefa sigurnosne službe Aleksandra Vulina, nakon što je prethodno nakon pritiska javnosti ostavku dao ministar obrazovanja Branko Ružić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prosvjed je zakazan za danas u 18 sati, a Vučić je, dan nakon prosvjeda u ponedjeljak, najavio za 26. svibnja u Beogradu “najveći skup ikada” u Srbiji. Oporba to vidi kao “protuprosvjed”, a Vučića optužuje da na taj način produbljuje podjele u Srbiji. 

Uoči novih prosvjeda u Beogradu stiglo upozorenje policije 

Iz tamošnjeg ministarstva unutarnjih poslova odmah su upozorili organizatore dijela oporbenih stranaka, da je riječ o kaznenom djelu te da će poduzeti određene mjere. No organizatori su za tamošnje medije izjavili da je današnji prosvjed upozorenje i da će se blokade, ako se ne ispune zahtjevi, produljiti.

Podsjetimo, dva masovna ubojstva u samo dva dana potaknula su oštre pristiske javnosti da se zaustavi poticanje i toleriranje nasilja u javnom prostoru, zabrane opskurni reality programi na dvjema privatnim provladinim televizijama koje koriste nacionalne frekvencije, te da čelnici MUP-a i sigurnosne agencije (BIA) podnesu ostavke. Ministar prosvjete Branko Ružić veće je odstupio pod pritiskom javnosti.

Na masovnom prosvjedu protiv nasilja u ponedjeljak se u Beogradu i Novom Sadu okupilo tisuće ljudi, po procjenama organizatora oko 50.000, dok je srbijanski predsjednik, optužujući oporbu da manipulira navodnom skupom protiv nasilja, a zapravo “želji njegovu glavu” i smjenu vlastii, ustvrdio da ih je bilo 9.000. Aleksandar Vučić je svoje pristaše u međuvremenu pozvao na “najveći skup ikad”, najavljen za 26. svibnja u Beogradu, dan uoči zasjedanja vrha vladajuće SNS kojoj je na čelu i na kojoj su najavljene navodno sudbonosne odluke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

MOTIVACIJA ZA SVE: Kako je najveća gubitnica postala inspiracija svima

MOTIVACIJA ZA SVE: Kako je najveća gubitnica postala inspiracija svima

Objavljeno za što se sve tereti Senaid Memić, bivši načelnik Ilidže / Bljesak.info

Objavljeno za što se sve tereti Senaid Memić, bivši načelnik Ilidže / Bljesak.info