in

OKONČAN ŽALBENI PROCES: Presuda Stanišiću i Simatoviću biće izrečena 31. maja

OKONČAN ŽALBENI PROCES: Presuda Stanišiću i Simatoviću biće izrečena 31. maja
Slatka-Tajna.Eu
OKONČAN ŽALBENI PROCES: Presuda Stanišiću i Simatoviću biće izrečena 31. maja

Nakon održanog žalbenog procesa bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, koji su prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora zbog pomaganja zločina nad nesrbima u Bosanskom Šamcu 1992. krajem maja ove godine bit će izrečena presuda. 

Izricanje je zakazano za 31. maj. 

Predmet je pokrenut pred MKSJ. Postupak pred MKSJ-om okončan je u decembru 2015. godine, a Žalbeno vijeće MKSJ-a naložilo je potpuno ponovno suđenje. Shodno tome, predmet je došao u nadležnost Mehanizma, koji je Vijeće sigurnosti UN-a uspostavilo da nastavi nadležnost, prava, obaveze i osnovne funkcije MKSJ-a u svjetlu očekivanog zatvaranja MKSJ-a. 

Ponovljeno suđenje pred Mehanizmom je završeno donošenjem pismene prvostepene presude 6. augusta 2021. 

Stanišić i Simatović uhapšeni su 13. marta 2003. u Srbiji i prebačeni u MKSJ 30. maja i 11. juna 2003. godine. Dana 1. maja 2003., Pretresno vijeće MKSJ-a potvrdilo je optužnicu, u kojoj se navodi da su obojica optuženih bili saizvršioci u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) za prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izvršenjem krivičnih djela progona, ubistva, deportacije i nečovječnih djela.

Većinom glasova, Pretresno vijeće MKSJ je 30. maja 2013. godine proglasilo Stanišića i Simatovića odgovornima za počinjenje zločina za koje se tereti u optužnici kroz učešće u UZP-u, budući da je Pretresno vijeće zaključilo da nije utvrđeno van razumne sumnje da su posjedovali potrebnu namjeru za ostvarivanje zajedničkog zločinačkog cilja. Pretresno vijeće je također smatralo da nije dokazano van razumne sumnje da je optuženi planirao ili naredio te zločine.

Nadalje, Pretresno vijeće je većinom glasova zaključilo da nije dokazano van razumne sumnje da je optuženi pomagao i podržavao zločine. Shodno tome, Sudsko vijeće je većinom glasova oslobodilo Stanišića i Simatovića po svim tačkama optužnice.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon žalbe tužilaštva, Žalbeno vijeće MKSJ je 15. decembra 2015. djelimično usvojilo žalbu i ukinulo oslobađajuće presude. Žalbeno vijeće je većinom glasova zaključilo da je Pretresno vijeće pogrešno iznijelo zaključke o postojanju i obimu zajedničkog zločinačkog cilja koji dijeli više osoba prije nego što je zaključilo da namjera Stanišića i Simatovića nije utvrđena. Na taj način, Žalbeno vijeće je većinom glasova zaključilo da je Pretresno vijeće pogriješilo u primjeni prava jer nije donijelo odluku i nije dalo obrazloženo mišljenje o bitnim elementima odgovornosti za UZP.

Žalbeno vijeće MKSJ naložilo je da se Stanišiću i Simatoviću ponovo sudi po svim tačkama. Ponovljeno suđenje počelo je 13. juna 2017. godine. U međuvremenu je 2019. godine odbijen zahtjev odbrane Simatovića za oslobađajuću presudu. 

Prvostepena presuda je izrečena 30. juna 2021. godine.

Sudsko vijeće je Stanišića i Simatovića proglasilo odgovornima za pomaganje i podržavanje zločina ubistva, kao kršenja zakona i običaja ratovanja i zločina protiv čovječnosti, te zločina deportacije, prisilnog premještanja i progona, kao  zločina protiv čovječnosti, koje su počinile srpske snage nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u aprilu 1992. Konkretno, Pretresno vijeće je konstatovalo da je optuženi pružao praktičnu pomoć, koja je imala značajan uticaj na počinjenje zločina, obučavanjem i raspoređivanjem pripadnika specijalne jedinice Služba državne bezbjednosti Srbije i lokalni Srbi iz Bosanskog Šamca da učestvuju u preuzimanju opštine.

Shodno tome, Pretresno vijeće je Stanišića i Simatovića proglasilo krivim po svim tačkama optužnice i osudilo svakog na po 12 godina zatvora.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Željko Joksimović počastio Jovanu poklonom vrijednim 14 hiljada eura – Senzacija

Željko Joksimović počastio Jovanu poklonom vrijednim 14 hiljada eura – Senzacija

Koreografija Milana ostavlja bez daha – zadali su domaću zadaću gradskom rivalu (FOTO)

Koreografija Milana ostavlja bez daha – zadali su domaću zadaću gradskom rivalu (FOTO)