in

Plaće neće rasti, mirovine će biti manje

Plaće neće rasti, mirovine će biti manje
Slatka-Tajna.Eu
Plaće neće rasti, mirovine će biti manje
Božo Petrov na konferenciji za novinare

Božo Petrov na konferenciji za novinare

Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Nižu se reakcije na najavu premijera Andreja Plenkovića da će Vlada od 1. siječnja iduće godine krenuti sa sveobuhvatnim paketom za povećanje plaća.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić komentirao je u srijedu prijedlog porezne reforme rekavši da žele krenuti u to i omogućiti podizanje plaća, posebice onima s najnižim primanjima, a župan Željko Kolar Vladi je poručio da “ne dira u proračune jedinica lokalne i regionalne samouprave”.

Bačić je naglasio da se trenutno provodi analiza kako i na koji način omogućiti podizanje plaća te dodao da model u kojem bi se povećavao osobni odbitak ne bi polučio rezultate ‘jer je velik broj građana oslobođen od plaćanja poreza na dohodak’.

U tom vidu teško da može doći do značajnijeg povećanja plaća, pa se zbog toga razmatraju mogućnosti da se uđe u rekonstrukciju plaćanja doprinosa na mirovinsko osiguranje. Jasno da ta činjenica ne bi dovela do smanjenja mirovina naših sugrađana, ali se razmatra kako i na koji način našim sugrađanima kroz šesti krug porezne reforme povećati njihove plaće, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva koji je u Gornjoj Stubici obišao tri lokacije na kojima počinje gradnja zamjenskih obiteljskih kuća za stradale u potresu.

Komentirao je i nezadovoljstvo predstavnika pojedinih jedinica lokalne samouprave zbog mogućnosti ukidanja prireza.

– Vodi se računa i o tome da se ne smanje prihodi jedinica lokalne samouprave, iako treba reći da su prema izvješću o izvršenju proračuna, prema prvim pokazateljima u prošloj godini, jedinice lokalne i područne samouprave zabilježile ukupan suficit od 3 milijarde kuna, rekao je Bačić.

Pojasnio je da je do suficita došlo zbog povećanja prihoda od poreza na dohodak s obzirom na to da su u Hrvatskoj značajno povećane plaće.

– Još ništa nije definitivno odlučeno, taj model se razmatra, ili kroz rekonstrukciju, ako tako mogu reći, poreza na dohodak, ili pak kroz rekonstruiranje i definiranje drugačije stope poreza na mirovinsko osiguranje. U svakom slučaju, cilj je da se povećavaju plaće našim sugrađanima, a prije svega onima koji imaju najniža pitanja, istaknuo je ministar Bačić.

U tom vidu teško da može doći do značajnijeg povećanja plaća, pa se zbog toga razmatraju mogućnosti da se uđe u rekonstrukciju plaćanja doprinosa na mirovinsko osiguranje. Jasno da ta činjenica ne bi dovela do smanjenja mirovina naših sugrađana, ali se razmatra kako i na koji način našim sugrađanima kroz šesti krug porezne reforme povećati njihove plaće.

Branko Bačić

Kolar: Podržavam povećanje plaća, ali zadiranje u sredstva JLS stvorit će problem u provedbi projekata


Krapinsko- zagorski župan
Željko Kolar naglasio je da podržava svaku odluku i mjeru koja ide prema povećanju plaća, ali je i apelirao na Vladu RH “da ne dira u proračune jedinice lokalne i regionalne samouprave”.

– Mi smo planirali određene projekte u vremenskom razdoblju za 2024. i 2025. u projekcijama proračuna i moramo osigurati dio vlastitih sredstava i svako dodatno zadiranje u naša izvorna sredstava bi nam stvaralo problem u provedbi projekata. Vjerujem da je Vlada toga svjesna i da se takvi zahvati neće dogoditi, kazao je Kolar.

Petrov (Most): Plaće neće rasti, a mirovine će biti manje

Čelnik Mosta Božo Petrov komentirao je na konferenciji za novinare najave Vladine porezne reforme i povećanja plaća od iduće godine. Ocijenio je da je riječ o financijskoj akrobaciji zbog koje će, rekao je, plaće rasti malo ili nimalo, a mirovine će biti niže.

– Prosječni troškovi života u zadnje dvije godine u Hrvatskoj narasli su minimalno za 400 eura. Vlada planira prosječno povećanje plaća za otprilike 60 eura, dakle, gotovo deset puta manje nego što su narasli troškovi života, a i to planiraju tek iduće godine, kazao je Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru.

Kao u teleprodajama, ‘nije to sve’.

Božo Petrov, čelnik Mosta

– A kao u teleprodajama, ‘nije to sve’, već na ljeto, prije tog povećanja plaća, namjeravaju se dignuti cijene goriva, pa dolazi do novog rasta cijena proizvoda, rekao je. 

– Ali ni to nije sve  – Vlada kroz ovo povećanje planira odrediti dio bruto plaće u kojem se neće uzimati za mirovinski stup, što znači da će davanja za mirovinski stup za mirovine biti manji pa će proračunska rupa za mirovinu biti veća –  što će u konačnici opet sve platiti građani, a dugoročno će im mirovine biti manje, ustvrdio je Petrov.

Dakle, plaće će nam rasti malo ili nimalo, a mirovine će biti manje.

Božo Petrov, predsjednik Mosta

– Dakle, plaće će nam rasti malo ili nimalo, a mirovine će biti manje. To je ta Vladina financijska akrobacija povećanja plaće, ocijenio je Petrov. 

Poručio je da Vlada, kojoj je stalo do rasta plaća, neće izdati 120 tisuća dozvola za strane radnike jer se zna da će, ako je ponuda veća, i plaća stagnirati.

– Osim toga, dodao je, način na koji su se počeli odnositi prema ljudima za koje su dali radne dozvole je sve samo ne čovječan.

Poruka Vladi: Ako želite da plaće rastu, ulagat ćete u gospodarstvo i poboljšati investicijsku klimu

– Vlada daje mrvice sa stola, ali ako stvarno želite da plaće u Hrvatskoj rastu, onda ćete ulagati u gospodarstvo, olakšati administrativne barijere, poboljšati investicijsku klimu, provesti reformu pravosuđa i napraviti niz drugih stvari kako biste dobili direktne investicije i privukli industriju u Hrvatsku, poručio je Petrov. Umjesto toga, napomenuo je, proizvode se proizvodi niske vrijednosti, a neka druga prerađivačka industrija na konto naših sirovina stvara visoke dodane vrijednosti i zarađuje na nama.

Poručio je da se to treba promijeniti u Hrvatskoj ako se stvarno želi da ljudi osjete rast plaća i umirovljenici na mirovinama.

– Više puta smo im rekli barem tri stvari – smanjite porez na dohodak s 20 na 15 posto, indeksirajte najniže mirovine po inflaciji i uvedite fiksne dječje doplatke, jednake i pravedne za sve, po djetetu, ponovio je Petrov. 

Ustvrdio je da se nisu regulirale ni kontrolirale cijene, da je bilo lova u mutnom u posljednje dvije godine i da je država godišnje dobivala 3,5 milijarde eura više kroz poreze.

Imaju novaca i zašto se onda okreću prema gradovima, zašto ne riješe sve katastrofalne rupe u zdravstvu.

Božo Petrov, čelnik Mosta

– Imaju novaca, zašto se onda okreću prema gradovima, zašto ne riješe sve katastrofalne rupe u zdravstvu, zašto puštaju mešetarima, kradljivcima, lopovima, korumpiranim ljudima da zarađuju na bolesti i smrti ljudi, što smo vidjeli zadnjih dana. To su načini kako će rasti plaće u Hrvatskoj, a ne ovo što Vlada predlaže, zaključio je Petrov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Halid Muslimović o dugovima zbog kojih je završio na sudu: Čist sam k’o suza!

Halid Muslimović o dugovima zbog kojih je završio na sudu: Čist sam k’o suza!

Moj plan bio protiv Reala, a ne protiv Tavareša

Moj plan bio protiv Reala, a ne protiv Tavareša