in

U ponedjeljak jugo, gdjegod malo kiše i danju manje toplo, ali jutro toplije

U ponedjeljak jugo, gdjegod malo kiše i danju manje toplo, ali jutro toplije
Slatka-Tajna.Eu
U ponedjeljak jugo, gdjegod malo kiše i danju manje toplo, ali jutro toplije

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“Tjedan će početi promjenjivim vremenom, uz prolaznu kišu, kako i dolikuje godišnjem dobu. Naime, u ponedeljak navečer i astronomski stiže proljeće. Valja spomenuti i kako će na sjevernom i srednjem Jadranu puhati uglavnom umjereno jugo te da će u većini Hrvatske najviša dnevna temperatura zraka biti malo niža od nedjeljne, koja je više odgovarala drugoj polovini travnja nego ožujka.

Od utorka većinom suho, barem djelomice sunčano i toplije od prosjeka, i ujutro i danju, uz povremeno umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i sjeverozapadni vjetar, a od četvrtka često umjereno i jako jugo, uz koje će prema kraju tjedna biti sve oblačnije, uz porast vjerojatnosti za mjestimičnu kišu.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak ponegdje malo kiše i danju manje toplo, ali jutro toplije, jugo

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: “U ponedjeljaku istočnim hrvatskim krajevima djelomice sunčano. Uglavnom u drugom dijelu dana ponegdje može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura između 5 i 7 °C, a najviša dnevna oko 16 °C.

Podjednaka jutarnja temperatura bit će u središnjoj Hrvatskoj, a najviša dnevna većinom između 14 i 16 °C. Povremeno će biti kiše, češće u Moslavini, Pokuplju i Posavini, dok bi u Međimurju i Podravini mogla i izostati.

Češća kiša u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu, uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu slabo do umjereno jugo, prema večeri i u noći u okretanju na sjeverni vjetar, uz obalu i buru. Jutro u gorju toplije, bez mraza, uz temperaturu od 3 do 6 °C, na Jadranu između 7 i 9 °C, a najviša dnevna uglavnom između 11 i 14 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i u obliku ponekog pljuska. Puhat će umjereno, prema otvorenom i jako jugo pa će more biti malo do umjereno valovito. Najniža temperatura zraka između 9 i 11 °C, u unutrašnjosti od 4 do 7 °C, a najviša dnevna između 13 i 17 °C.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano i uglavnom suho uz umjereno, prema otvorenome moru i jako jugo. Najviša temperatura malo niža od nedjeljne, uglavnom između 15 i 17 °C.”

Do četvrtka većinom suho i toplije

U utorak i srijedu na kopnu sunčanije i toplije, pa će temperatura zraka ponovno sredinom tjedna biti oko 20 °C, mjestimice moguće i malo viša. U četvrtak jačanje jugozapadnjaka i porast naoblake, a uglavnom u gorju može pasti poneka kap kiše.

Na Jadranu pretežno sunčano, također najtoplije u srijedu. U utorak poslijepodne na južnom dijelu postoji mogućnost za kratkotrajnu kišu ili poneki pljusak, a u četvrtak ponovno oblačnije, osobito na sjeveru. Vjetar sjeverozapadni i jugozapadni, a u četvrtak će okrenuti na jugo.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, a i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju “Istrage prometnih nesreća, u ponedjeljak na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BEST OF NOLIFER! (NAJSMESNIJI MOMENTI NOLIFERA!)PART.1

BEST OF NOLIFER! (NAJSMESNIJI MOMENTI NOLIFERA!)PART.1

Zašto treba jesti tamnu čokoladu

Zašto treba jesti tamnu čokoladu