Categories: Novosti

U nedjelju oblačnije, južina i većinom toplije, krajem dana moguće malo kiše

Tomislav Hojsak

Foto: HTV / HRT

“Posljednje dane zime – nedjelju i ponedjeljak – obilježit će ponešto oblačnije vrijeme, tek rijetko i uz poneku kap kiše, ponajprije tijekom malo svježijeg ponedjeljka. Temperatura zraka će rasti, pa jutarnjeg mraza više neće biti.

Od utorka, u prvim danima proljeća, osim pretežno sunčanog vremena, dominirat će i iznadprosječna toplina, primjerenija kraju travnja. No, porast temperature zraka na obali malo će usporiti još razmjerno hladno more.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju oblačnije, južina i većinom toplije, krajem dana moguće malo kiše

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “Nedjelja će na istoku Hrvatske biti ponešto oblačnija od subote. Uz barem djelomice sunčano vrijeme prolazno će biti i povećane naoblake. Temperatura ujutro od 1 do 3 °C, a danju od 18 do 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano, povremeno uz više oblaka. Popodne će puhati umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 1 do 3 °C, a najviša dnevna od 17 do 20 °C.

Umjereno do pretežno oblačno proteći će nedjelja na zapadu Hrvatske, a potkraj dana može pasti i malo kiše. U gorju će puhati umjeren do jak jugozapadni vjetar, a na sjevernom Jadranu slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 0 do 4 °C, uz obalu od 6 do 9 °C. Najviša dnevna između 13 i 17 °C.

U Dalmaciji prijepodne pretežno sunčano, a povremeno više oblaka u drugom dijelu dana. Vjetar slab, popodne do umjeren jugozapadni, a prema otvorenom moru puhat će jugo. Jutarnja temperatura od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža. Danju između 16 i 19 °C.

Veći dio nedjelje na jugu Hrvatske će prevladavati sunčano, a prema večeri pristizat će sve više oblaka. Ujutro mjestimice burin, a popodne slabo do umjereno jugo i južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 10 °C, a najviša dnevna od 16 do 19 °C.”

Toplije, ali promjenjivo

“Mraz će na kopnu idućih dana izostati. Razdoblje stabilnog vremena nakratko se prekida u ponedjeljak, kada će mjestimice pasti malo kiše. Od utorka toplije, uz sve više sunčanih razdoblja. U srijedu će jačati jugozapadni vjetar, pa bi dnevna temperatura mogla porasti iznad 20 °C.

U ponedjeljak će kiše biti na sjevernom Jadranu te mjestimice u Dalmaciji, gdje će i dalje puhati jugo. U utorak i srijedu pretežno sunčano, samo uz zapadu obalu Istre prijepodne može biti niskih oblaka. U utorak će zapuhati umjeren sjeverozapadni vjetar, a u srijedu ponegdje jugozapadni. Rast će i jutarnja i dnevna temperatura zraka.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Dalić poslije EP napušta klupu Hrvatske?

Čovjek koji sa Hrvatskom bio drugi i treći na svijetu uskoro bi mogao da napustio…

9 minuta ago

Da li je filtrirana voda zdravija od “česmovače”

​Zagovornici tvrde da filtriranje vode može da donese brojne koristi, od uklanjanja toksina i patogena…

14 minuta ago

PJEVAČ PROSLAVIO ROĐENDAN: Prepoznajete li buduću zvijezdu koju drži u naručju

Kemal Malovčić juče je proslavio rođendan. Nije dobio ljepšu čestitku od one koju mu je uputila Šejla…

52 minute ago

Sanja Grujić izvadila biopolimer iz usana pa pokazala kako izgleda nakon operacije (Foto + Video)

Rijaliti učesnica Sanja Grujić nedavno je odlučila da ukloni vještački materijal biopolimer iz svojih usana,…

2 sata ago

Lokalni izbori u BiH 6. listopada, uz primjenu ‘Schmidtovog zakona’

Predsjednica SIP-a Irena HadžiabdićFoto: Armin Durgut / PIXSELLLokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će…

2 sata ago

Đokoviću se otvara ”auto-put” u Rimu

Ove srijede počeo je Masters u Rimu, na kom će Srbija imati četiri predstavnika. Pored…

2 sata ago