in

Idući tjedan nova runda uklanjanja bespravnih objekata u Istri

Idući tjedan nova runda uklanjanja bespravnih objekata u Istri
Slatka-Tajna.Eu
Idući tjedan nova runda uklanjanja bespravnih objekata u Istri

Andrija Mikulić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić u četvrtak je, tijekom rasprave o IDS-ovom prijedlogu dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji, najavio da će idući tjedan početi sa novom rundom uklanjanja bespravnih objekata na području Istarske županije.

Mikulić je u Hrvatskom saboru najavio i da se sutra kreće sa uklanjanjem bespravnih objekata na otocima Braču i Hvaru.

– Niz objekata je pripremljeno za uklanjanje, rekao je.

Predsjednik saborskog Kluba IDS-a Emil Daus nije uspio uvjeriti zastupnike HDZ-a i predstavnike Vlade da prihvate IDS-ov prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji, kojim traže da se komunalnim redarima omogući zaustavljanje bespravne gradnje izvan građevinskog područja do dolaska građevinske inspekcije.

Stoga, poručio je, smatraju da je što prije potrebno donijeti dopune Zakona o građevinskoj inspekciji kako bi se zaustavilo daljnje širenje bespravne gradnje izvan granica građevnog područja te pomoglo građevinskim inspektorima, a kojih nema dovoljno.

Istaknuo je da legalizacija niti njezin produženi rok nisu uspjeli zaustaviti bespravnu gradnju u jedinicama lokalne samouprave već se ona nastavlja i dalje.

– Ovim prijedlogom se želi poboljšati provedba samog zakona tako da se komunalnim redarima omogući promptno reagiranje na terenu čim uoče bespravnu gradnju izvan građevinskog područja te da odmah mogu poduzeti sve potrebne mjere kako bi problem zaustavili u samom začetku, istaknuo je Daus.

Izrazivši nezadovoljstvo što je dala negativno mišljenje na njihov prijedlog dopuna zakona, Daus je poručio kako je ta tema nadstranački problem, a cilj je zaštita prostora Republike Hrvatske.

Komunalni redari već sada mogu raditi ono što traži IDS

Mikulić je, uime Vlade, rekao je kako komunalni redari već danas mogu raditi ono što se traži prijedlogom ovog zakona tj. prijaviti Državnom inspektoratu bespravnu gradnju. Izvijestio je kako je na području Istarske županije od 1. travnja 2019. do danas zaprimljeno više od 2700 prijava a odrađeno više od 2000 inspekcijskih nadzora.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pri tome je donijeto 1900 rješenja za otklanjanje nedostataka ali i uklanjanje određenih objekata. Mikulić je izvijestio i da je podneseno 14 kaznenih prijava te je oko 130 objekata uklonjeno.

Državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva Dunja Magaš poručila je i da Vlada razmatra povećanje ovlasti komunalnih redara kao jedno od rješenja koje će pridonijeti sprječavanju bespravne gradnje te će u ovoj godini Hrvatskom saboru uputiti prijedloge izmjena i dopuna Zakona o komunalnom gospodarstvu i Zakonao građevinskoj inspekciji.

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici pozdravili su IDS-ov prijedlog, upozorivši kako se radi o ozbiljnom problemu koji će dugoročno imati iznimne štetne posljedice na prostor, okoliš i prirodu. Anka Mrak Taritaš (GLAS) smatra da je glavnina bespravne gradnje vezana uz obiteljsku gradnju navevši i da građevinskih inspektora svake godine ima sve manje. Upozorila je i kako će od sadašnjih 82 građevinska inspektora njih više od 50 posto za oko pet godina biti u mirovini.

– Mi u ovom trenutku ne znamo koliko se bespravnih objekata gradi niti znamo koliko bespravnih objekata imamo, rekla je.

Za razliku od oporbe, HDZ smatra da se ovim IDS-ovim prijedlogom zakona neće riješiti problem bespravne gradnje niti će se to riješiti davanjem većih ovlasti komunalnim redarima. HDZ-ov Siniša Jenkač ocijenio je da će se to riješiti davanjem veće snage građevinskoj inspekciji koja će primjenjivati najrigoroznije mjere – uklanjanje bespravnih građevina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Silikoni voditeljice Pinka najjači u regionu

Silikoni voditeljice Pinka najjači u regionu

Kako da vam palačinke budu vazdušaste i meke

Kako da vam palačinke budu vazdušaste i meke