in

HRT: Poruka vlastima na prosvjedu protiv nasilja: “Srbija će stati”

HRT: Poruka vlastima na prosvjedu protiv nasilja: “Srbija će stati”
Slatka-Tajna.Eu
HRT: Poruka vlastima na prosvjedu protiv nasilja: “Srbija će stati”

Prosvjed protiv nasilja

Foto: Zorana Jevtic / REUTERS

Deseci tisuća sudionika prosvjeda “Srbija protiv nasilja” u ponedjeljak su, reagirajući na dva masovna ubojstva prošlog tjedna, poručili vlastima u Beogradu da će “cijela Srbija stati” ako do 12. svibnja ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi kojima traže zaustavljanje nasilja u javnom prostoru.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da se na prosvjedu u Beogradu okupilo samo 9000 ljudi, za razliku od procjena organizatora o pedesetak tisuća, a proeuropsku oporbu koja je pozvala na prosvjed optužio je da “lešinari” nad tragedijom u beogradskoj školi.

Sudionici prosvjeda “Srbija protiv nasilja” su, reagirajući na dva masovna ubojstva prošlog tjedna u beogradskoj osnovnoj školi i u tri sela u okolici Mladenovca, poručili vlastima u Beogradu da će, ako do petka ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi kojima traže zaustavljanje nasilja u javnom prostoru, “cijela Srbija stati”.

Na prosvjed je pozvala proeuropska oporba, naglasivši da skup nije stranački već bunt protiv nasilja u javnom prostoru, medijima i politici, a organizatori su rekli novinarima da se okupilo oko 50.000 građana.

– Očekivao sam ozbiljnost i odgovornost onih koji su organizirali prosvjede, rekao je Vučić u intervjuu provladinoj komercijalnoj TV Happy. No oni su sve sveli na “ukinite televizije Happy i Pink i podnesite svi ostavke, kazao je Vučić.

Televizije Happy i Pink našle su se zbog opscenih ‘reality show’ programa na udaru prosvjednika koji su zatražili da im se oduzme nacionalna frekvencija jer šire nasilje i mržnju kao i da se ukinu ‘reality show’ programi.

Vučić je rekao kako je dobro za zemlju da na skupu nisu sudjelovale stranke desne oporbe, a da su organizatori prosvjeda zloupotrijebili tragediju u školi i pokazali se “ogoljeno kao lešinari”.

Vučić: Zašto sam ja prva vijest u Hrvatskoj, a Plenković i Milanović to u Srbiji nisu?

Komentirajući da mediji u Hrvatskoj pozorno prate posljednje događaje vezane uz dva masovna ubojstva u Srbiji i da im je on u središtu pažnje, Vučić je upitao zašto je on prva vijest u Hrvatskoj, a hrvatski premijer i predsjednik Andrej Plenković i Zoran Milanović to nisu u Srbiji.

– To je zato što nešto dobro radim za ovu zemlju, a ne što su se zabrinuli za Srbiju, odgovorio je Vučić na svoje pitanje.

Zahtjevi prosvjednika

Na početku prosvjeda, ispred parlamenta Srbije, razvijen je transparent “Srbija protiv nasilja”, a na početku skupa upućeni su zahtjevi da se hitno zaustavi promoviranje nasilja u medijima i javnom prostoru.

Prosvjednici traže i oduzimanje nacionalnih frekvencija provladinim komercijalnim televizijama Pink i Happy koje šire nasilje i mržnju u svojim ‘reality show’ programima i ukidanje te vrste programa.

Zatraženo je i gašenje tiskanih medija i tabloida koji promoviraju mržnju i nasilje.

Traži se i smjena ministra policije Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina. Ostavku, koju je ranije na inzistiranje javnosti podnio ministar prosvjete Branko Ružić, prosvjednici vide kao dokaz da “vlast poznaje samo pritisak građana” i da je “neophodno ustrajati dok se svi zahtjevi ne ispune”.

U Srbiji sve mora stati zbog budućnosti, poručuje nastavnica iz Novog Sada

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Marina Vidojević je, uputivši sućut, poručila da obitelji, rođaci, prijatelji, kolege i učenici škole ‘Vladislav Ribnikar’ u kojoj se dogodila tragedija nisu sami.

– Ovdje smo jer ne možemo više čekati, predugo smo šuteći čekali, okretali glavu na drugu stranu, očekivali da će netko drugi rješavati probleme, a u tom ozračju zlo je raslo i tragedija nas je udarila u lice na najgori način, naglasila je Vidojević.

Narod smo koji se uvijek borio protiv zla i pobjeđivao, rekla je Vidojević i istaknula da je zlo koje potiče nasilje u javnom prostoru “pitanje iznad svake politike”, što su prosvjednici popratili skandiranjem “Vučiću ostavka”.

Profesorica Novosadske gimnazije Tanja Roganović poručila je na novosadskom prosvjedu da je Srbija na koljenima i da je neophodno zaustaviti se i ‘resetirati’ sustav” koji “traži samo birokratsko praćenje programa, a prosvjetarima je oduzeo pravo da budu pedagozi”, javio je portal 021.

– Zaustavimo korak kao roditelji i zagrlimo ljubavlju one koje smo rodili. U Srbiji sve mora stati zbog budućnosti, poručila je Roganović.

U Novom Sadu cvijeće Dunavom poslano u Beograd 

Na prosvjedu u Novom Sadu s Varadinskog mosta je u Dunav bačeno cvijeće i simbolično poslato rijekom ka Beogradu. Idući prosvjed u Novom Sadu zakazan je za četvrtak.

Prosvjednici u Beogradu su, u dugoj povorci i šutnji, od srbijanskog parlamenta središnjim gradskim ulicama prošetali do zgrade vlade Srbije i ponovili zahtjeve vlastima.

Zastupnik oporbene Demokratske stranke Srđan Milivojević izjavio je novinarima da se, prema policijskim procjenama, na prosvjedu “Srbija protiv nasilja” okupilo 50.000 ljudi.

Istodobno, vlasnik komercijalne provladine TV Pink Željko Mitrović, koja se zbog svog ‘reality’ programa našla na popisu zahtjeva prosvjednika, objavio je na Twitteru da se u središtu Beograda na “oporbenom prosvjedu, prikrivenom naslovom ‘Srbija protiv nasilja'”, okupilo nešto više od 2000 ljudi”. Mitrović je uz to objavio i fotografiju, ali onu koja je snimljenu dronom na samom početku okupljanja ispred srbijanskog parlamenta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prosvjedni skupovi organizirani su i u Kragujevcu, Kraljevu i Čačku.

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, na pitanje kako se dogodila kultura nasilja i kriminala u Srbiji, rekla je da su devedesete godine stavljene pod tepih.

– Svi ratni zločinci i nasilnici iz 90-ih godina javne su osobe koje promoviraju svoje kriminalne vrijednosti. Stvorena je opća atmosfera koja pogoduje raznim patologijama, govori.

Naglašava kako je društvo nefunkcionalno, a mediji su pod kontrolom predsjednika Vučića i sve dok je tako, kaže, toksična atmosfera i dalje će trajati.

– Ovi masakri koji su se dogodili prošli tjedan probudili su društvo koje je reagiralo empatijom. Hoće li to biti dovoljno da se kao društvo okrenemo nekim ozbiljnijim reformama, to će se vidjeti, naglasila je Biserko.

Ističe kako mediji stvaraju toksičnu atmosferu.

– Medijska politika mora se promijeniti. Nema mjesta za nezavisne medije i usto vlast je zaplašena njihovim djelovanjem jer ne mogu kontrolirati dokle oni idu, govori.

Vučić je najavio rigorozne mjere. Biserko govori da su potrebne s obzirom na to da je Srbija jedna od najnaoružanijih zemalja. No pita se hoće li to uspjeti.

– To zahtijeva uljuđivanje ove vlasti, no teško je vjerovati da će ona krenuti tim pravcem, naglasila je Biserko.

Iz Beograda se u podnevni Dnevnik javio Marin Ćurić.

Rekao je da su se u Osnovnu školu Vladislava Ribnikara vratili učenici od 1. do 4. razreda, a ostali razredi to bi trebali učiniti u srijedu.

– Ispred škole stoje četiri policajca, a vrata škole otvaraju samo zaposlenici. U svih 1800 škola raspoređeni su policajci, ali i na mjestima gdje se okuplja veći broj građana poput trgovačkih centara, rekao je HRT-ov novinar.

Istaknuo je i da je zdravstveno stanje ranjenih i dalje nepromjenjivo.

– Djevojčica i dječak koji su ranjeni u osnovnoj školi i dalje su kritično, kao i tri osobe ranjene kod Mladenovca.

Srbijanski MUP pozvao je sve građane da od danas do 8. lipnja policijskim postajama predaju nelegalno oružje i streljivo koje posjeduju, bez objašnjenja o podrijetlu i bez kaznenih posljedica. Nakon isteka tog roka slijedit će pretresi i drastične kazne, poručio je MUP. To upozorenje u nedjelju navečer ponovio je i srbijanski predsjenik Aleksandar Vučić u intervjuu za RTS.

Obrazlažući namjeru da se poslije dvije tragedije drastično smanji i broj oružja u legalnom posjedu, Vučić je rekao da će nakon primjene tih mjera biti manje “do 90 posto legalno izdanog oružja”, ne računajući lovačko.

U Srbiji se, prema podacima nacionalne asocijacije za oružje, u privatnom posjedu drži više od 900.000 komada raznog naoružanja – od pištolja do lovačkog oružja, objavili su mediji u povodu tragične pucnjave u školi i mladenovačkim selima.

Prema podacima iz istraživanja švicarskog istraživačkog projekta Small Arms Survey iz 2018. godine, procjenjuje se da se Srbija, uz Crnu Goru, nalazi na trećem mjestu u svijetu po broju komada oružja na 100 stanovnika.

Istraživanje pokazuje da je na prvom mjestu SAD s oko 390 milijuna komada oružja. Na drugom mjestu je Jemen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Čisti se, pere se Mostar / Bljesak.info

Čisti se, pere se Mostar / Bljesak.info

Banjalučanin sa ekipom osvojio istorijsku titulu prvaka Poljske

Banjalučanin sa ekipom osvojio istorijsku titulu prvaka Poljske