in

Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana Grada Pule

Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana Grada Pule
Slatka-Tajna.Eu
Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana Grada Pule

Zoran Milanović

Foto: Dario Andrišek / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule povodom Dana oslobođenja, koji se ujedno obilježava i kao Dan Grada Pule.

Predsjednik Milanović u govoru je komentirao i tragedije koje su se dogodile posljednjih dana u Srbiji zbog dostupnosti oružja.

– Takve grozne stvari događaju se jer među ljudima ima previše oružja. U stvari, svako oružje među ljudima je previše. Oružje je za ubijanje, za rat i trebalo bi, koliko god je to moguće, oružje biti isključivo u rukama vojske i policije. Sve drugo su iznimke koje trebaju potvrđivati to pravilo“, rekao je predsjednik Milanović te istaknuo kako je kontrola oružja u Hrvatskoj na jednoj dobroj razini.

– Oružje treba biti u rukama onih koji s njime znaju. To nije za obične ljude, rekao je predsjednik Milanović i dodao kako tragični događaji u Srbiji nalažu da se ozbiljno pozabavimo s problemom oružja među ljudima.

Potom je govorio o oslobađanju Pule koja taj datum slavi kao Dan grada.

– Zašto oružje još uvijek ima veliki značaj u našoj današnjoj priči? Pula je oslobođena ’45. godine, na današnji dan. Oslobođena je oružjem. Oslobođena je, ali ono što je za nas sloboda za neke je bio odlazak, egzodus, totalni poraz, naveo je Predsjednik. 

Oružje treba biti u rukama onih koji s njime znaju. To nije za obične ljude.

Zoran Milanović

U tom smislu, kazao je kako je Pula bila grad u kojem su Hrvati bili manjina, a da su u najvećem broju otišli oni koji nisu bili Hrvati.

– Pula je neko vrijeme bila prazan grad. Istra ne. Istra je bila većinski hrvatska zemlja. Međutim, Istra nikada ne bi bila slobodna i Istru nikada ne bismo slavili na ovakav način i bili ponosni na nju – zato što je uredna, organizirana, tolerantna, dvojezična – da nije bilo oružja. Bez hrvatskog oružja, bez partizanskog oružja, nikada ne bi bila, istaknuo je predsjednik Milanović i poručio kako se toga ne trebamo stidjeti i djecu učiti o tome jer je to važan dio naše povijesti na koju trebamo biti ponosni.

– Povijesti koja se ponosno nosi na prsima, povijesti čiji je časni i onaj duboki dio prenesen i u devedesete godine i sve ono dobro, pošteno i hrabro što je učinila Hrvatska vojska ali i pokojni admiral JNA, koji je nažalost predstavljao iznimku od pravila. Drago mi je da to niste zaboravili i da danas činite ono što činite. Taj čovjek je to zaslužio. Da je bilo više takvih ljudi, danas bismo o oružju pričali manje, rekao je predsjednik Milanović osvrnuvši se na posmrtno dodijeljenu Povelju „Počasnog građanina Grada Pule“ admiralu Vladimiru Baroviću.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nadalje, za Grad Pulu predsjednik Milanović rekao je da je grad koji napreduje zahvaljujući radu i trudu jedne generacije političara i javnih ljudi, kulturnih i prosvjetnih djelatnika te urbanista.

– Puli je dosta trebalo da se oporavi. Taj oporavak se danas vidi. Pula je grad kojem je trebalo puno vremena da se sve ono što je bilo decenijama zapušteno digne do razine kada je to vidljivo, rekao je.

Zaključno je predsjednik Milanović još jednom poručio da oružje mora biti u rukama onih koji s njime znaju.

– Kao što to znaju ovlaštene službe, kao što su to znali oni koji su po nuždi, ali i prema srcu i uvjerenju prije sedamdeset osam godina oslobodili ovaj grad. Ali na ponos ovog grada. Ovaj grad danas objedinjuje sve ono najbolje što je Istra, a ja bih rekao i hrvatski narod ikada imao – to je slobodoljubivost, poštenje i patriotizam – to su te tri ključne stvari, zaključio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici govorili su predsjednica Gradskog vijeća Pule Marija Marković-Nikolovski, gradonačelnik dr. sc. Filip Zoričić, župan Istarske županije Boris Miletić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ivan Bubić te su dodijeljene i godišnje nagrade najzaslužnijim pojedincima i udrugama za doprinos razvoju Grada.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Emina Jahović ponovo zaljubljena, ovo je njen novi izabranik

Emina Jahović ponovo zaljubljena, ovo je njen novi izabranik

Primio je toliko batina (VIDEO)

Primio je toliko batina (VIDEO)