in

Delicije turske kuhinje: Recepti za ukusna jela koja možete pripremiti za iftar

Delicije turske kuhinje: Recepti za ukusna jela koja možete pripremiti za iftar
Slatka-Tajna.Eu

Turska je poznata po tradiciji, bogatoj kulturi, ali i jedinstvenoj kuhinji koju čini raznolikost sastojaka i aroma. Za ramazan donosomo nekoliko recepata za najukusnija turska jela koja možete pripremiti za iftar

 

Jogurt čorba

Sastojci:

Za čorbu:

300 g mljevenog mesa

180 g riže

1 kašika maslinovog ulja

vegeta, so, biber

 

Za sos:

400 g jogurta

1 jaje

1 kašika brašna

 

Dekoracija:

3 kašike maslinovog ulja

1 kašika suhog peršuna

 

Priprema:

Meso propržite na maslinovom ulju, zatim dospite 400 mililitara vode. Opranu rižu dodajte mesu. Dodajte vegetu, so i biber te kuhajte na tihoj vatri desetak minuta. U međuvremenu, napravite sos od jogurta, brašna i jajeta. Ulijte sos u meso, promiješajte i kuhajte još deset minuta, dok se fino ne zgusne. Sipajte u tanjire, a peršun pomiješajte s maslinovim uljem i dekorirajte.

 

 

Kibbeh

Sastojci:

1 kg mljevenog mesa

400-500 g bulgura

1 1/2 kašičica soli

1 1/2 kašičica bibera

1 kašičica mješavine začina (đumbir, korijander, cimet, klinčić, lovorov list, kim)

2 glavice crnog luka

1/4 kašičica mljevenog kima

2-3 kašike maslinovog ulja

 

Priprema:

Potopite bulgur u hladnoj vodi otprilike pola sata. Dobro ocijedite. Dodajte 500 grama mljevenog mesa, isjeckanu glavicu crnog luka, kašičicu soli i bibera te mješavinu začina. Stavite u blender i dobro izmiksajte, dok smjesa ne počne ličiti na tijesto.

 

Fil:

Izdinstajte glavicu crnog luka na maslinovom ulju. Dodajte 500 grama mljevenog mesa, 1/2 kašičice soli i bibera i mljeveni kim. Kad je smjesa gotova, sklonite sa vatre i ohladite. Od tijesta uzimajte komade veličine jajeta. Prstom napravite mjesta za fil. Zatvorite rupu i na oba kraja malo uvrnite tijesto. Pržite  desetak  minuta u suncokretovom ili kukuruzovom ulju.

 

Bulgur

Sastojci:

200 g bulgura

kockica putera

1 kašika maslinovog ulja

2-3 čehna bijelog luka

1/3-1/2 kašičice morske soli

3,5 dl ključale vode ili temeljca (supe)

kašika sjeckanog peršuna ili korijandera

 

Priprema:

Stavite vodu ili domaći temeljac da proključa. U drugu, veću šerpu, ubacite puter, maslinovo ulje i sitno nasjeckani bijeli luk. Uključite ringlu, povremeno promiješajte i sačekajte dok luk ne počne da se prži. Kad počne da miriše, ali da i dalje ostane bijel, dodajte bulgur i miješajte dok se fino ne obloži uljem i postane staklast.

Smanjite vatru, posolite i dadajte ključalu tečnost. Promiješajte i poklopite. Primijetit ćete da će tečnost vrlo brzo nestati, ali nastavite da kuhate još pet minuta, dok bulgur ne počne da se lijepi za dno šerpe. Sklonite s ringle i ostavite poklopljeno od pet do deset minuta da se “odmori”. Zrna bulgura će biti slijepljena, ali ih samo rastresite viljuškom ili štapićem. Dodajte sjeckani peršun, korijander, biber ili začine prema vašem izboru.

 

Lahmacun

Sastojci:

Fil:

200 g mljevene junetine
1 glavica crnog luka
3 čehna bijelog luka
1 šaka peršuna
1 svježa crvena paprika
4 kašike pasiranog paradajza
1 kašičica mljevenog čilija i mljevene crvene paprike
so i biber prema vlastitom ukusu

Za tijesto:

300 g brašna za dizano tijesto
15 g svježeg kvasca
250 ml tople vode
1 kašičica soli
1 kašičica maslinovog ulja
3 kašike mlijeka i kašičica šećera (za kvasac)

 

Priprema:

Sve sastojke za fil, osim mesa, stavite u sjeckalicu i sitno narežite. Istresite u posudu, dodajte meso i zatim rukom sve dobro mijesite nekoliko minuta dok se lijepo ne poveže. Prema potrebi dodatno začinite, slobodno se poigrajte začinima i dodajte neke po svom ukusu.

 

Tijesto:

Prvo aktivirajte kvasac. Na laganoj vatri miješajte mlijeko sa šećerom. Razmrvite u to kvasac, dobro promiješajte kašikom, zatim pospite s malo brašna i ostavite da se diže. Brašno uspite u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. Kad se kvasac digne, ubacite ga u posudu i povežite s brašnom. Dodajte so i vodu pa zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, premažite uljem, vratite u posudu, pokrijte plastičnom folijom i pustite da se diže jedan sat.

Kad se tijesto diglo, podijelite ga na pet jednakih dijelova i oblikujte manje kugle. Razvaljajte kuglu što je tanje moguće na pobrašnjenoj površini, kako vam se tijesto ne bi lijepilo. Stavite na njega dvije kašike fila i zatim prstima lagano  raširite po tijestu i malo ga utisnite. Na isti način završite ostale kugle i stavite ih na limove za pečenje.

Lahmacun pecite 10-ak minuta na 220 Celzijevih stepeni. Gotov je kad se površina lijepo zapeče, a krajevi postanu tamni. Prije serviranja možete ga pošpricati s malo limunovog soka te dodajte malo sjeckanog peršuna i luka.

 

Ramazanski pide

Sastojci:

500 g brašna

125 ml tople vode

200 ml toplog mlijeka

3 kašike suncokretovog ulja

7 g suhog kvasca

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










1 kašičica šećera i soli

 

Za premazivanje:

1 žumance

1 kašika suncokretovog ulja

1 kašika čvrstog jogurta

 

Priprema:

U toploj vodi izmiješajte kvasac da se otopi pa dodajte šećer, mlijeko, ulje i so. Sve dobro promiješate pa dodajte prosijano brašno i zamijesite tijesto. Pokrijte folijom i ostavite na toplom da se udvostruči. U veliki lim stavite papir za pečenje. Tijesto stavite na papir pa ga prstima raširite u veliki krug.

U zdjelicu stavite kašiku brašna i 50 mililitara vode i promiješajte u glatku smjesu. Tri prsta obje ruke stalno umačite u tu smjesu i bockajte tijesto uokolo, 2-3 centimetra od ruba. Zatim po sredini radite isto. Pokrijte pide i ostavite 20-30 minuta da se diže.

Viljušku umačite u brašno s vodom i bockajte nadošlo tijesto po svim mjestima gdje ste to radili prstima. Umutite žumance, jogurt i ulje i dobro premažite nadošli pide. Pospite čurekotom i susamom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 Celzijevih stepeni 25-30 minuta.

 

Baklava

Sastojci:

Za šećerni sirup:

350 g šećera

¾ šolje vode

1 1/2 kašike glukoznog sirupa

iscijeđeni limun

⅛ kašičice soli

1 kašika vodice cvijeta naranče

 

Za fil:

340 g oljuštenih, sirovih i neslanih pistacija

 

Za tijesto

2 (500 g svaki) pakiranja lisnatog tijesta, ukupno 30 listova, odmrznuto

340 g neslanog putera

 

Priprema:

Za sirup:

U maloj posudi pomiješajte šećer, vodu, glukozni sirup, limun i so te na srednje jakoj vatri prokuhajte do punog vrenja uz povremeno miješanje, kako biste osigurali da se šećer otopi.

Kad prokuha, maknite s vatre i umiješajte vodicu cvijeta naranče. Prebacite u posudu iz koje ćete izlijevati sirup i stavite na stranu da se potpuno ohladi prije upotrebe.

 

Za baklavu:

Podesite stalak rerne na donji srednji položaj i zagrijte je na 150 Celzijevih stepeni. Usitnite pistacije. Pemažite lim puterom. Odmotajte tijesto na velikoj dasci i izravnajte rukama. Koristeći lim kao vodilicu, prilagodite veličinu tijesta odsijecanjem viška, kako bi se savršeno uklopilo. Pokrijte tijesto plastičnom folijom, a zatim prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom, kako biste spriječili sušenje.

Stavite list tijesta na dno pripremljenog lima i premažite puterom dok ne bude potpuno premazan. Zatim stavite još sedam listova tijesta, mažući svaki list puterom. Sada biste trebali imati ukupno osam slojeva. Prelijte s šoljom mljevenih pistacija i ravnomjerno rasporedite.

U tavu složite još šest listova, mažući svaki sloj s više putera, a zatim prelijte s još šoljom pistacija. Ponovite s još šest listova, premazanih puterom i pospite preostalom šoljoom pistacija. Preostalih deset listova složite mažući svaki sloj puterom, osim završnog sloja. Krečući od sredine prema van, dlanom stisnite slojeve i istisnite sve mjehuriće zraka. Oštrim nožem izrežite baklavu na dijamante. Premažite preostalim puterom.

Pecite baklavu dok ne postane zlatna, otprilike sat i po, redovno okrećući tepsiju. Nakon vađenja baklave iz rerne, prelijte ohlađeni sirup preko izrezanih linija dok ne ostanu otprilike dvije kašike. Pokapajte preostali sirup po površini. Sredinu svakog dijela ukrasite prstohvatom mljevenih pistacija. Ohladite na sobnoj temperaturi, otprilike tri sata, a zatim prekrijte folijom i ostavite da odstoji najmanje osam sati prije posluživanja.

 

 

Kunefe

Sastojci:

100 g kadaifa

100 g mocarele

50 g putera

 

Za agdu:

1 šolja šećera

1 šolja vode

1 kašika limuna

1 vanilin šećer

 

Priprema:

Prethodno napravite agdu od navedenih namirnica i na kraju je aromatizirajte vanilom i korom limuna. Tepsiju dobro namažite puterom. Namrvite pola kadaifa i pritisnite ga na dno posude, da se čvrsto zalijepi. Odozgo nakidajte na manje parčiće mocarelu ili drugu vrstu svježeg sira. Dodajte malo putera i pritisnite pažljivo ostatak izmrvljenog kadaifa, gledajte da dobro prekrijete mocarelu i da je pritisnete. Zagrijte na slabijoj temperaturi ringlu i stavite tepsiju s desertom. Nakon što odozdo dobije zlatastu boju, koristite tanjir ili drugu tepsiju, da ga okrenete da se ispeče i s druge strane. Prije nego što vratite kadaif, očistite posudu i ponovo je premažite puterom. Prelijte kunefe ohlađenom agdom, a prema želji ga možete posuti izmrvljenim orašastim voćem – orasima, pistacijama itd.

 

Ramazanski desert – Gullac

Sastojci:

10-ak listova za Gullac, veličine posude u kojoj će se spremati

200 g krupno mljevenih orašastih plodova (bademi, orasi, lješnici)

½ l mlijeka

5 kašika šećera

1 kašičica ružine esencije

 

Priprema:

Mlijeko blago zagrijte uz miješanje, da se šećer sasvim otopi, nne treba biti vruće jer se onda listovi raspadnu i ne bude lisnato. U mlijeko umiješajte ružinu esenciju. Svaki list prelijete mlijekom da kompletan ovlaži. Nakon petog sloja, dakle, na sredini pospite krupno mljevene orašaste plodove. Onda se nastavlja sa slaganjem listova i prelivanjem mlijekom. Gullac se nakon pripreme ostavlja u frižideru na nekoliko sati. Prilikom posluživanja posipa se sitno mljevenim pistacijama i nekim sitnijim crvenim plodovima (brusnice, ribizle, nar).

 

 Ayran

Ayran je osvježavajuće i bezalkoholno piće na bazi jogurta, vode i soli, koje Turci piju uz svaki obrok. S obzirom na to da njihova jela prevladavaju jakim začinima uz ayran naprave odličan balans.

 

 Hurme – najzdravije voće na svijetu

 

S hurmama se prekida post. Smatraju se najzdravijim voćem na svijetu, a nije ni čudno ako pogledamo njihov sastav – 100 g hurmi sadrži: 70% šećera (prirodni šećeri), 20% proteina, 3% masnoće.

Bogate su željezom, te se preporučuju kod anemičnosti. Također, sadrže mnogo vitamina A, B (posebno B3 i B5, koji su veoma rijetki u namirnicama), C i dr., te kalij, kalcij, fosfor itd.

 

 

The post Delicije turske kuhinje: Recepti za ukusna jela koja možete pripremiti za iftar appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bosić: SDP je prije izbora imao koalicioni dogovor sa SNSD-om

Bosić: SDP je prije izbora imao koalicioni dogovor sa SNSD-om

Telefonske zezanje – Gospodin Bajro

Telefonske zezanje – Gospodin Bajro