in

Legenda koja neće biti zaboravljena: Godišnjica od smrti Ivice Osima

Legenda koja neće biti zaboravljena: Godišnjica od smrti Ivice Osima
Slatka-Tajna.Eu
Legenda koja neće biti zaboravljena: Godišnjica od smrti Ivice Osima

Na današnji dan prije tačno godinu u 81. godini napustio nas je Ivica Osim.

Osim je preminuo u austrijskom Grazu gdje je živio posljednjih nekoliko godina. Ova tužna vijest brzo je prostrujala u bh. javnosti, ali regionom i šire, te su mnogi odlučili odati počast Osimu.

Rođen je u Sarajevu 1941. godine. Odrastao je na Grbavici gdje je počeo da trenira nogomet, a za prvi tim je zaigrao u sezoni 1959/60. 11 godina nastupao je za Plave i odigrao je 250 zvaničnih mečeva te postigao 75 golova.

Otišao je 1970. u Francusku i igrao je za Strasbourg, Sedan i Valenciennes. Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je 16 utakmica i dao osam golova, a kasnije je bio uspješan kao selektor Jugoslavije.

Kao trener se proslavio na klupi Željezničara, vodio još Partizan, Panathinaikos, Sturm, JEF United, te je na kraju karijere vodio Japan. Predvodeći austrijski Sturm ostvario je najveće uspjehe ovog kluba u historiji, a proglašen je i za najboljeg trenera ovog kluba u historiji.

U Japanu je za kratko vrijeme ostavio neizbrisiv trag i stekao je status legende. Japanci ga nikad nisu zaboravili, a 2016. godine na svečanoj ceremoniji od japanske vlade je u sklopu carskog nagađivanja dobio Orden izlazećeg sunca, a ova nagrada dodjeluje se kao priznanje za doprinos razvoja fudbala u Japanu i promociju međusobnog razumijevanja između Japana i Bosne i Hercegovine.

Japanci su pisali i knjige posvećene Osimu, a knjiga pod nazivom “Riječi Osima” u kojoj su bili napisani njegovi citati prodana je za kratko vrijeme u više od 400.000 primjeraka i bila je bestseller u Japanu.

Prije 15 godina doživio je moždani udar. Godine 2011. FIFA ga je postavila na čelo Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH i zajedno sa svojim timom spasio je bh. fudbal koji je bio suspendovan od FIFA- i EUFA-e. Smatra se jednim od najvažnijih ličnosti u historiji bh. nogometa i njegov odlazak svakako je nenadoknadiv gubitak kako za bh. fudbal, tako i za sve one koji su poznavali popularnog Švabu.

Graz je krajem prošle godine dobio trg Ivice Osima, dok je u februaru ove godine na stadionu Grbavica otkrivena spomen ploča u čast Ivice Osima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nedavno je Ivica Osim dobio novo priznanje. Naime, Skupština Kantona Sarajevo donijela je odluku o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulver Ivice Osima.

Oduševilo je to bh. javnost i svakako se radi o potezu za pohvalu.

Delegacija FK Željezničar će u ponedjeljak na Gradskom groblju Bare obilježiti prvu godišnjicu smrti naše legende Ivice…

Posted by FK Željezničar on Sunday, April 30, 2023

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Iz FK Željezničar su naveli da će danas na Gradskom groblju Bare obilježiti prvu godišnjicu smrti Ivice Osima.

“Delegacija FK Željezničar će u ponedjeljak na Gradskom groblju Bare obilježiti prvu godišnjicu smrti naše legende Ivice Osima. Posjeta i odavanje počasti zakazana je za 12:15 sati. Pozivamo sve navijače i simpatizere da nam se pridruže“, istakli su iz FK Željezničar.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tahirović i Prce čestitali Zmajevima: “Kapa do poda, ponosimo smo na vaš uspjeh”

Tahirović i Prce čestitali Zmajevima: “Kapa do poda, ponosimo smo na vaš uspjeh”

OVO JE SESTRA SANJE KUŽET: Ne zna se koja je ljepša

OVO JE SESTRA SANJE KUŽET: Ne zna se koja je ljepša