Categories: Estrada

ČEŽNJA, PATNJA I BOL U STIHOVIMA: Tek sad vidimo koliko je Silvana bila ispred svog vremena

Bluz kao muzički pravac nikad u potpuosti nije zaživio na našem podneblju. Bar ne u originalnom obliku. Međutim, to ne znači da našoj muzičkoj tradiciji nedostaje pjesama melanholičnog duha, sporijeg ritma, tugaljivog stiha. Sevdalinka je po tim osobenostima jako slična bluzu, a isto se može reći i za starogradsku muziku. To su pjesme koje toliko ličnog nose u sebi, da je praktično nemoguće interpretirati ih ukoliko se ne pronalazite u stihovima pjesme. Kad se na to doda činjenica da su najčešće takve pjesme izvođene po kafanama, u vrijeme kada su kafane imale institucionalnu ulogu, dolazimo do spoznaje istinskog doživljaja tih pjesama. Tuga, bol, patnja i čežnja u zadimljenom prostoru uz karirane stolnjake uobličeni u melodiju i stihove. To je starogradska, kafanska muzika, naš oblik bluza.

Prva asocijacija na tu žanrovsku vrstu kod nas obično je Toma Zdravković. Pjevač koji ima nesaglediv niz bezvremenskih pjesama i boem neprevaziđenog kalibra. Legenda kafane! Čovjek ima toliki broj generacijskih pjesama, da je skoro pa nemoguće izabrati jednu koja bi, svojom osobenošču, odskakala od drugih. Kada bi se moralo birati, to bi bila pjesma koju on nije otpjevao, ali koju je napisao. To je pjesma “Šta će mi život,” koju je ovaj neprevaziđeni boem napisao za Silvanu Armenulić.

Priča ide ovako: U ljeto 1958. godine, dok je još bila mlada pjevačica, ne toliko popularna, ali definitivno vrijedna pažne, Silvana je u parku, negdje u Leskovcu, srela gladnog mladića, koji je došao sa sela u potrazi za poslom. Budući da je znala šta znači patiti u životu, odlučila se da mu pomogne. Našla mu je smještaj, a taj se mladić uz Silvanu počeo družiti sa muzičarima, te pjevati s njima. Nije mnogo vremena prošlo dok sebi nije izgradio status najslavnije figure muzičke scene. To je naravno bio Toma Zdravković.

Desetak godina kasnije, na komadu papira kojeg je uzeo od konobara, napisao je pjesmu “Šta će mi život,” te je u znak zahvalnosti poklonio Silvani, a ona tom pjesmom uklesala svoje ime u vječnoj listi slavnih izvođača.

Pjesma je objavljena na istoimenoj ploči 1970. godine, te se skoro pola vijeka kasnije, pjeva sa ništa manjim žarom i emocijom. Pomenuta tuga, bol, patnja i čenja izbijaju iz svakog stiha. Malo toga ostane u čovjeku, kada patnjom iscrpi svoje biće, osim iskrene ispovijesti, koja stoji kao spomenik svim drugim tugama, bolima, patnjama i čežnjma. Zato toliko volimo tu pjesmu. Generacijama. Zbog toga što dio sebe nalazimo u njoj, jer se poistovjećujemo s njom, jer u njoj nalazimo olakšanje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Interesantno kako je patnja u delti Misisipija dobila jako sličan izražaj patnji na brdovitom Balkanu. Nemojte poslije reći da kod nas bluz ne živi.

Piše: Ozren T.

Redakcija

Recent Posts

OVI PJEVAČI UBJEDLJIVO NAJVIŠE ZARAĐUJU! Sa nastupa se ne vraćaju bez 10.000€, a on pjeva samo u inostranstvu!

Pevači su danas jedni od najbogatijih ljudi sa ubedljivo najvećim zaradama, a poznato je da…

17 minuta ago

Trajekt “Oliver” uplovio u Velu Luku, rodno mjesto neprežaljenog pjevača

Trajekt "Oliver"Foto: HTV / HRTTrajekt Oliver, koji je dobio ime po neprežaljenom pjevaču Oliveru Dragojeviću,…

23 minute ago

Tužilaštvo saopštilo kada će donijeti odluku o gonjenju nakon tuče košarkaša

BEOGRAD - Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da će odluku o…

52 minute ago

INDIRA RADIĆ OTVORILA DUŠU: Išla sam i borila se kao moreplovac

Indira Radić posljednjih godina se ne eksponira u javnosti, i o njenom privatnom životu se…

1 sat ago

Gazanija sjajan izbor za vrtove i balkone koji su stalno na suncu

Biljka koju ćete uočiti zbog njezinih velikih cvjetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako…

2 sata ago

HARIS DŽINOVIĆ PLATIO KĆERKI ODLAZAK NA MALDIVE! Đinine velike grudi u prvom planu, ulazi u Indijski okean u minijaturnom bikiniju

Pevač Haris Džinović se nedavno, posle više od dve decenije ljubavi, razveo od Meline Galić.…

2 sata ago