in

Sve spremno za 10. jubilarni Dječiji festival u Zenici

Sve spremno za 10. jubilarni Dječiji festival u Zenici
Slatka-Tajna.Eu
Sve spremno za 10. jubilarni Dječiji festival u Zenici

Sve je spremno za 10. jubilarno izdanje Dječijeg festivala koji će biti održan u gradskoj Areni Zenica u utorak, 09. maja. Očekuje se dolazak oko 6.000 mališana koji izučavaju turski jezik iz 40 bosanskohercegovačkih gradova koji će uživati u koncertu, pjesmama i zabavi družeći se i sa mališanima iz zemljotresom pogođenih turskih područja. Program sa bogatim zabavnim sadržajem uz veliki broj gostiju i zvanica u Zenici počinje u 13 sati.

Dječiji festival u Zenici kruna je svih godišnjih aktivnosti koje organizuje institut „Yunus Emre“ pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

“Institut sprovodi program „Moj izbor je turski“ u sklopu kojeg realizujemo mnoge aktivnosti tokom godine: razna takmičenja, sport, fudbal, odbojka, takmičenja u pjevanju, izgovaranju brzalica i tako dalje. Organizujemo i posjete bh. škola turskim školama. Radimo na tome da se u školama u kojima se izučava turski jezik radi i na opremanju škola. Ove godine organizujemo Dječiji festival koji je kruna aktivnosti tokom godine. Očekujemo djecu iz iz Stoca, Čapljine, Gradačca, Mostara, Maglaja… Veliki broj sponzora je pomogao u tome kao i podrška turskih kompanija kao što su Ziraat Bank, TIKA, Anadolija i TRT. Ovo su aktivnosti zajedničkih snaga pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske”, naglasio je direktor instituta „Yunus Emre“ Mehmet Akif Yaman.

Na festivalu u Zenici bit će dodijeljene nagrade najboljim učesnicima dosadašnjih takmičenja. Uz bosanskohercegovačke narodne igre, izvedbe će imati i ekipe iz Turske, a čut će se pjesme i na bosanskom i turskom jeziku.

“Ove godine imamo specijalne goste. Kao što znamo, 06. februara je Tursku pogodio veliki zemljotres, ove godne imamo priliku ugostiti mališane iz regija pogođenih zemljotresom zahvaljujući Općini Selcuklu iz Konye. Ugostit ćemo ekipu Gorske službe Zenice koja je otišla i pomogla u Turskoj. I naravno, program ce biti završen koncertom Amela Ćurića”, istakao je Yaman.

Upravo je bosanskohercegovački muzičar, Amel Ćurić, ovogodišnja želja bh. mališana koji izučavaju turski jezik.

“Moram reći da mi prije svake organizacije gdje pitamo djecu koga želite vidjeti i ove godine su uz veliku razliku u odnosu na ostale kandidate rekli: Amel Ćurić i djeca ga s velikim nestrpljenjem iščekuju”, poručio je Yaman.

Svima koji 09. maja  budu u zeničkoj Areni, Amel Ćurić obećao je dobru zabavu.

“Čast mi je da uveličam desetu godišnjicu festivala, pokušat ću zabaviti svu djecu koja dolaze iz svih gradova i koji su možda, neki od njih, prvi put na takvom događaju, drago mi je da ću biti dio toga. S obzirom da sam pobjednik takmičenja “X Factor“ koji su gledala i djeca, bit će mi drago da izvedem pjesme po kojima me tamo znaju, izvest ću i svoje pjesme poznate kao što je i „Što nas ima mašala“ za koji su domaćini izrazili želju da je otpjevam i dva puta! Upravo ta pjesma i govori o svim poznatim ličnostima iz BiH koji su doprinijeli, svako na svoj način BiH, pjesma je i edukativnog karaktera i biće mi čast da je otpjevam na festivalu! Potrudiću se da otpjevam jednu pjesmu i na turskom jeziku da vidite kako ja izgovaram turski jezik”, poručio je Ćurić.

Osim Dječijeg festivala u Zenici, mališani, porodice i odrasli moći će u narednim danima uživati u manifestariji „Dani Turske u Općini Novi Grad Sarajevo“. U Centru Safet Zajko ovog vikenda, 06. i 07. maja bit će upriličen veliki zabavni događaj uz turske delicije.

“Tamo ćemo ćemo priliku ponuditi posjetiocima najljepše primjere iz turske kuhinje, baklava je na putu dolazi iz Gaziantepa, dolazi i sladoled iz Kahramaraša. Dolaze animatori iz Turske, imat ćemo ebru crtanje na vodi, bojenje lica, performans tradicionalnih narodnih igara škole iz Turske, Latif Moćević također s performansom „Mravko Travko“. Za kraj aktivnost „story walk“ vezano za priču „Superman“ čiji je autor Mevlana Idris”, naglasio je Yaman.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U okviru manifestacije „Dani Turske u Općini Novi Grad Sarajevo“, od 07. do 10. maja moći će se uživati u danima turskog filma. Sve projekcije koje će biti besplatne za sve građane u kinu Općine Novi Grad Sarajevo.

“Imamo komediju „Ne pričaj mi priče“ koja pobliže prikazuje istanbulske mahale. Imamo film „Akif“ koji govori o nastanku turske himne koji je napisao Mehmet Akif Ersoy. Tu je i film „Zrno pšenice“ koji govori o čovjeku koji je uprkos invaliditetu postao poslanik u narodnoj skupštini. On će nakon filma biti tu sa nama i bit ćemo u prilici da pričamo sa njim. I za djecu imamo tokom dana u dnevnim projekcijama turske dječije filmove. Nadamo se da će ove aktivnosi postati tradicionlne i da ćemo ih imati svake godine. I naravno, uz pomoć medija očekujemo veliki broj ljudi u navedenim datumima”, rekao je Yaman naglasivši da su svi pomenuti događaji potpuno besplatni.

Turski ambasador u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin poručio je kako sve navedene aktivnosti imaju veliki značaj.

“Ostalo mi je još samo da sve pozovem na ove aktivnosti! Sam Dječiji festival ima veliki značaj za sve nas jer se organizuje povodom 23. aprila koji se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta. Dječiji festival je značajan za nas ovdje u BiH, imat ćemo priliku vidjeti 6.000 djece iz 40 gradova BiH. Festival se organizue pod pokriviteljstvom Ambasade i drugih turskim kompanija i sponzora. Zahvaljujem i gospodinu Ćuriću koji ce biti uz naše mališane u Zenici i koji su ga, kako sam čuo, demokratski izabrali. Pozivam vas sve da budete sa nama u našim aktivnostima”, poručio je turski ambasador.

Inače, turski jezik se izučava kao izborni predmet u državnim školama širom BiH od školske 2011/12. godine u sklopu projekta “Moj izbor je turski” koji sprovodi institut „Yunus Emre“. Projekat koji je počeo sa 1.100 učenika u školskoj 2011/12. godini, u školskoj 2022/23. doseže broj od 8.522 učenika. Do danas je više od 15.000 učenika imalo priliku da uči turski jezik u svojim školama.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Navijači Partizana najavili totalno drugačije ponašanje u meču protiv Reala

Navijači Partizana najavili totalno drugačije ponašanje u meču protiv Reala

NOVOPAZARAC JE NAJBOLJI MASER NA SVIJETU: Admir Sinanović bolji čak i od Tajlanđana

NOVOPAZARAC JE NAJBOLJI MASER NA SVIJETU: Admir Sinanović bolji čak i od Tajlanđana