in

Burna svađa u Saboru tijekom rasprave o prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji

Burna svađa u Saboru tijekom rasprave o prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji
Slatka-Tajna.Eu
Burna svađa u Saboru tijekom rasprave o prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji

Rasprava o zakonu o osobnoj asistenciji

Foto: HRT/Patrik Macek / HTV/PIXSELL

U Saboru se gotovo cijeli dan žestoko raspravljalo o prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji. Resorni ministar rekao je da je cilj zakona osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju omogućiti dostojanstven život. No, oporba je prema zakono bila iznimno kritična, među ostalim i zbog toga što roditelji njegovatelji neće imati pravo na osobnog asistenta. Rasprava se na trenutke pretvarala i u burnu svađu.

Piletić: Osobna asistencija postaje trajno zakonsko pravo

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je u Saboru da će novim zakonom o osobnoj asistenciji ta usluga postati trajno zakonsko pravo, proširiti broj korisnika kao i povećati izdvajanja za nju.  Vladajuća saborska većina isticala je da je prijedlog zakona o osobnoj asistenciji veliki iskorak jer ta usluga postaje dio socijalnog sustava, a pozdravlja ga i oporba, uz zabrinutost da bi određena skupina korisnika mogla ostati bez tog prava.

Oporbeni zastupnici i nisu posve zadovoljni predloženim zakonom o osobnoj asistenciji. Iz HDZ-a ističu zakon se donosi prvi put, što dovoljno govori i o socijalnoj politici prijašnjih vlada.

Zastupnici su hvalili proširenje obuhvata korisnika usluge osobne asistencije, no oporba se usprotivila tome što pravo na osobnog asistenta ne dobivaju osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama, čiji roditelji imaju status njegovatelja ili koja već imaju njegovatelja. Problematizirali su i pitanje gdje pronaći dovoljno osobnih asistenata s obzirom na povećanje broja korisnika usluge. 

Od provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću na koje je pristiglo gotovo 1300 primjedbi, 493 su prihvaćene potpuno ili djelomično. Na godišnjoj razini za uslugu osobne asistencije za više od 14 000 korisnika trebalo bi izdvojiti 156 milijuna eura.

Malo dobre volje da se donese zakon kojim će svi biti zadovoljni

Ako bude malo dobre volje za suzbijanjem političkog ega, malo ljudskosti, socijalne osjetljivosti, onda bi moglo biti šanse da se u konačnici donese zakon kojim će biti svi zadovoljni, a ponajprije njegovi korisnici. Vrijeme nije prepreka. Zakon treba stupiti na snagu 1. srpnja. Danas je prvo čitanje prijedloga zakona, a do drugog čitanja i glasanja još je dug put. Za to vrijeme se mogu usuglasiti stajališta zainteresirane strane, vlast, oporba te prihvatiti dobre sugestije, kako bismo imali dobar zakon. Da će tako i biti još jučer je najavila saborska zastupnica HDZ-a i bivša ministrica Nada Murganić, a danas je to u Saboru potvrdio aktualni ministar Marin Piletić. No oporba HDZ-u ne vjeruje na riječ što znači da od kritika i rasprave nije odustala, kazala je novinarka HTV-a Tatjana Munižaba za podnevni Dnevnik.

Zakon stupa na snagu 1. srpnja

– Temeljem ovog zakona za koji je predviđeno da stupi na snagu od 1. srpnja želimo omogućiti da usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju postane trajno zakonsko pravo, a ne mogućnost, kazao je ministar Piletić predstavljajući zakon.

Naglasio je kako je cilj osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju omogućiti bolje uključivanje u svakodnevni život, omogućiti dostojanstven život. Očekuje se da će se novim zakonom broj korisnika osobnih asistenata s 4070 povećati na 14.100, dok bi se broj pružatelja usluge sa 173 povećao na 688 s tim da će uz udruge ubuduće uslugu moći pružati i ustanove socijalne skrbi i vjerske zajednice.

– Povećavaju se i sredstva za financiranje te usluge, s 20 milijuna eura na 156 milijuna eura godišnje, kao i cijena usluge sata osobne asistencije sa sadašnjih 51 kune na 82,5 kuna odnosno 11 eura, kazao je Piletić.

Napomenuo je kako je tijekom savjetovanja na zakon pristiglo 1283 primjedbe od kojih je 493 uvaženo u potpunosti ili djelomično.

Stručni tim Ministarstva rada pokucao je na vrata onih udruga koje omogućavaju uslugu osobne asistencije, brinu o osobama s invaliditetom diljem Hrvatske. Od juga do istoka nema sredine u kojoj nismo predstavili što smo to izmijenili od procesa e-savjetovanja i zatražili njihov komentar, rekao je ministar i najavio još jedan krug konzultacija prije drugog čitanja zakona.

Dobar temelj

– Smatram da smo zaista ponudili napokon dobar temelj za definitivno poboljšanje usluge osobne asistencije, povećanje obuhvata, unapređenje položaja samih osobnih asistenata, rekao je Piletić.

Na kritike iz oporbe kako po zakonu roditelji njegovatelji neće moći računati na osobnog asistenta Piletić odgovara da u Hrvatskoj ima oko 6.000 roditelja njegovatelja od kojih uslugu osobne asistencije, kroz projektno financiranje, koristi samo njih 570, a da će se do drugog čitanja, regulirati da taj obuhvat bude najmanje 2.000.

Pravo na asistenta imat će i oni korisnici čiji roditelji imaju status njegovatelja ako žive u dvočlanom kućanstvu, jednoroditeljskoj obitelji ili je roditelj samohran, te u kućanstva s dvije ili više osoba s invaliditetom. Obuhvatit ćemo i one korisnike koji u potpunosti ovise o pomoći i njezi druge osobe, te obitelj gdje je bračni/izvanbračni partner roditelja njegovatelja učestalo odsutan zbog obveze – pomorci, vojne osobe, radnici u inozemstvu, najavio je.

Za roditelje njegovatelje koji neće imati pravo na osobne asistente, njih oko 4000, podrška će se pružiti kroz novu uslugu Odmor od skrbi, poručio je.

Nedostatak osobnih asistenata

U replikama oporbeni zastupnici upozorili su i na nedostatak osobnih asistenata u Hrvatskoj pitajući kako se planira riješiti taj problem. 

– Očekujemo da se broj asistenata poveća sa sadašnjih oko 2200 na 7000 tisuća, potencijal vidimo u uključivanju osoba koje su sudjelovale u programu “Zaželi” a koje su se dodatno educirale i prošle tečajeve za njegovatelje, odgovorio je Piletić.

– Osim toga, osobni asistenti koji su dosad radili na određeno dobivat će ugovore na neodređeno, prelazi se na institucionalno financiranje, povećava satnica i time se jača njihov status te taj posao čini atraktivnijim, dodao je ministar rada.

Prepirke i međusobne uvrede saborskih zastupnika

Hrvoja Zekanovića (HDS) zasmetala je poruka Mostove Marije Selak Raspudić HDZ-ovim zastupnicima da danas imaju priliku barem donekle sprati ljagu s obzirom da se nisu iskazali kod glasovanja o prijedlogu da se roditelju njegovatelju nakon smrti djeteta o kojem je brinuo, produlji pravo na naknadu.

– Jedini koju danas mogu ispirati ljagu sa svog imena su kolege iz oporbe, zbog morbidnog showa koji su imali prije dva tjedna kad su doveli i manipulirali roditeljima i djecom iz najosjetljivije skupine, izjavio je Zekanović i potaknuo niz reakcija.

Sandra Benčić (ZLB) uzvratila mu je da nije vrijeđao kolege, nego roditelje njegovatelje i njihovu djecu.

Selak Raspudić: Neviđeni napad na osobe s invaliditetom

– Oni su imali svako pravo doći u Saboru i napraviti pritisak na zastupnike da se izglasa ono što vi imate, a to je naknada šest plus šest nakon što im dijete umre, rekla je Benčić, pa upitala Zekanovića kako ga nije sram?

Njegov istup Selak Raspudić nazvala je neviđenim napadom na osobe s invaliditetom. Izrekli ste de facto da je njih vidjeti morbidno i da su oni osobe bez integriteta kojima se može manipulirati, ako je i od vas, previše je, kazala mu je, izražavajući nadu da će na njegove riječi reagirati nadležna pravobraniteljica.

– Sram Vas bilo, ovo je ispod svake razine, poručila mu je.

Reakciju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, ali i one za djecu, na sramotne Zekanovićeve izjave, očekuje i Vesna Vučemilović (HS).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku











Marijana Puljak
(Centar) mu pak poručuje da je on jedina sramota Hrvatskog sabora. Već sam rekla da trebate hodati sa škartocom na glavi, stvarno ću ga fizički donijeti, najavila je.

Zekanović joj uzvraća da ona vrijeđa.

– Spominje škartoce, da sam ja vama rekao da ga stavite na glavu bio bih seksist, a trebali biste ga staviti, ne skidati nikad, i suprug, također, rekao je zastupnici.

Zekanović: Parazitirate na najosjetljivijoj skupini

– Istina očito boli oporbu, onaj kostimirani igrokaz koji ste vi napravili, gdje ste najosjetljiviju skupinu doveli ovdje, parazitirali na njoj i prikupljali jeftine političke bodove. To je neviđeno u Saboru, rekao je Zekanović kolegama iz oporbe.

Oporbeni zastupnici nezadovoljni su predloženim zakonom o osobnoj asistenciji, Martina Vlašić Iljkić (SDP) naziva ga apsurdnim i neprovedivim.

Govori se o korisnicima koji će moći dobiti asistenta, ne i onima koji će ga izgubiti, a to su oni koji imaju roditelje njegovatelje, kaže zastupnica i tvrdi da je 4 ili 8 sati dnevno pomoći svedeno na 22 sata mjesečno, da im sustav im nije ponudio ništa osim socijalne isključenosti.

Selak Raspudić kaže da to što nudi Vlada nije dovoljno, da problem treba riješiti sustavno, pa najavljuje izmjene Zakona o rodiljnim potporama koje bi omogućile rad na pola radnog vremena ne samo roditeljima, nego i skrbnicima i srodnicima osoba s invaliditetom koji žive u istom kućanstvu.

Iz HDZ-a ističu kako se zakon koji uređuje asistencijske usluge donosi po prvi put, kako će se njime obuhvatiti veći broj korisnika, povećati satnica asistentima itd.

– Obuhvat korisnika povećat će se sa sadašnjih 4.000 na 14.000, zakon će omogućiti financiranje usluge iz državnoga proračuna u iznosu od 150 milijuna eura, u odnosu na sadašnjih 20 milijuna, naglasila je Nada Murganić (HDZ).

Martina Vlašić Iljkić (Klub zastupnika SDP-a) kazala je da umjesto podizanja kvalitete života, štetne odredbe zakona uznemiruju već mjesecima najranjivije u društvu. Zakon je ocijenila degradirajućim i diskriminatornim jer se tiče osoba koje trebaju 24-satnu skrb i njegu, a koja im se njime ograničava.

Žalosno je što roditelji njegovatelji samo mole da ostane kako je, toliko o važnom iskoraku za njih, ustvrdila je .

Davor Dretar (Klub zastupnika Domovinskog pokreta) pozdravio je inicijativu ministra Marina Piletića da se pravilnici koji će regulirati zakon rasprave pred nadležnim saborskim odborima. Predložio je također uklanjanje odredbe o obvezi participacije osoba s invaliditetom u plaćanju cijene sata osobne asistencije .

Ovaj zakon nije milosrđe ni suosjećanje, ovaj je zakon je zaštita osnovnog ljudskog dostojanstva i osnovnih ljudskih prava, poručila je Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) koja ne dvoji da je zakon potreban ali i da ga treba poboljšati. Da bi se zakon proveo, resorno ministarstvo mora donijeti osam pravilnika i dva tijela, inače Zakon neće moći funkcionirati, upozorila je.

Oporbeni zastupnici, lako je zaključiti, i nisu posve zadovoljni predloženim zakonom o osobnoj asistenciji. Iz HDZ-a ističu zakon se donosi prvi put, što dovoljno govori i o socijalnoj politici prijašnjih vlada.

Asistente treba osigurati država

Donošenje zakona pozdravila je i Ivana Posavec Krivec (Klub zastupnika Socijaldemokrata). Založila se pritom da asistencija bude osigurana od strane države, a ne da svaki korisnik sebi mora tražiti asistenta te da se uspostavi sustav kontrole i edukacije koji će osposobiti asistente na rad, uz njihovu pravičnu naknadu za rad.

Urša Raukar-Gamulin (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) upozorila je da se usluga Odmor od skrbi za roditelje financira projektno, da je njome prošle godine bilo obuhvaćeno 15 korisnika i da teško da će u doglednom vremenu biti dostupna većem broju korisnika. I ona je istaknula važnost punog zaposlenja osobnih asistenata, dostojanstvene plaće i uvjete rada kako bi to postalo konkurentno zanimanje na tržištu rada.

Nada Murganić (Klub zastupnika HDZ-a) naglasila da je zakon daje sigurnost osobama s invaliditetom da će asistencijska usluga ostati, te da će usluga do 2026. biti potpuno financirana iz državnog proračuna. Kao pozitivno izdvojila je i ugrađivanje pomoćnika u nastavi, definirane socijalne usluge, definiran broj sati usluge, proširen broj pružatelja i lakšu regulacija radno-pravnog statusa naslanjanjem na institucije socijalne skrbi. Za roditelje djece po kojima su ostvarili status roditelja njegovatelja ima prostora za promjenu, a djeca mogu ostvariti i druge vrste socijalnih usluga, ovisno o stupnju invaliditeta, poručila je Murganić.

Unatoč brojim prijeporima koje je zakon izazvao, smatramo ga najkvalitetnijim dugotrajnim rješenjem postojećih problema, kazao je Darko Klasić (Klub zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) koji zakon ocjenjuje sveobuhvatnim i uključivim. Pohvalio je i otvorenost resornog ministarstva za konstruktivne prijedloge i spremnost dodatne dorade zakona do drugog čitanja .

Zakon smo jedva čekali, rekla je Dragana Jeckov (Klub zastupnika SDSS-a). Novim zakonskim prijedlogom korisnik ima pravo na uslugu pod jasno definiranim uvjetima, proširen je broj korisnika usluga asistencije, osigurana je široka pristupačnost usluge na području Hrvatske i usluga je postala održiva jer će sredstva u cjelini biti osigurana u državnom proračunu, navela je Jeckov.

Zbog žučne su rasprave oko podneva i dalje bile tek replike na uvodno izlaganje ministra Piletića. Prijavilo ih se 50-ak. Rasprava po klubovima zastupnika tek predstoji. Procjenjuje se da bi mogla trajati više od pet sati, izjavila je Munižaba te najavila još jednu temu koja bi mogla izazvazi žučnu raspravu – Izvješća o radu povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zaključci sastanka Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje

Zaključci sastanka Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje

Najpopularniji parfemi u Bosni i Hercegovini: Možemo li reći da smo nacija koja miriše

Najpopularniji parfemi u Bosni i Hercegovini: Možemo li reći da smo nacija koja miriše