in

U srijedu naoblačenje, kiša na Jadranu i uz njega, većinom jačanje juga

U srijedu naoblačenje, kiša na Jadranu i uz njega, većinom jačanje juga
Slatka-Tajna.Eu
U srijedu naoblačenje, kiša na Jadranu i uz njega, većinom jačanje juga
Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

“Nakon kraće pauze opet stiže kiša – s njom i svježije vrijeme. Već u srijedu će, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, zahvatiti Jadran, najprije sjeverni, te područja uz njega, a u četvrtak će je biti posvuda, lokalno i u većim količinama.

Predaha od kiše nema ni u nastavku ovog tjedna, vjerojatno ni početkom sljedećega. Pritom će je tijekom većine dana u Dalmaciji pratiti umjereno i jako jugo, a na sjevernom Jadranu istočni vjetar i bura, u četvrtak s olujnim udarima.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju vremenske prognoze u “Dnevniku 2” te u emisiji “Vrijeme” nakon “Dnevnika 3” dodatno je komentirala, nudeći barem malu utjehu nezadovoljnima s budućim vremenom u Hrvatskoj i bližoj okolici:

“I dok je mnogima u Hrvatskoj već dosta kiše, željno ju očekuju na sušom pogođenim Pirenejima ili u Kanadi gdje haraju požari. Pa kad se bolje razmisli, možda ovo naše kišovito proljeće i nije toliko loše?!”

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu naoblačenje, kiša najprije na Jadranu i uz njega, većinom jačanje juga

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “Srijeda će na istoku Hrvatske proteći djelomice sunčano, uz više sunca prijepodne, a oblaka u drugom dijelu dana. Navečer je malo kiše moguće na zapadu. Zapuhat će umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Poslijepodnevna temperatura oko 19 °C.

Kraćih sunčanih razdoblja prijepodne će biti i u središnjoj Hrvatskoj. Tijekom dana pristizat će sve više oblaka, a navečer i kiša s juga. Vjetar slab, jutro ponegdje malo svježije, a danju malo toplije nego u utorak.

Najoblačnije i najkišovitije će biti na sjevernom Jadranu i u gorju. Kiša će početi već prijepodne, a prema kraju dana mogući su izraženi pljuskovi s grmljavinom. Puhat će većinom umjerena bura, a prema otvorenom moru istočni vjetar u okretanju na jugo.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, zatim i sve više oblaka. Već sredinom dana u unutrašnjosti mjestimice kiša, pa i u obliku pljuskova, a na obali većinom poslijepodne te u noći kada su vrlo vjerojatni izraženi pljuskovi s grmljavinom. Zapuhat će jugo i jačati, najprije na otvorenom moru.

I na jugu Hrvatske više sunčanih razdoblja prijepodne. Tijekom dana stizat će sve više oblaka, a s njima i kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će jugo i jačati prema kraju dana. Temperatura će porasti na 20 do 22 °C.”

Sljedećih dana kiša još češća i obilnija

Na kopnu i idućih dana nestabilno te još malo svježije. U četvrtak će prevladavati oblačno, kiša česta te obilna u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će biti i grmljavine. Sunčanih razdoblja najviše u subotu, a uz pljuskove moglo bi posvuda grmjeti. Puhat će sjeveroistočni i istočni vjetar, u četvrtak u istočnoj Hrvatskoj i vrlo jak.

U Dalmaciji umjereno i jako jugo, a na sjevernom Jadranu većinom bura, u četvrtak jaka s olujnim udarima. Svakoga dana duž obale treba računati na pljuskove s grmljavinom, koji će osobito izraženi biti u četvrtak, a lokalno će pasti znatnija količina kiše. Temperatura zraka neće se bitnije mijenjati.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremio Josip  Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteoprometna prognoza, pripremljena za “Istrage prometnih nesreća“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Novinar iz BiH poginuo u Ukrajini / Bljesak.info

Novinar iz BiH poginuo u Ukrajini / Bljesak.info

Je li Real pokraden pred očima cijelog svijeta? Ancelotti u neviđenom izdanju!

Je li Real pokraden pred očima cijelog svijeta? Ancelotti u neviđenom izdanju!