Categories: Biznis

Predsjedavajuća Krišto: „Rast moramo bazirati na inovacijama, digitalizaciji i dekarbonizaciji“

U svome obraćanju predsjedavajuća Krišto je rekla da je Bosna i Hercegovina mala i otvorena privreda  na rubu Evropske unije, čiji su oporavak i rast uvelike uvjetovani kako kretanjima u regionalnoj i evropskoj tako i globalnoj ekonomskoj sceni. Dodala je da naša primarna i strateška zadaća jest da uvažavajući interese brojnih unutarašnjih i vanjskih aktera, vođeni unutrašnjim konsenzusom i usaglašavanjem kreiramo i dostignemo viziju poželjne budućnosti te u što kraćem roku ostvarimo vidljiv napredak.

Istaknula je kako je odgovornost svih u Bosni i Hercegovini, sa svih razina vlasti, neumorno raditi i učiniti dodatne napore kako bi se ubrzali nužni reformski procesi koji će omogućiti kvalitetniji život građanima, jer ključ za ekonomski uspjeh i privredni rast ovisi prije svega o nama samima, o našoj predanosti i volji da stvorimo nove vrijednosti i dobra te poboljšamo kvalitetu postojećih.

Predsjedavajuća Krišto je rekla da je Bosna i Hercegovina danas ponovo na ispravnom putu kad su u pitanju smjer prema Evropskoj uniji i provođenje nužnih reformskih procesa. Naglasila je da su dobiveni kandidacijski status i stabiliziranje unutarnjih političkih prilika pozitivni impulsi i najbolji poticaji da u novoj realnosti kreiramo pozitivan ambijent te odlučno poduzmemo nužne korake koji će doprinijeti rastu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







„Rastu koji će biti zasnovanom prije svega na inovacijama, digitalizaciji, dekarbonizaciji, jednom novom geopolitičkom pozicioniranju lanaca vrijednosti i mjestu bh. kompanija u njima, kao i rastućem prilikama za direktne strane investicije“, rekla je predsjedavajuća Krišto.

Na kraju obraćanja predsjedavajuća Krišto je upoznala prisutne da je Vijeće ministara BiH ranije usvojilo „Prijedlog programa ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023. – 2025. godine“, bitni strateški dokument koji će doprinijeti ostvarenju održivog ekonomskog rasta i jačoj socijalnoj koheziji, a sve kako bi Bosna i Hercegovina postigla inkluzivan i održiv razvoj.

Redakcija

Recent Posts

Marš novi selektor Kanade

Džesi Marš je novi selektor fubdalske reprezentacije Kanade, potvrdio je Fudbalski savez ove zemlje. Nešto…

13 sekundi ago

OLJA BAJRAMI IMA SVOG FAVORITA U “ZVEZDAMA GRANDA”: Progovorila o svojoj kolegici Šejli Zonić

Gotovo da nema onoga ko ne prati najpopularnji muzički šou „Zvezde Granda“, a jedan od…

27 minuta ago

Analiza najtraženijih zanimanja u BiH prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje

Također, za svaki od navedenih nivoa, pod posebnim linkom, mogu se pronaći podaci o broju…

50 minuta ago

Zona Isključenja i Tropico bend ovogodišnji predstavnici Hayat Produkcije na CMC festivalu – Hayat Production

Prvi CMC festival održan je davne 2008. godine u okviru povijesnih zidina pulske Arene. Osmišljen…

1 sat ago

Blinken u Kijevu: Američka pomoć stiže u izazovna vremena za Ukrajinu

Silovite borbe u Ukrajini nastavile su se i danas u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, gdje je…

2 sata ago

Tabilo poslije Đokovića savladao i Hačanova

Ne zaustavlja se Alehadro Tabilo. Poslije Novaka Đokovića pobijedio je i Karena Hačanova i plasirao…

2 sata ago