in

U subotu sunčano i danju još toplije, ali ujutro na kopnu i dalje mraz

U subotu sunčano i danju još toplije, ali ujutro na kopnu i dalje mraz
Slatka-Tajna.Eu
U subotu sunčano i danju još toplije, ali ujutro na kopnu i dalje mraz

Tomislav Kozarić

Foto: emisija “Vrijeme” / HRT

“Nakon dva sunčana dana, u unutrašnjosti s jutarnjim mrazom, slijede ponovno oblačniji, na Jadranu u nedjelju i prolazno umjereno jugo. Ponegdje bi moglo pasti malo kiše, najvjerojatnije na sjevernom Jadranu.

Ipak, glavno obilježje vremena idućih dana bit će porast temperature i ponovno iznadprosječna toplina, uz većinom slab vjetar. Sredinom idućeg tjedna prevladavat će sunčano, osim vjerojatno na sjevernom Jadranu, gdje postoji mogućnost dugotrajnih niskih oblaka i magle.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu sunčano i danju još toplije, ali ujutro na kopnu i dalje mraz

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “Subota u istočnim hrvatskim krajevima također sunčana. Nakon blagih jutarnjih “minusa”, danju će temperatura rasti i do 16 °C, a bit će i slabog do umjerenog jugoistočnog vjetra.

U središnjoj Hrvatskoj vikend će početi uz mraz i najnižu temperaturu oko -2 °C, a uz sunčano vrijeme poslijepodne će biti oko 3 °C toplije nego u petak. Ponegdje će biti visokih koprenastih oblaka.

Visoka nablaka i u gorju i na sjevernom Jadranu, ujutro i lokalno moguća kratkotrajna magla, ali će ipak prevladavati sunčano.Vjetar uglavnom slab i more mirno. Poslijepodne u gorju do umjeren jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 14 do 18 °C.

Uz obilje sunca podjednaka će temperatura u subotu poslijepodne biti i u Dalmaciji, a ujutro uz obalu od 3 do 8 °C, u unutrašnjosti Dalmacije oko 0 °C. Ujutro burin, a popodne do umjeren vjetar s mora koje će biti mirno i malo valovito.

Vedrina, sunce i uglavnom slab vjetar obilježit će subotu i na jugu Hrvatske. Od sredine dana ponegdje umjeren jugozapadnjak i zapadnjak uz malo i umjereno valovito more. Ujutro, kao i drugdje na Jadranu, lokalno može biti sumaglice. Najniža temperatura zraka oko 6 °C, u zaobalju svježije, a popodne oko 16 °C.”

Slijede oblačniji, ali i još topliji dani

U iduća tri dana u unutrašnjosti oblačnije, pogotovo u nedjelju, kad će u gorju i središnjoj Hrvatskoj prolazno zapuhati umjeren jugozapadnjak. Pritom će uglavnom biti suho te relativno toplo s najvišom temperaturom i do 20 °C. I jutra će idući tjedan biti osjetno manje hladna nego prošlih dana.

I na Jadranu u nedjelju naoblačenje, uz umjereno jugo. Malo kiše može pasti mjestimice na sjevernom Jadranu, zatim i drugdje, a u drugom dijelu ponedjeljka slijedi razvedravanje, te slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. U utorak pretežno sunčano, no na sjeveru su mogući niski oblaci i magla.””, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Spotting True Love

Spotting True Love

Vlada FBiH: Odobreno 10,5 miliona KM za uspostavljanje rezervi naftnih derivata u Federaciji BiH

Vlada FBiH: Odobreno 10,5 miliona KM za uspostavljanje rezervi naftnih derivata u Federaciji BiH